Rakytník - množení

Tree - (3) - 238.140 (?)
12.12.2014 11:11

V jednoduchosti je sila. Diky, na jare vyzkousim :).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Tree - (3) - 238.140 (?), 8.12.2014 9:59, zobrazeno: 39543x

Dobry den, snazim se delsí dobu narizkovat rakytnik (stejne jako kanadske boruvky, klanoprasku...) a vysledky zatim zadne. Zkousel jsem ruzne vyzrale, v ruznem obdobi, ruzne velikosti. Do zeme se mi nedari vubec, do vody mensi procento vyhodi korinek/dva/tri (kratke, pevne, zakroucene, cca az po dvou mesicich), rizek vyhodi take nove listky ale za dva tydny zaschne. Kdyz presadim do hliny, zaschne take. Provadim to na okne v chodbe, severni strana, cca 15 stupnu, vodu prubezne menim aby nezahnila, rostlinky potom nechavam v hline na tom samem miste. Nic nezakryvam (zkousel jsem a spis to jenom hnilo/plesnivelo), ale vlhkosti tam bude dost (dle oroseneho okna). Stratifikaci neprovadim, uspesne se mi mnozi takto treba rybiz cerny, goji, muskaty, ibisek...). S rybizem (bily, cerveny) je to uz podobne neuspesne, kanadske boruvky/klanopraska bez sance. Paradoxem treba u cerneho rybizu/goji je, ze je mu uplne jedno, jeli srpen, leden, nebo kveten, naopak korenove stimulatory absolutne bez vysledku. Nemate nekdo napad, jak zakorenit takto amatersky? Dekuji.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 8.12.2014 10:26

V březnu nebo dubnu ustřihněte větvičku tlustou aspoň jako tužka, čím tlustší tím lepší, dlouhou 20-30cm, zapíchněte ze 2/3 do hlíny, ovšem venku a je. Takto jsem získal všechny rakytníky co mám na zahradě.

Tree - (3) - 238.140 (?), 12.12.2014 11:11

V jednoduchosti je sila. Diky, na jare vyzkousim :).

pavel... - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 19.114 (?), 13.12.2014 17:34

Rakytník většinou bohatě odnožuje. Ve vzdálenosti 1 - 1.5 m od původní rostliny nacházím pravidelně od kořene vyrážející odnože, které vyrývám a obdarovávám všechny naše známé. Ujmutí vyryté odnože je bezproblémové.

host - 220.132 (?), 10.2.2015 20:08

Nám odnožuje zřejmě jenom samec - tedy nevím to jistě, máme všechny keře tak nahusto, že to není poznat a většinou je zesečeme. Ovšem ty, které necháme růst, zatím vždycky byli samci. Tak obdarováváme alespoň osamocené samičky :D A co semena? Ty by taky mohly fungovat..

moonvil - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 112.141 (?), 11.2.2015 14:13

Jistě, z poloviny semen budou samci, ale to zjistíš až za 3-4 roky, u zbylých samic můžeš jen tipovat jaké podědily vlastnosti (třeba kyselost, trnitost a malé plody). To asi nechceš...

host - 220.132 (?), 27.3.2015 19:36

Jenže co s tím, když samice neodnožují? A samec odnožuje přímo extrémně..

host - 157.239 (?), 27.3.2015 19:52

Nakopčit.

host - 220.132 (?), 3.4.2015 19:53

To jako, že bych keř hluboce seřezal, aby vyhnal větve i blíž k zemi, a ty zahrábl do země? Totiž teď by se ty větvičky maximálně tak zlomily, kdybych je chtěl ohnout k zemi. Všechny mají spíš tvar zákrsku, než keře.

Já zkusím i ty semena. Třeba budou mít zajímavou chuť, a kromě toho, že budou asi dost kyselé, by mohly mít i vyšší obsah vitamínu C. A nebo nižší. mno.

Dave

host - 251.137 (?), 6.10.2015 9:30

Nevím, zda je to ještě potřebné - přišla jsem sem náhodou. Moje zkušenost: Semena rakytníku jsem na jaře nasela do truhlíku a ten umístila ve foliovníku do stínu. Vzešla snad všechna, bylo to přehuštěné a začala krčková hniloba (zemina nebyla ničím ošetřena - byl to pokus).  Hned jsem zdravé rostliny přesadila do kelímků, na podzim do krabic od mléka s ustřiženými spodními rohy a ty zapustila přes zimu ve skleníku. Další jaro jsem již vysazovala na místo - na jižní svah, jílovitá půda - živý plot. Některé keříky zničila zvěř, proto jsem z jiných na jaře nařízkovala další: do vody, po vytvoření kořínků opět krabice od mléka a další rok výsadba. Jsou samci i samice, některé již mají plody. Nedostávají žádnou péči - je to oplocení v místě, kam se jiný plot nehodí, rostliny jsou různého vzrůstu. Pokud přežijí letošní sucho, na jaře opět zkusím řízkovat. Pokud se může zalévat a může se zabránit okusu, rostou rost bujně a je to léčivka.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz