Rakytník
|
|
|
|
 |
 |
|
Zdeněk Dukát - Bronzový Zahrádkář (70) - 62.215 (?) 1.3.2008 12:24
Byl jsem jednim čtenářem opravován v údajích o obsahu vitam. C v rakytníku.Našel jsem,že největší obsah vitaminu C je v pšenici vzrostlé 3-12cm..Je to údajně12 000 ve 100mg.Vše podrobně najdete na www. darius.cz. je to velmi zajímavé počtení o vitaminu C. Velmi obsažné.Takže hurá na pole.Nevím jak bude konsumace chutnat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 72.232 (?), 27.1.2008 18:10
Souhlasím, že rakytník je báječné ovoce, jenom se s ním musí umět zacházet. Lze z něj dělat kompot nebo jako příměs do míchaných kompotů, na koláč, malé množství přidat k jablíčkám do štrůdlu, vylisovanou šťávu do čaje a olej na drobná poranění a lupénku či jiné kožní defekty. Olej získáme tak, že vylisovanou šťávu necháme v nějaké nádobě do druhého dne v klidu stát, aby se olej vysrážel na povrch a pak dáme vše zmrazit. Po zmrznutí slijeme olej, který je stále tekutý. Pod ním zbylou šťávu používáme pak místo citrónů a je mnohem hodnotnější, než z drahých citrónů. A že rakytník někomu zaplevelil zahradu? Není to možné, pokud se zahradník o zahradu stará. Pokud se nestará tak mu ji zaplevelí vše. Nu a v neposlední řadě je důležitý i ten aspekt, že ptáčkové vám budou vděční. Mirda
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 107.94 (?), 21.1.2008 9:29
Měli jsme rakytník. Píšu měli, protože jsem se ho nakonec ráda zbavila.
Příšerně rašil v okolí rostliny, nevím zda to bylo z peciček po spadlých plodech,nebo prostě z oddenků. Jelikož má trny, bylo to velmi neppříjemné. Plody příšerně trpké, maličké, spíše pecička obalená or. trpkou slupkou. A jelikož ani vzhledově nic moc, tak jsem se s ním "rozloučila". To je ale můj lajcký názor, za sebe říkám ne. Jana P.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří Pavlata - (3) - 158.252 (?), 23.1.2008 18:24
V jednom kile rakytníkových plodů je tolik vitamínu C a A, kolik je potřeba dospělého člověka za jeden rok.
Hezký den
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.135 (?), 1.2.2008 21:55
Nevíte o rakytníku v okolí Chomutova? Někde kde by se dal odkopnout?
pavla49@seznam.cz Budete hodný, když poradíte, Pavla.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|