Poprosil bych o radu, názor.
Téměř vždy se o pěstování rybízu dovídám, že by se mělo nechávat jen kolem pěti výhonů, a ty nejstarší odstranit, nahradit novými, každý rok asi třetina keře.Mám tři keře, u kterých toto přibližně dělám, výsledek hrst rybízu z keře. Jedná se o černý rybíz, keře jsou starší, odrůdu neznám. Připouštím, že půdní podmínky nejsou asi moc vhodné, v okolí zatím víceméně neúspěšně bojuji s mechem vápnem. Kolem keřů mám strach použít více vápna. Matně si vzpomínám, že asi patnáct let zpátky mech v okolí nebyl a keře rostly a plodily daleko lépe. Nařízkoval jsem několik nových keřů, které jsem zasadil na místo bývalého pařeniště, takže je zde předpoklad dobrého zásobení živinami. Zbyl jeden, ostatní uschly. Ani on nemá nikterak velké přírustky, natož úrodu. Vůbec neodnožuje. Vedle něj je josta, která roste opravdu bujně, má kolem dvou metrů, slušně plodí. Víte někdo co s tím?
Nedaleko od mého bydliště byl statek, kde se pěstoval červený rybíz, odhaduji tak hektar. Po revoluci se skončilo s pěstováním a upadlo to v zapomnění, nikdo se vůbec o to nestará, nechodí tam, teda krom mě. Rostou tam i dvoumetrové kopřivy, buřina. O ty keře se od té doby nikdo nestaral, jsou bujné, velké-výška kolem metru a půl až dvou metrů, hodně rozsochaté. Plodí neuvěřitelně, pravidelně každý rok, z jednoho kěře není problém deset litrů, plody velké, chutné, hrozen je běžně přes celou dlaň na délku. Vyskýtá se mi proto otázka, zda je nutné takhle často řezat rybíz. Keře mají dost výhonů, tipuju dvacet, některé jsou mohutné jak ruka. Zajímalo by mě, jak bych mohl takto pěstovat keře, především ta spousta výhonů, velikost, zda je to vůbec účelné a vhodné, případně i úprava půdy před výsadbou.