Řez rybízu a maliníku
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.14 (?), 11.3.2015 22:56
U malinníku vystříháte vše, co mělo loni plody (pokud jste to neudělal už v srpnu). Pak vystříháte vše slabé nebo viditelně nemocné. To co leze z vyhrazeného prostoru můžete také vystříhnout, ale také to můžete přesadit. Pak ještě zkontrolujete, aby porost nebyl přehoustlý, tj aby na čtverečním metru nebylo více jak 8-10 plodných prutů. Pro přebytečné také platí "vystřihnout nebo přesázet". Když máte hotovo, rozhodíte na čtvereční metr jednu hrst cereritu a 5 lopat kompostu (nebo dvě hrsti cereritu bez kompostu). Nakonec na povrch naházíte nějaký mulč (já do malin dávám štěpku z rybízu cinknutou ptačím zobem).
U rybízu to máte letos jednoduché. Řez po výsadbě se dělal loni a přestárlé výhony v keři ještě nejsou. Tedy ke každému keři nyní v březnu (jiné roky do posledních zbytků sněhu) hodíte hrst cereritu a dvě lopaty kompostu a namulčujete (já do rybízu dávám štěpku z malin cinknutou štěpkou z pustorylu)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 14.3.2015 21:15
Podrůstání malin plevelem je problém.
U mě už to problém není.Už žádné kopřivy, ani jiný vytrvalý plevel.Rada je snadná a velmi dostupná.Poté co jsem začal mezi maliníky sypat jednotýdenní travičku ze sběrného koše zahradní sekačky, je půda pod maliníky nejen bez plevele, ale neroste tam ani tráva.I nyní v zimě je půda krásně čistá, kyprá,humozní černozem.A to prosím vše bez herbicidů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.9 (?), 14.3.2015 21:53
Dělám to stejně. Jediné, co proroste i tím mulčem, je bršlice. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 157.100 (?), 12.3.2015 9:37
Všichni víme, jak to dopadlo když kravičky žraly moučku s hovězím.
Tak to mě zděsilo. Vzhledem k tomu, že všechno co ostříhám hážu na jednu hromadu a do štěpokovače strkám, jak mi to přijde pod ruku, tak pod vším je štěpka ze všeho. Jestli mé keře dostanou nemoc šíleného rybízu, potěš Bůh.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |