Jak ostříhat rybíz a angrešt?
|
|
|
|
host - 37.114 (?) 6.8.2011 11:28
Konecne vim, jak ostrihat rybiz... ker mi roste na starem kompostu pod orechem a bobule jsou obrovske,,,, jen na tech starych vetvich uz jsou mensi a mensi,, tak diky za radu,,, zdravim, K.A.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 200.9 (?), 1.8.2009 22:35, zobrazeno: 144110x
Jsem zahrádkářka začátečnice, ale ráda bych ostříhala rybíz a angrešt. Dočetla jsem se, že je to vhodné teď po sklizni. Mám na zahradě starší stromky i keře. Mám ostříhat vizuelně nejstarší větve nebo je to složitější? Díky předem za radu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 200.9 (?), 2.8.2009 9:46
Něco málo jsem našla, ale stejně bych ráda, pokud by se někdo slitoval a poradil.:-))
Na některých stromkách nejsou žádné mladé výhony, mám tedy vystříhat část starých a nechat to tak?
Mají se teď rybízy a angrešty přihnojit?
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 94.12 (?), 2.8.2009 10:04
Keře rybízů prořežte tak, že odstraníte všechny mladé výhony vyrostlé odspodu, krom dvou nejsilnějších. Místo nich odřízněte - taky u země - dvě nejstarší větve. Konce není třeba zastřihovat.
Stromky angreštů prořežte tak, že svěšené větve zkratíte v místech, kde z oblouku vyrůstá mladší výhon. Je-li stromek hustý, některé starší větve odstraňte celé, tak, aby korunka byla vzdušná.
V tuto dobu angrešty ani rybízy nepřihnojuji
Pozn.: Listí z odřezaných výhonů černého rybízu je možné usušit na výborný čaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rony - Diamantový Zahrádkář (1084) - 175.250 (?), 2.8.2009 10:24
Co se týče ošetřování angeštu a rybízu, tak mnohé bylo řečeno a tak to doplním z mého pohledu. Je zásadní rozdíl ve střihání keřového a stromkového rybízu potažmo angreštu. Já jsem stromkové používal minimálně, protože mám utkvělé v paměti to co jsem přečetl někde "velkovýsadba stromkový rybíz neuznává". To proč to je na delší zdůvodňování. U keřového rybýzu černého platí, že by tam neměly být starší větve 3 let, tak podává maximální výkon. To znamená po sklizni odstanit ty staré těsně u země a nové rašící jednoleté ponechat ty nejlepe vyvinuté a zbytek jednoletých odstranit. Držet se hesla, že je dobeé aby keř měl ze země cca 11 výhonů plus mínus něco a uvidíte při počítání jak je to těžké se rozhodovat co ponechat a co ne. Obvykle lidi ponechávají tak 30 výhonů a to je špatné. Já nehnojím už po sklizni ale brzy na jaře před rašením. U červeného rybízu mohou být ponechány jako nestraší větve i 5-6 leté ale ne starší. U mladých jednoletých výhonů platí totéž co u černého a opět neponechávat mnoho výhonů, je to na škodu v kvalitě a velikosti plodů. Jinak stav keře se dá poznat na první pohled, protože to odvisí od velikosti listů. Čím starší větvě, tím menší list, samozřejmě to ovlivńuje i výživa. Keř v dobé kondicimá velké jednoleté výhony, velký list a mnoho bobulí v jednom střapci, samozřejmě to odvisí od variety ale 22 bobulí není výjimkou. A na závěr připomínka, že rybíz má husté kořeny krátkého dosahu a proto ke správnému růstu potřebuje intenzivní mikrobiální činnost v půdě v nejbližším okolí, to zamená udržovat kypřením a hnojením v humusovitém stavu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.195 (?), 2.8.2009 17:11
já mám taky dotaz ohledn ě toho řez-má se teda řezat teď v srpnu po sklizni ebo až na jaře(mám stromkový rybíz) a co josta-kdy řezat-taky teď??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 37.114 (?), 6.8.2011 11:28
Konecne vim, jak ostrihat rybiz... ker mi roste na starem kompostu pod orechem a bobule jsou obrovske,,,, jen na tech starych vetvich uz jsou mensi a mensi,, tak diky za radu,,, zdravim, K.A.
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.60 (?), 10.11.2020 9:01
Dobrý den
prosím o radu, jak ostříhat tento stromkový rybíz na obrázku, jak jsem pochopil, nezakracovat,ale spíše vystříhat celé větve? Do dneška jsem s ním prakticky nic nedělal. Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.93 (?), 10.11.2020 17:27
U tříletého bych ještě nic nevystřihovala, jen větvičky, které rostou dovnitř korunky nebo si vzájemně překáží. Ale teď už to nechte na jaro, některá větvička může během zimy zaschnout. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|