Rakytník - za jak dlouho bude první úroda?
|
|
|
|
 |
 |
|
terez.ka - Bronzový Zahrádkář (84) - 247.10 (?) 25.1.2012 8:59, zobrazeno: 20983x
Dobry den,
chtela bych se zeptat, za jak dlouho po vysazeni rakytniku bych mohla priblizne cekat urodu. Vyrobky z rakytniku jsou ucinne, ale take velmi drahe, takze jsem si rikala, ze kdyz si koupim 1 samci a 1samici rostlinku, zasadim na zahradu, tak bych si ty produkty udelala krasne doma a nemusela za to platit takove penize... Ale - nevim, jestli je to opravdu tak, ze v nasich podminkach opravdu tak plodi, jak to treba pisi ve Starklovi v katalogu...
Dik za nazory, preji pekny den, Teri.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 86.111 (?), 25.1.2012 9:48
Záleží na tom, čemu říkáte úroda. Duhým rokem to bude třeba pět bobulek, třetím 40 a čtvrtým hrníček bobulek.
A můžu se zeptat jaké jsou ty účinky rakytníku. Mám ho taky a bobulky nikdo nejí, bych řekl, že to je ovoce jen pro fajšmekry, kteří to umí ocenit. Já to ocenit neumím, to radši sním košík jablek nebo třešní než dvě bobulky rakytníku.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 50.2 (?), 25.1.2012 14:06
Terezko, koupila jsem 1 keř samčí a 3 samičí (různé druhy) a na jižním svahu plodily až druhým rokem pár bobulek, takže na další plodnost čekám...
Rozrůstání se bude týkat asi také až starších keříků a záležet i na půdě. Sekáme trávu kolem keřů 2x ročně na seno a zatím nic...
Sklízení je popsáno v příspěvku (ve vyhledavači zadáte rakytník) - Jak sklízet rakytník. Někdo odstříhává větvičky a dává do mrazáku, potom stačí klepnout; jiný si pomáhá vidličkou a mnoho ručně před a po mrazu.
Spotřeba - mně čerstvý plod chutná, i když se nedá přirovnat k malinám či jahodám. Většina si pochutnává na rakytníku smíchaném s cukrem (já bych doporučila domácí med od včelaře), marmelády, šťávy, sirupy.
Máte ještě nějaký recept na který se v budoucnosti chystáte? Pěkný den, Lenča
|
|
 |
|
 |
 |
|
terez.ka - Bronzový Zahrádkář (84) - 247.10 (?), 26.1.2012 13:20
Dobry den, Lenčo,
ja mam predstavu takovou, ze bych si odstavnila bobulky, zamrazila je do kostek (jak jsou na led) a v zime bych si je pak pridavala do caje... Tot ma predstava, ale nevim, jak moc je realna :-) Kazdopadne, asi 2 rostlinky zakoupim a uvidim, neni to zas az tak drahe, nez abych to nezkusila 
A vy mate nejaky recept, ktery mate v planu, Leni?
Teri.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 225.246 (?), 3.4.2022 17:13
Úplně boží je pečenáda z rakytníku. Mají na skleničce napsáno s přídavkem jahod a malin s citronovou šťávou, Moc červené to není takže jahody a maliny jen na ovonění. Chutná to zalité horkou vodou úplně skvěle. Tedy jen pro ty co mají rádi kyselejší. Díky za rady, protože bych to ráda zkusila. Mám úplně pidi zahrádku, tak to snad nějak půjde, když tak budu muset redukovat střihem. Uvidíme . Alena
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 46.234 (?), 21.2.2012 21:53
Prý je dobré počkat do prvních mrazíků, dát pod strom prostěradlo a plody setřást...
|
|
 |
|
 |
 |
|
terez.ka - Bronzový Zahrádkář (84) - 247.10 (?), 25.1.2012 13:01
Dobry den, Ferdo 
Rakytnik se pouziva hlavne na problemy spojene s kuzi - popaleniny, ekzemy, ale hlavne posiluje imunitu (coz je prave muj pripad). Rakytnik jako ovoce, ve smyslu, ze pujdu po zahradce a utrhnu si bobulku rakytnika si tezko, to je opravdu jen pro fajnsmekry. Ovsem produkty - a ted myslim napr. ruzna želé, sirup, štáva (samozrejme dochucena cukrem), marmelada nebo dzem, to se z toho da vsechno udelat, da se to i koupit v obchodech se zdravou vyzivou, ale je to certovsky drahe...
No a ted se nedivim proc - uroda teda nic moc... ale kdyz budu trpeliva, treba se dockam
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|