Malinoostružina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.60 (?), 18.4.2010 21:42
Já mám malinoostružinu již několik let, plodí hodně a velké plody ale chuť nic moc.Ale nejvíce mi vadí, že není beztrná.Trny jsou malé, ale husté.Roste hodně bujně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.78 (?), 18.4.2010 22:01
Mám odrůdu Taybery, plody mi dorůstají do velikosti kolem 3cm. Za plné plodnosti bych je ohla fotit do katalogu, vypadají skvěle. Na chuť už tak úžasné zdaleka nejsou. Plody musí plně vyzrát, aby byly jedlé, přičemž jich část stihne chytit plíseň a další část obývají červíci. Navíc malinoostružiny po ostružinách zdědily to, že utržený plod obsahuje lůžko, a to dost velké, které má chuť nijakou, tj. "ředí malinovou chuť a aroma na minimum". Letos zvážím jejich další setrvání na zahradě, nejspíš poletí... A taky jsou řádně trnité, takže odstranění starých šlahounů je řádná prácička, ale nutná, protože šlahouny dorůstají několik metrů, přičemž jsou shopné na konci zakořenit a zaneřádit tak pozemek. Třeba bude mít někdo jiný lepší zkušenost. Beruna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 93.175 (?), 20.7.2010 12:58
S Tayberry mám dobré zkušenosti, plody jsou velké a chutnají mi. Vadí mi pouze ty trny, existuje sice beztrná varianta (Tayberry Buckingham?) ale ty prý plodí minimálně. Tayberry mi navíc špatně roste v zatravněné půdě, musím řešit kam ji vůbec vysadím.
Z čeho jsem nadšený, je malinoostružina Boysenberry. Obrovské dekorativní plody barvy rubínu, chuť vynikající. Moravec
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.135 (?), 20.7.2010 13:15
Také mám dobré zkušenosti s Tayberry. Při výsadbě do trávníku jsem vykopala jámu o šíři 55 cm, kde mi vznikl bezplevelný kruh. Na jaře a podzim řádně vyčistím, pohnojím. Já osobně bych jí nepřesazovala, ale udělala kolem ní mísu bez plevele. Mojí se daří skvěle, jsem s ní spokojená, až na ty trny. Každoročně stříhám odplozené šlahouny.
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.135 (?), 20.7.2010 23:32
Vzkaz pro Berunu - za celou dobu co jí pěstuji, nikdy neměla na sobě plíseň a ani jednoho červíka.
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.76 (?), 15.4.2012 12:10
S malinoostružinou Tayberry mám zkušenosti špatné. Kromě jiného nevydží deštivém počasí. Je extrémně choulostivá.
Jiné malinoostružiny budou asi lepší. Ale nedají se sehnat. Nevíte kde získat Boysenberry, popřípadě i jiné malinoostružiny (kromě Tayberry).
díky
Zuzka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|