Černy jeřab (Aronie)



host - 119.62 (?)
20.7.2009 21:35

Mám asi 20 l tohoto vína. Krásně čisté, tmavé, až skoro neprůsvitné. Trochu víc ale v ústech svíravé. Na podzim jsem dělal i likér. Chuťově výborný a trochu víc trpký. Víno je ještě v demižonu. Mám ho nalahvovat a ještě rok uložit na dozrání?  Nebo jsem do části chtěl nalít nějaký alkohol. Nezkoušel to někdo?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 136.118 (?), 17.3.2015 11:31

Prosím nějakého znalce o vysvětlení názvů jeřábů. Koupil jsem stromek s označením Sorbus melanocarpa Nero, české označení Černý jeřáb. Je to to samé jako Aronie (Aronia melanocarpa)?

Děkuji      Jiva

                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 17.3.2015 11:33

Ano. Černý jeřáb se lépe prodává. 

                     
host - 153.9 (?), 10.8.2014 23:40

Před časem jsem nařízkoval černý jeřáb Nero a vypěstoval jsem si stromky s korunkami asi 1 m vysoko. Jeden jsem si nechal, jeden je u sousedky (takže ho mám pod kontrolou) a ani jeden zatím nepodrůstá. Narozdíl od stromků roubovaných na divokém jeřábu (ty máme dva), u kterých musím pravidelně likvidovat podrůstající výhony u země. Vysvětlení pro to nemám. 

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 10.8.2014 23:57

Vysvětlení je prosté. Podrůstání je vlastnost podnože. Když jí zbrzdíme růst, což naroubování slabé aronie na jeřáb nepochybně je, tlačí se živiny do výmladků a podrůstání ještě zesílí. Stejně se chová myrobalán i meruzalka zlatá. Rostou-li planě, podrůstají mnohem méně.

                     
host - 117.30 (?), 19.3.2016 8:34

mám stejnou zkušenost - po 25 letech s 2 stromky a 2 keři

Petra H.

                     
host - 21.32 (?), 20.2.2008 21:53

Aronie je vynikající na bublaniny, úplně nejlepší je zamrazit, pak zanikne ta trpká svíravá chuť, a výsledný koláč je skoro jak borůvkový - v zimě k nezaplacení.

Další možnost: zavařit do malých skleniček, bobulky použít na zdobení jednohubek (tvarohový základ, na něj tmavou bobulku a petrželku). Šťávu pak lze spotřebovat jako džus nebo do čaje.

                     
host - 9.129 (?), 2.4.2008 13:43

Zdělte mně e mail, uncovskyhl@seznam.cz, zašlu

                     
host - 192.72 (?), 20.9.2008 21:28

Dělám víno z aronií již několik let. Pravda je, že pomalu kvasí, je třeba jej udržet v demižonech minimálně šets měsíců, a potom ještě tak rok na dozrání. To co z toho pak vznikne, nemá obdobu. Když to naleji hostům, nikdo neví co pije. Všiuchni si však pochutnají. Mám to štěstí, že je u nás celá álej a ještě mám svých dvacet stromků na zahradě. Honza

                     
host - 119.62 (?), 20.7.2009 21:35

Mám asi 20 l tohoto vína. Krásně čisté, tmavé, až skoro neprůsvitné. Trochu víc ale v ústech svíravé. Na podzim jsem dělal i likér. Chuťově výborný a trochu víc trpký. Víno je ještě v demižonu. Mám ho nalahvovat a ještě rok uložit na dozrání?  Nebo jsem do části chtěl nalít nějaký alkohol. Nezkoušel to někdo?

                     
host - 72.61 (?), 19.8.2009 8:59

Dobrý den,

Též jsem se dostal k arónii a rád bych si udělal své domácí víno. Jak čtu, máte s jeho výrobou několikaleté zkušennosti. Rád bych Vás požádal, pokud to není výrobním tajemstvím, o návod na jeho přípravu. Letos bych dělal své domácí víno poprvé a právě z těchto plodů.

Předem Vám mnohokrát děkuji.

haburcak.milan@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika