Kanadská borůvka

host - 95.217 (?)
1.8.2009 23:11

Přečetla jsem celou diskusi o borůvkách a nenašla jsem odpověď, co znamená ta choroba na listech.Mám podobný problém, v loňském roce mi 1 asi 70 cm vysoký keřík začal v létě zabarvovat listy do červena jako by už byl podzim a tento keřík už na jaře neobrazil, teď toto pozoruji zase u jednoho keříku má skvrny na listech něco jako padlí a listy červenají, přestože keřík má ještě nedozrálé plody. Ostatní 4 keříky jsou zelené. Může mi prosím někdo poradit, co to znamená? Nerada bych přišla o další keřík. Děkuji předem za radu. Zahradnice - amatér.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 22.3.2010 7:42

Michal, ďakujem za podrobné info. Piliny mám, sú síce čerstvé, ale vyskúšam to s trochou rašeliny okolo sadenice, ako píšete. Dúfam že im u nás na dolniakoch nebude príliš teplo :-) V akých podmienkach pestujete Vy?

Peter

miso81 - (14) - 212.36 (?), 22.3.2010 8:57

No ja som tiez z juhu - cca 15 km severne od Lučenca, teplý južný svah..  nebol problém.. s dostatocnou vlahou a jarným pohnojením dusíkom mi prvý rok po zasadení tie v pilinách narástli o vyse metra.

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 22.3.2010 10:42

Super, tak to vyskúšam. Keby ste mali dáke fotky, ako vyzerá Váš záhon, rád by som ich videl. Ďakujem.

Peter, pstefun(zavináč)gmail.com

host - 235.249 (?), 19.3.2010 15:21

Určitě??

sopa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 190.202 (?), 31.7.2009 11:08
borůvku máme v lesní hrabance a celkem si lebedí, hodně roste. Čisté jehličí bych nedával, ale jako mulč nahoru nebo k promíchání s jiným materiálem bych to určitě použil. S rašelinou zkušenosti nemám. Do květináčů jsme používali hlínu pro azalku a rododendron (mají stejné požadavky jako kanadská borůvka), ale ve velkém je to drahé - potřebovali jsme asi 300l hlíny. Při promíchání 1:1 s tím vaším jehličím, by to možná bylo to nejlepší.

sopa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 190.202 (?), 31.7.2009 11:03
před 14 dny jsem se naštval a celou borůvku celkem brutálně ostříhal (loni hodně trpěla po přestěhování a letos skoro neplodila a rostla jen jako male prirustky vetvicek). Už bohatě obrazila a krásně roste. Má výborný základ, větve tlusté 1cm. Celá potíž je v tom, aby zdřevnatěly dřív než přijdou mrazíky. Myslím, že naše to stihnou. Podle toho bych volil stříhání, každé větší stříhání vyvolá růst nových větviček. Drobná korekce nemůže vadit kdykoliv :)

host - 95.217 (?), 1.8.2009 23:11

Přečetla jsem celou diskusi o borůvkách a nenašla jsem odpověď, co znamená ta choroba na listech.Mám podobný problém, v loňském roce mi 1 asi 70 cm vysoký keřík začal v létě zabarvovat listy do červena jako by už byl podzim a tento keřík už na jaře neobrazil, teď toto pozoruji zase u jednoho keříku má skvrny na listech něco jako padlí a listy červenají, přestože keřík má ještě nedozrálé plody. Ostatní 4 keříky jsou zelené. Může mi prosím někdo poradit, co to znamená? Nerada bych přišla o další keřík. Děkuji předem za radu. Zahradnice - amatér.

host - 184.112 (?), 9.5.2010 14:29

Pred nedavnom sa mi pri potulkach po internete dostalo pred nos jedno eng. pisane PDF o vyzive cucoriedok.

Bolo v nom pisane aj s prilozenou a kupodivu aj zretelnou fotografiou, ze pokial zacnu cerveniet od okrajov a spiciek listky, dlho pred ukoncovanim vegetacneho obdobia, s najvacsou pravdepodobnostou sa jedna o nedostatok dusiku. Ale ak to mate aj s flakmi a cervene az do bordova ci hneda, bude to iny deficit alebo prebytok a netrufam si povedat ktory.

Cista raselina nema vacsinou takmer ziadne ziviny a treba ich cucoriedkam dodavat formou hnojiv. Vela zalezi od substratu, umiestnenia (vysoka spodna voda moze zapricinit odhnivanie korienkov...) a hnojenia.

Ak to PDF niekde este najdem, hodim sem odkaz.

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 114.159 (?), 28.3.2010 20:59

Kanadská borůvka nemá ve skutečnosti s borůvkou nic společného. Je to zimolez, který má plody chuťově velmi podobné borůvkám. Vzhledem k tomu není pak vůbec potřeba dělat nějaké podivnosti s navážením lesní zeminy, nebo výrobou substrátu ze smrkových pilin - jak to kdosi navrhoval.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6585) - 147.108 (?), 28.3.2010 21:11

Nepletete to trošku? Já za KANADSKOU borůvku považuju skutečně borůvku - Vaccinium, kdežto KAMČATSKÁ borůvka je zimolez  - Lonicera. Viz odkazy kdekoliv na síti.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika