Špendlíky či ryngle?

host - 84.194 (?)
24.12.2008 15:55

Švestce podobné, podlouhlé, žluté ovoce, chuťově velice dobré, sladké, dužnina šla velice dobře od pecky. Vzhledem ke svému protáhlému tvaru se tomuto ovoci v některých oblastech Moravy říkalo i "kozí rohy" nebo "kozí cecky", ale nepleťte si tento název s paprikou. Špendlík se vždy nechával dozrát tak, aby opadával ze stromu. Potom byl vynikající na jídlo, na marmeládu i do kvasu.  Bohužel toto ovoce s agresivním nástupen Šárky téměř vymizelo. Pár jedinců stromů se nacházelo pouze ve vyšších polohách nad 450 m.n.m. Ale jsem přesvědčen o tom, že i tyto přestárlé stromy jsou již vykáceny.  Všechny zdraví Cirda

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 186.98 (?), 30.6.2008 13:08

Chtěl bych to zkusit ale moc tomu nefandím. Minulý rok dost plodů popadalo a zbyly asi tři, měly dost podivná semena... nebyly v pořádku.

Karlos.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 25.7.2018 11:54

Vyfoťte ten koš s úrodou, ať vidíme, co máte vlastně za ovoce.

host - 94.85 (?), 30.6.2008 21:54

Pravé špendlíky nabízelo na jaře zahradnictví Droždín, chtěli jsme je koupit, ale dospělé stromy jsou na naši zahradu už příliš velké (jako vzrostlá švestka)

host - 84.194 (?), 24.12.2008 15:55

Švestce podobné, podlouhlé, žluté ovoce, chuťově velice dobré, sladké, dužnina šla velice dobře od pecky. Vzhledem ke svému protáhlému tvaru se tomuto ovoci v některých oblastech Moravy říkalo i "kozí rohy" nebo "kozí cecky", ale nepleťte si tento název s paprikou. Špendlík se vždy nechával dozrát tak, aby opadával ze stromu. Potom byl vynikající na jídlo, na marmeládu i do kvasu.  Bohužel toto ovoce s agresivním nástupen Šárky téměř vymizelo. Pár jedinců stromů se nacházelo pouze ve vyšších polohách nad 450 m.n.m. Ale jsem přesvědčen o tom, že i tyto přestárlé stromy jsou již vykáceny.  Všechny zdraví Cirda

Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 218.134 (?), 24.12.2008 16:48

Zdravim. Len pre zaujímavosť u nás na južnom Slovensku voláme kozie cecky práve Jaderničky moravské, v oblasti hojne rozšírené.

host - 109.125 (?), 13.2.2009 18:51

Pocházim ze Slovácka a prarodiče z Valašska.Ač je mi už něco přes 50let, pravý špendlík jsem viděl pouze jeden jediný strom - u stařečka na zahradě.Taky jsem se jej snažil sehnat a zde je výsledek hledání po webu: nabízí je Zahradnictví Kývala ve Valašském Meziříči a také Okrasná školka Droždín (Olomouc Droždín, Pražákovi).
Zatím nemám ověřeno, zda prodávají ten správný Špendlík žlutý, takže pokud nekdo má přesnejsí info, dejte prosím vědět.

Těm kulatým rádoby špendlíkům se u nás říkalo "sralky"-proč si jistě domyslíte.Těch je všude plno.

Zdraví Franta

host - 128.120 (?), 7.1.2010 15:44

Zjistil už někdo, jestli mají v zahradnictví v Droždíně opravdu pravý Špendlík? Nebo se najde někdo se zdravým materiálem na roubování? Objevil jsem letos v létě jeden Špendlík v obci Vracov (mezi Kyjovem a Bzencem) a odebral v prosinci rouby. V létě "vypadal zdravě" a rodil spoustu plodů (mám snad i někde v PC foto). Na jaro se ho pokusím naroubovat a uvidí se. Jen mám obavy, abych si nedovlekl na zahradu šárku! Zahrada je v 550m.n.m., takže s virovou šárkou nemám žádné zkušenosti. Otázka tedy zní: roubovat či neroubovat? Popř. nekoupit pro zichr radši zdravý stromek v Droždíně? Díky

S pozdravem Mita

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 7.1.2010 16:03

Dovlečete-li si na zahradu Šárku, dbejte, ať je plnoletá.
Zkuste ošetřit rouby z Vracova teplo vodou. Teploty kolem 50st. by měly virus zničit a rouby by to mohly přežít.
   Úplnou jistotu, že koupíte zdravý stromek nemáte. Zejména u kontejnerované sadby, která přes léto stojí na venkovní ploše prodejny

host - 50.187 (?), 13.1.2014 11:00

špendlík si pamatuji z dětství,  teď mám vysazené 2 stromky třetím rokem, žlutý, někde malinko nafialovělý nádech, bílá patina, sladké, podlouhlé, menží než švestka. 

Kozí cecek mám taky a to je něco jiného, ty jsou růžovo fialové, hodně sladké, velikost jak švestka, jen trošku jiný tvar.  Ještě tu u nás rostou kolem polní cesty ale už melou z posledního.  vyfotím jak budu sklízet

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 10.51 (?), 14.1.2014 22:54

Žlté rádoby guľaté špendlíky "sralky", o ktorých písal p.Franta, by ale nemali mať "podlouhlý" tvar?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz