Rakytník
|
|
 |
 |
host - 107.124 (?) 8.6.2008 17:59
Dobry den, pred 14 dny jsem mela moznost koupit bio sirup, z rakytniku, na medobrani, jeste jej mam v lednici... neni to vylozene sirup, ale silna kyselo sladka stava, vhodna i pro deti po naredeni s vodou (slazeno fruktozou),presne tak, jak sam popisujete... Chutove je velmi zvlastni a kdyz jsme byly s manzelem na svatebni ceste v j.Cechach, tak jsem tam jeden ker objevila, bohuzel na soukrommem pozemku... mela jsem chut jej tam odrbat..ale uz jsem mela v kosiku 5kg sipku a pred sebou dva dny prace se sipk.marmeladou... :-) uff... doted na to vzpominam...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 136.16 (?), 10.1.2008 11:43, zobrazeno: 68748x
Chci osadit do zahrady rakytník, nejlépe jako pás několika odrůd. Někde jsem četl takové výrazy jako: pionýrská rostlina, mohutné odnožování, široký kořenový systém. Jaké s tím máte zkušenosti? Nerad bych opakoval situaci s ostružiníkem, snad odrůdy Wiliamsův??, (dostal jsem odkopek, zrálo to už v červenci), který se po 5 letech v loňském teplém létě zbláznil a zamořil mi zahradu v okruhu cca 5 m od starého trsu desítkami výhonků. Vypadalo to jak záhon kopřiv. Děkuji za rady. Pepík
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.190 (?), 19.5.2011 23:35
Zdravím! Měla bych takový skromný možná hloupý dotaz :) odnožuje rakytník ve stejném pohlaví? Dává to smysl, jen bych byla ráda, znala jasnou odpověď :) Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 19.75 (?), 19.5.2011 23:39
Ano.
Z kořenů samičí (tedy plodné) rostliny Vám vyraší vždy zase jen samičí výmladky.
Z kořenů samce (opylovače) vyrostou zase jen další samci.
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.16 (?), 14.1.2008 9:12
V 80. letech minulého století v NDR prodávali rakytníkový sirup. Ředil se vodou v poměru jako u ostatních sirupů. Měl zvláštní vzhled, jako by na něm plavala mastná oka. Chuť měl příjemně nakyslou a zřejmě to byla vitamínová bomba. Možná jako dnešní šumivé vitamíny, jenže přírodní. Pepík
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 221.138 (?), 14.1.2008 11:44
Dobrý den. Výrobky z Rakytníku můžete koupit i dnes. Většinou je nabízejí prodejny se zdravou výživou, nebo jak si to říkají. V bývalé NDR se pěstováním hodně zabývali. Od nich pochází velmi známé šlechtění Polmix. Ale největších úspěchů zřejmě dosáhli v bývalém Sovětském svazu. Dodnes jsou výtažky z Rakytníku nezbytnou součástí stravy pro kosmonauty. Je ale zajímavé, že meruňky taky. Mají vynikající nutriční hodnoty. Pohodu přeje Stanislaw:-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 107.124 (?), 8.6.2008 17:59
Dobry den, pred 14 dny jsem mela moznost koupit bio sirup, z rakytniku, na medobrani, jeste jej mam v lednici... neni to vylozene sirup, ale silna kyselo sladka stava, vhodna i pro deti po naredeni s vodou (slazeno fruktozou),presne tak, jak sam popisujete... Chutove je velmi zvlastni a kdyz jsme byly s manzelem na svatebni ceste v j.Cechach, tak jsem tam jeden ker objevila, bohuzel na soukrommem pozemku... mela jsem chut jej tam odrbat..ale uz jsem mela v kosiku 5kg sipku a pred sebou dva dny prace se sipk.marmeladou... :-) uff... doted na to vzpominam...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |