Černy jeřab (Aronie)



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316)
30.8.2007 12:10

   Víno z aronií lze získat v podstatě třemi způspby:
1. rozdrtit a vylisovat plody - doplnit vodou a něčím sladkým dle  receptur pro rybíz. Odležení drti není nutné - sama drť těžko nakvasí a bobule jsou celé barevné (nikoli jako víno, černý rybíz a kanadské borůvky)
2. šťávu získat zatepla parou - odpařenou vodu potřeba připočíst
3. víno kvasit na nerozdrcených bobulích - podle receptur na víno z planých trnek, příp. šípků.
  Řekl bych, že 2. a 3. postup je lepší - jednak méně namáhavý a i když je víno měně aromatické než sub 1, postrádá štáva toto technikou získaná nepříjemně svíravou chuť. Je pravda, že tato přichuť po víc jak roce skladování výrazně zeslábne 
Aroniové víno se dá dobře nastavit hruškovým moštem, chuti to dokonce prospěje. Nakonec i jablečným, ale fádní chuť hrušek se hodí lépe. Navíc samotný hruškový mošt se k pití nehodí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 244.50 (?), 20.8.2009 14:41

Dobrý den Honzo, urodilo se mně hodně aronie achtěl bych si z něj udělat víno, můžeš poradit?Chci z aronie pomocí vodní lázně dostat šťávu a pak jí nechat nějak vykvasit pomocí kvasinek.Ale jak přesně, to nevím.Dík Ivan dagacid@sznam.cz  kontrolnířetězec

                     
host - 13.124 (?), 1.5.2020 20:54

Aronie má ovocná barviva což jsou nejedovaté flavonoidy a anthokyany.To právě je slavný vitamín P, tak to v rusku i jinde nazývají.Neničí se teplem.Obsahuje to skoro každé ovoce krom banánu.Někdo tu psal že teplo ničí vitamín C v aronii.V ní jeC  tak málo že zničení nemá význam.Aronii pěstujeme na vitamíny P a nikoli na C. Všechno má nějaký P ale moc málo, právě jen aronie je bomba, má ho nejvíce, pak až šípek.

                     
host - 199.129 (?), 15.10.2015 10:45

Naprosto úžasná je marmeláda - kombinace žlutých špendlíků (lze použít i červené ale žluté jsou lepší) a aronie v poměru cca dva až tři váhové díly špendlíků a jeden díl aronie. Problém je, že špendlíky je potřeba zamrazit a počkat až aronie dozraje. Aronii podusím s trochou vody, vymačkám ve strojku spolu s vypeckovanými špendlíky a pak zavařuji v poměru 800g cukru na kilo šťávy + nějaký prostředek na želírování. Výsledná marmeláda připomíná džem z černého rybízu, ale je výrazně lepší.

                     
host - 107.84 (?), 18.5.2008 9:37

Hledám zde radu ohledně podobného problému, který byl popsán. Ale nic jsem zatím nenašel.

Mám také dva keře Aronie, jeden je vpořádku a druhý má žluté listy se zeleným žilkováním. Málo kvete, některé listy později zasychají (hnědnou)

Díky za radu- dědek

      
host - 40.116 (?), 6.5.2008 23:35

Poraďte mi prosím. Chci se pokusit začít roubovat stromkovou aronii. Mám již připravené podnože jeřabin, ale nemohu nikde najít termín a způsob roubování. Jediné, co jsem našla, je, že má být roubována ve výši, kde chci založit korunu, tedy cca v 1 m. Bohužel vedlejší stromek má minimální přírůstky, takže i rouby budou velmi slabé. Jaké máte zkušenosti s roubováním takovýchto slabých roubů. Roubování jádrovin zvládám, ale toto je pro mne nové. Děkuji

LibuseHamadejova@seznam.cz

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 7.5.2008 17:11

Aronie se ujímá na jeřabinu dobře, roubování se od ostatních jádrovin příliš neliší. Poměrně brzy a rychle raší, takže je dobré roubovat buď zjara nebo mít zavčas nařezané rouby pro pozdnější roubování za kůru. V létě lze využít očkování.

            
host - 40.116 (?), 13.5.2008 9:22

Děkuji za radu. Zkusím. Hezký den.

   
host - 79.18 (?), 30.8.2007 7:49
Dobrý den, nevíte někdo, prosím, jak se z plodů aronie vyrobí domácí víno? Mám plody, které už nejsou k využití, ale nechci je nechat zničit a nějak je ještě využít. Je prý problém s tím, že je aronie trošku nahořklá či co. Můžete poslat i na e-mail: peel@seznam.cz Předem děkuji.
      
host - 230.20 (?), 30.8.2007 10:01
Podívejte se na tuhle stránku o něco výš, pan Vysloužil už o víně z Aronie psal. Nepříliš ochotně kvasí, ale výsledek není špatný. Nezpracované plody jsou svérázné chuti, přímý konzum - nevím. I v naší rodině je rozdílný názor. Já konstatoval, že je to zdravé, manželce chutná.
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 30.8.2007 12:10

   Víno z aronií lze získat v podstatě třemi způspby:
1. rozdrtit a vylisovat plody - doplnit vodou a něčím sladkým dle  receptur pro rybíz. Odležení drti není nutné - sama drť těžko nakvasí a bobule jsou celé barevné (nikoli jako víno, černý rybíz a kanadské borůvky)
2. šťávu získat zatepla parou - odpařenou vodu potřeba připočíst
3. víno kvasit na nerozdrcených bobulích - podle receptur na víno z planých trnek, příp. šípků.
  Řekl bych, že 2. a 3. postup je lepší - jednak méně namáhavý a i když je víno měně aromatické než sub 1, postrádá štáva toto technikou získaná nepříjemně svíravou chuť. Je pravda, že tato přichuť po víc jak roce skladování výrazně zeslábne 
Aroniové víno se dá dobře nastavit hruškovým moštem, chuti to dokonce prospěje. Nakonec i jablečným, ale fádní chuť hrušek se hodí lépe. Navíc samotný hruškový mošt se k pití nehodí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika