Černy jeřab (Aronie)
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 244.50 (?), 20.8.2009 14:41
Dobrý den Honzo, urodilo se mně hodně aronie achtěl bych si z něj udělat víno, můžeš poradit?Chci z aronie pomocí vodní lázně dostat šťávu a pak jí nechat nějak vykvasit pomocí kvasinek.Ale jak přesně, to nevím.Dík Ivan dagacid@sznam.cz kontrolnířetězec
|
|
|
|
|
|
|
host - 13.124 (?), 1.5.2020 20:54
Aronie má ovocná barviva což jsou nejedovaté flavonoidy a anthokyany.To právě je slavný vitamín P, tak to v rusku i jinde nazývají.Neničí se teplem.Obsahuje to skoro každé ovoce krom banánu.Někdo tu psal že teplo ničí vitamín C v aronii.V ní jeC tak málo že zničení nemá význam.Aronii pěstujeme na vitamíny P a nikoli na C. Všechno má nějaký P ale moc málo, právě jen aronie je bomba, má ho nejvíce, pak až šípek.
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.129 (?), 15.10.2015 10:45
Naprosto úžasná je marmeláda - kombinace žlutých špendlíků (lze použít i červené ale žluté jsou lepší) a aronie v poměru cca dva až tři váhové díly špendlíků a jeden díl aronie. Problém je, že špendlíky je potřeba zamrazit a počkat až aronie dozraje. Aronii podusím s trochou vody, vymačkám ve strojku spolu s vypeckovanými špendlíky a pak zavařuji v poměru 800g cukru na kilo šťávy + nějaký prostředek na želírování. Výsledná marmeláda připomíná džem z černého rybízu, ale je výrazně lepší.
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.84 (?), 18.5.2008 9:37
Hledám zde radu ohledně podobného problému, který byl popsán. Ale nic jsem zatím nenašel.
Mám také dva keře Aronie, jeden je vpořádku a druhý má žluté listy se zeleným žilkováním. Málo kvete, některé listy později zasychají (hnědnou)
Díky za radu- dědek
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.116 (?), 6.5.2008 23:35
Poraďte mi prosím. Chci se pokusit začít roubovat stromkovou aronii. Mám již připravené podnože jeřabin, ale nemohu nikde najít termín a způsob roubování. Jediné, co jsem našla, je, že má být roubována ve výši, kde chci založit korunu, tedy cca v 1 m. Bohužel vedlejší stromek má minimální přírůstky, takže i rouby budou velmi slabé. Jaké máte zkušenosti s roubováním takovýchto slabých roubů. Roubování jádrovin zvládám, ale toto je pro mne nové. Děkuji
LibuseHamadejova@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.116 (?), 13.5.2008 9:22
Děkuji za radu. Zkusím. Hezký den.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 79.18 (?), 30.8.2007 7:49
Dobrý den, nevíte někdo, prosím, jak se z plodů aronie vyrobí domácí víno? Mám plody, které už nejsou k využití, ale nechci je nechat zničit a nějak je ještě využít.
Je prý problém s tím, že je aronie trošku nahořklá či co.
Můžete poslat i na e-mail: peel@seznam.cz
Předem děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.20 (?), 30.8.2007 10:01
Podívejte se na tuhle stránku o něco výš, pan Vysloužil už o víně z Aronie psal. Nepříliš ochotně kvasí, ale výsledek není špatný. Nezpracované plody jsou svérázné chuti, přímý konzum - nevím. I v naší rodině je rozdílný názor. Já konstatoval, že je to zdravé, manželce chutná.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|