Jahody - nové skusenosti

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 99.186 (?)
24.2.2022 23:41

Po 30 letech jsem měnil jahody. Staré již degenerovaly. Mám Rumbu Florence a Polku. Rostliny byly od jahodyondráček a frigosadba. Po druhém roce jsem vyřadil Polku. Malé plody a nic moc plodnost. Florence pěkné velké plody s nejpozdnější dobou skližnové zralosti (možná cca 3 týdny po Polce a 10 dní po Rumbě), poměrně dost odnožuje, růst bujný a chuť plodů něco mezi jahodou a malinou. Moc mi chutnají. Jahoda se rozplývá v puse. Rumba vyniká tím, že málo odnožuje. Jahody jsou na pohled excelentní, lesklé tvrdší, Nedrží se na nich zemina. Chuťově dobrá, ale musí se nechat pořádně uzrát. Ničím nestříkám a hnojení pouze slepičí granule.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 229.74 (?), 23.2.2022 18:14
Ďakujem Vám

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 99.186 (?), 24.2.2022 23:41

Po 30 letech jsem měnil jahody. Staré již degenerovaly. Mám Rumbu Florence a Polku. Rostliny byly od jahodyondráček a frigosadba. Po druhém roce jsem vyřadil Polku. Malé plody a nic moc plodnost. Florence pěkné velké plody s nejpozdnější dobou skližnové zralosti (možná cca 3 týdny po Polce a 10 dní po Rumbě), poměrně dost odnožuje, růst bujný a chuť plodů něco mezi jahodou a malinou. Moc mi chutnají. Jahoda se rozplývá v puse. Rumba vyniká tím, že málo odnožuje. Jahody jsou na pohled excelentní, lesklé tvrdší, Nedrží se na nich zemina. Chuťově dobrá, ale musí se nechat pořádně uzrát. Ničím nestříkám a hnojení pouze slepičí granule.

host - 229.74 (?), 27.2.2022 0:12
Ďakujem, z jahody Rumba som mal podobný pocit keď dozrela bola sladká celkom dobrá chuť..

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 99.186 (?), 27.2.2022 8:41

Musím říci, že jsem měl nejdříve napsané Rumbu nechat přezrát, ale opravil na dozrát. Přezrát je tvrdý výraz První rok jsem byl zklamaný z chuti Rumby a bylo i mokřeji a byla plíseň. Chtěl jsem ji zlikvidovat. Ta nádhera zdravých plodů mě i přes svoji tvrdost a mdlou chuť přesvědčila, že to ještě jeden rok zkusím. Bylo tepleji a zjistil jsem, že je musím nechat opravdu pořádně dozrát, jinak je ta chuť taková supermarketová. Tvrdá, bez vůně a chuti. Mimochodem se velice dobře trhá a neotlačuje se a hodí se na zavařování. Zavařené jahody nejsou rozblemcané a mají i pěknou barvu. Prostě Rumbu netrhat v žádném případě, když není celá červená. Jakmile bude někde bílá, tak si nepochutnáte. U některých jahod jsem to dokonce miloval, když byla částečně bílá, ale Rumba nenenene.

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 99.186 (?), 27.2.2022 8:58

Nyní jsem si ještě vzpomněl. To trhání jahod Rumby je opravdu vynikající. Každá jahoda ma znatelné kolénko nad stopkou cca 1cm a když jahody trháte, tak vždy v tom kolénku se jahoda oddělí a je to i slyšet, jak to v kolénku praskne. Jahody jsou velice vyrovnané a brakovité jahody vlastně neexistují. Když jsou menší, vyloženě malé ani neexistují,  tak mají stále stejný krásný tvar, jako jejich větší bráchové.

host - 188.245 (?), 27.2.2022 5:45

Polka by měla mit vysoky vynos. Pokud ne, je něco špatně. Odnožování (některé) zahradkáře obtěžuje, ale obecně je to naopak, dobré odnožování je vítaná vlastnost. Proti znečištění zeminou je dobre nastlat slámu apod. 

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 99.186 (?), 27.2.2022 8:31

Z mé Polky jsem byl rozčarován a jsem nadšen z Florence. Kdysi jsem si pořídil senga senganu a bylo to to samé. Strašlivě malé plody s mizernou úrodou. Třeba potřebujou teplejší oblast. Jsem 430m a okolo mne kopce 600-700m.n.m. úpatí Krkonoš. Ke slámě nemám přístup a seno si na záhony dávat nebudu, abych si je nezaplevelil. Zkoušel jsem štěpku, ale to také není ideální. Ptáci mi ji vyhazují ze záhonů a rostou tam houby. Prostě ty jahody umeju a dám je do mrazáku a nebo zavařím. Letos chci vyzkoušet šušení. Rumba se dá zobat i ze záhonu. Trochu špíny neuškodí, ale posílí imunitu smiley Odnožování mi také nějak moc nevadí, protože vždy každý rok ke konci srpna ostřihám jahodníky nad srdíčka a přitom vytahám ze země šlahouny i již zakořeněné. Nechávám pouze ty, které mi nahrazjí staré jahodníky cca 3 roky. Vždy to poznám podle toho, že srdíčka i s kořeny jsou vysoko nad zemí. Po srpnu již jahodníky defakto neodnožují a na jaře je to již taková kosmetická úprava. 

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1761) - 165.146 (?), 27.2.2022 9:17

Odrůdy nechci řešit.Jenom námět na zachování čistých plodů aby neležely v bahně.Před lety jsem zde dával snímky na podložení jahodových trsů PET lahvemi viz.příloha.Po těch letech jsou nové zkušenosti.V příloze jsou většinou 1,5 litrové petky.Šikovnější jsou 1 l petky od kofoly. Mají ideální průměr pod trsy.Nasbírali jsme jich asi 40 a nyní používáme výhradně je.Po sezoně opláchneme usušíme a založíme pro použití v příští roce.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025