Jak ostříhat rybíz a angrešt?

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?)
5.4.2010 17:30

Nevím na co se ptáte, odpověď na všechny otázky máte přímo v dotazu. Když vidíte, že to tak jde, tak je snad jasné že to tak jde, nevím proč to potřebujete potvrdit ještě od někoho dalšího, snad máte vlastní rozum.

Pokud chcete nějaký komentář, tak podle mě odstraňováním všeho kromě pěti nejmladších výhonů budete pěstovat jen dřevo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 44.60 (?), 11.11.2020 20:08

Moc děkuji za odpověď, zdravím, Honza

host - 200.9 (?), 2.8.2009 18:51

Díky moc za rady, dnes jsem ostříhala, u keřů to podle rady nebylo složité, horší je to u stromků. Některé totiž nemají žádné viditelné mladé výhony. Takže prostě jen uřízla některé z větví tak aby se prosvětlila koruna. Snad to bude lepší než nic.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 2.8.2009 20:01

Nahlédl jsem do literatury a skutečně tam není nic o řezu stromkového angreštu nebo rybízu v době vegetace. Pouze předjarní řez, který prosvětluje obrost a zkracuje staré kosterní větve aby se posílila kvalita úroby a prodloužila životnost stromku, která obvykle nepřesáhne 12 let.

host - 200.9 (?), 2.8.2009 20:18

Díky, ale úplně jste mě vyděsil. Doufám, že jsem stromkům neuškodila.:-(

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 3.8.2009 6:41

Určitě ne. Pan Rony by ale mohl vysvětlit, jak a kdy uříznout staré větve, když to v literatuře není.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 3.8.2009 8:43

"Vy mne ale zkoušíte". Tak předjarní řez to je myslím jasné. U správné zapěstované korunky platí zásada, že počet ponechaných kosterních větví má být 4 až 5. A že správná korunka je ta u které se při obírání nezraňují ruce. Ty hlavní větve se jednak zkracují až na 1/3 aby se vyprovokoval růst náhrady nebo se ve věku 5až 7 let odstraní úplně (samozřejmě ne v jedném roce). Na dlouhodobou údržbu to není, protože rozumná životnost stromku angreštu je 8 až 12 let. Proto jak jsem už podotkl, jen trochu významný pěstitel stromky neuznává.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 3.8.2009 8:52

Když už tu citujete z nějaké literatury, ta Vaše odpověď  (obě) nějak neřeší to hlavní v dotazu. Jinak pokud jde o "významného pěstitele", toto fórum je zahrádkářské, a na zahrádku několik stromků angreštu prostě patří. Jednak nepřekážejí, pohodlně se sklízejí, druhak - při rozumné údržbě - nesou výstavní ovoce. Pojem "významný pěstitel" se mi v této souvislosti zdá nepřípadný.  Mimochodem, takovou korunku angreštu, kde si při sbírání nezraním ruce bych opravdu rád viděl.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 3.8.2009 11:03

Vaše názory Vám nebudu vyvracet. Je mne jasné, že Vám vadí cokoliv co napíši, takže budu raději mlčet. Můžu jenom ujistit, že jsem nějaké metráky rybízu dopěstoval a něco přečetl. Když tady někdo dodá vhodnou fotku toho stromku, tak se to dá "ostříhat elektronicky" na ukázku. Popisovat je to problém když to nevidím.

host - 146.241 (?), 5.4.2010 17:17

Poprosil bych o radu, názor.

Téměř vždy se o pěstování rybízu dovídám, že by se mělo nechávat jen kolem pěti výhonů, a ty nejstarší odstranit, nahradit novými, každý rok asi třetina keře.Mám tři keře, u kterých toto přibližně dělám, výsledek hrst rybízu z keře. Jedná se o černý rybíz, keře jsou starší, odrůdu neznám. Připouštím, že půdní podmínky nejsou asi moc vhodné, v okolí zatím víceméně neúspěšně bojuji s mechem vápnem. Kolem keřů mám strach použít více vápna. Matně si vzpomínám, že asi patnáct let zpátky mech v okolí nebyl a keře rostly a plodily daleko lépe.  Nařízkoval jsem několik nových keřů, které jsem zasadil na místo bývalého pařeniště, takže je zde předpoklad dobrého zásobení živinami. Zbyl jeden, ostatní uschly. Ani on nemá nikterak velké přírustky, natož úrodu. Vůbec neodnožuje. Vedle něj je josta, která roste opravdu bujně, má kolem dvou metrů, slušně plodí. Víte někdo co s tím?

Nedaleko od mého bydliště byl statek, kde se pěstoval červený rybíz, odhaduji tak hektar. Po revoluci se skončilo s pěstováním a upadlo to v zapomnění, nikdo se vůbec o to nestará, nechodí tam, teda krom mě. Rostou tam i dvoumetrové kopřivy, buřina. O ty keře se od té doby nikdo nestaral, jsou bujné, velké-výška kolem metru a půl až dvou metrů, hodně rozsochaté. Plodí neuvěřitelně, pravidelně každý rok, z jednoho kěře není problém deset litrů, plody velké, chutné, hrozen je běžně přes celou dlaň na délku. Vyskýtá se mi proto otázka, zda je nutné takhle často řezat rybíz. Keře mají dost výhonů, tipuju dvacet, některé jsou mohutné jak ruka. Zajímalo by mě, jak bych mohl takto pěstovat keře, především ta spousta výhonů, velikost, zda je to vůbec účelné a vhodné, případně i úprava půdy před výsadbou.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 5.4.2010 17:30

Nevím na co se ptáte, odpověď na všechny otázky máte přímo v dotazu. Když vidíte, že to tak jde, tak je snad jasné že to tak jde, nevím proč to potřebujete potvrdit ještě od někoho dalšího, snad máte vlastní rozum.

Pokud chcete nějaký komentář, tak podle mě odstraňováním všeho kromě pěti nejmladších výhonů budete pěstovat jen dřevo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz