Nevíte, kde narazit na Moravě na mišpule?
|
|
 |
 |
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3362) - 173.17 (?) 18.11.2014 13:07
O mlouvám se, ale musím se ještě jednou vyjádřit:
Mišpule zrají dlouho a chuťově jsou poživatelné nejdříve po prvních mrazících, když lehce změknou.
(jeden z citátů na internetu).
Se sklizní mišpulí není třeba spěchat, ovocedobře drží na stromě, nepadá a má se sklízet, až když po něm přešěl mráz (Naše zahrádka 1968)
Nerozumím tomu, proč se toto všude píše, když to vůbec není pravda a ani to nemá žádnou logiku:
Pokud by tomu tak bylo, tak by mišpule ve své domovině Persii a jihovýchodní Evropě nikdy neuzrála a nebylo by ji možné konzumovat. To je teorie. Praxe je taková, že mišpule opravdu u nás obvykle dozrává někdy v druhé polovině října a to už opravdu ten nějaký mrazík byl. Ale letos byl docela mimořádný rok, vegetace začala asi tak o čtrnáct dní dříve, a také mišpule uzrály dříve. Když jsem přišel někdy v půlce října na zahradu, tak už bylo plno zralých plodů na zemi a většina zbylých plodů na stromě už byla zhniličená. Chuť úplně normální. Přitom o nějakém mrazu nebylo tehdy možné ani snít. Dodnes žádný mráz vlastně nebyl, pokud nepočítám ranní přízemní mrazík 28.10.2014. Je stále relativní teplo (na balkoně mám rajčata) a o tom, že by na stromě zůstaly nějaké dobré plody nelze vůbec hovořit- těch pár plodů co tam zůstaly jsou uvnitř zkysané nebo plesnivé. Loni jsem opravdu utrhl pár plodů ještě v lednu t.r., ale byly to plody, které v plné zralosti zmrzly a jako taková konzerva zůstaly na stromě. Jen by mně zajímalo, jak dlouho se tyto bludy budou v knihách a na internetu opisovat (změny se asi nedožiji).
Vladimír
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 239.89 (?), 7.11.2014 19:52
Zdravím,
nedalo by se specifikovat kde přesněji v Kunštátě pod zámkem? Jsem z Kunštátu a rád bych ochutnal.
Letos na jaře jsem 2 vysadil u sebe na zahradě.
¨be na zahradě. Tak jsem zvědavý.
David
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
zdenek2 - (12) - 155.208 (?), 17.11.2014 23:33
Pane já koupil Mišpuli asi před 2 roky na dobírku poštovním autem v Ovocné školce Bojkovice.
|
|
 |
|
 |
 |
|
zdenek2 - (12) - 155.208 (?), 17.11.2014 23:42
A ještě odpovídám jak drží mišpule na stromě. Mišpule drží jako přivařená a proto se doporučuje sklizeňˇaž přejde mrazem, tak to dělám já a někde jsem četl že je dávají taky do mrazáku a že vydrží na stromě i v zimě-někdo je má moc rád
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3362) - 173.17 (?), 18.11.2014 13:07
O mlouvám se, ale musím se ještě jednou vyjádřit:
Mišpule zrají dlouho a chuťově jsou poživatelné nejdříve po prvních mrazících, když lehce změknou.
(jeden z citátů na internetu).
Se sklizní mišpulí není třeba spěchat, ovocedobře drží na stromě, nepadá a má se sklízet, až když po něm přešěl mráz (Naše zahrádka 1968)
Nerozumím tomu, proč se toto všude píše, když to vůbec není pravda a ani to nemá žádnou logiku:
Pokud by tomu tak bylo, tak by mišpule ve své domovině Persii a jihovýchodní Evropě nikdy neuzrála a nebylo by ji možné konzumovat. To je teorie. Praxe je taková, že mišpule opravdu u nás obvykle dozrává někdy v druhé polovině října a to už opravdu ten nějaký mrazík byl. Ale letos byl docela mimořádný rok, vegetace začala asi tak o čtrnáct dní dříve, a také mišpule uzrály dříve. Když jsem přišel někdy v půlce října na zahradu, tak už bylo plno zralých plodů na zemi a většina zbylých plodů na stromě už byla zhniličená. Chuť úplně normální. Přitom o nějakém mrazu nebylo tehdy možné ani snít. Dodnes žádný mráz vlastně nebyl, pokud nepočítám ranní přízemní mrazík 28.10.2014. Je stále relativní teplo (na balkoně mám rajčata) a o tom, že by na stromě zůstaly nějaké dobré plody nelze vůbec hovořit- těch pár plodů co tam zůstaly jsou uvnitř zkysané nebo plesnivé. Loni jsem opravdu utrhl pár plodů ještě v lednu t.r., ale byly to plody, které v plné zralosti zmrzly a jako taková konzerva zůstaly na stromě. Jen by mně zajímalo, jak dlouho se tyto bludy budou v knihách a na internetu opisovat (změny se asi nedožiji).
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 27.11.2014 23:16
Máte pravdu Vladimíre, mnozí nepochopili jak to s tím "mrazem" je. Chlad pod určitou teplotu vyvolá štěpení škrobů na cukry. Jak to je jev nežádoucí u konzumních brambor, tak je to vítaným jevem při finále zrání mišpulí, trnek aj. velmi pozdního ovoce. Také jako u příbuzných zimních odrůd jablek může i u Mišpulí dojít k postupné přeměně škrobů na cukry prostým ležením na lískách (visením na stromě, ležením v trávě). U jablek rozlišujeme konzumní a sklizňovou zralost. U mišpulí je možné také rozlišit, sklizňovou a konzumní (zpracovatelskou) zralost, ale je to tak minoritní ovoce (u nás), že se tím "opisovači" nemíní zatěžovat. Co kdyby po nich někdo chtěl zdůvodnění.
Další věc je, ale úplně samostatná, způsob jak uvolnit buněčné šťávy před zpracováním. Jsou způsoby mechanické a tepelné. Mechanický způsob znají všichni z moštování. Tepelný "párou" je starší, protože technologie vaření jsou starší než technologie výroby chladu. Mrazení není nic jiného, než využití jevu, kdy narůstající krystalky ledu mechanicky poruší buňečné stěny. Pasírování protlaku je pak snadnější než u plodů pouze zhniličkovaných.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.217 (?), 23.1.2015 10:26
To je dotaz jako kde na morave rostou tresne..:) Mispuli dnes koupite radu odrud. Rekl bych cim vetsi, tim fadnejsi chut..Ja mam rozmnozenou pomoci odkopku mispuli na kterou babicka meho otce kdyz se narodil vesela v povijanu na vzduch..(1931)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.43 (?), 2.2.2015 17:48
Zdravím,
v lete som bol v Bibione/júl/ a našiel som toto/viď foto/. Bolo to jedlé s príchuťou hrušky a marhule. Semienka som ihneď po návraze dal do piesku a do jesene narástli 5-8 cm.Stále som si to mýlil s mišpulou germanica a teraz vidím vaše príspevky a zistil som, že som asi koštoval japonicu.Má niekto aj tento druh, resp.je to vhodné do našich podmienok? Asi nie, ale vyskúšam, mám 5 rastliniek, tak časom sa ukáže.
S pozdravom
Milan
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |