Černy jeřab (Aronie)
|
|
|
|
host - 248.131 (?) 7.5.2014 23:26
Aronie je pořád aronie, ať je to stromek nebo keř, lze je jíst i syrové. Lepší je keřovitá, stromková má kratší životnost. V množství plodů rozdíl není - jestli je keř dole u země nebo na kmínku nehraje roli. Mrazuodolná je, pouze při dozrávání plodů je potřeba zabezpečit plody sítí proti ptákům - dokáží během půl dne obrat keř úplně dočista.
Co se týče použití, tak lze zobat za syrova, použít na koláč jako borůvky, zavařovat na vynikající džem...
Navíc lze aronii použít i jako okrasný keř, je pěkná nejen, když kvete bílými kvítky, ale krásná je na podzim, kdy se jí listy vybarví od oranžové až po temně rudou... Lída
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marijka.O - Bronzový Zahrádkář (52) - 54.70 (?), 8.10.2013 22:48
Zdravím,
mohu poprosit zkušenější, co krom jeřabiny jde použít jako podnož k naroubování aronie na kmínek? Šel by hloh? Případně budu rušit 2 stromkové černé rybízy (každoročně chytají silnou rez, moje první a špatně vybraná odrůda), je šance zkusit naroubovat aronii na původní "rybízovou" podnož? Bohužel si nepamatuji, co je to za druh.
Předem díky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.226 (?), 7.5.2014 23:06
Dobry den, chceme si na zahradu poridit Aronii stromkovitou, ale bohuzel ji nemuzeme nikde sehnat, vsude jsou pouze kerovite. Muzete mi poradit? Dale bych rada vedela, zda je lepsi stromkovita ci kerovita, z hlediska sklizne, mnozstvi plodu, mrazuvzdornosti atd. Docetla jsem se, ze plody ze stromkovite aronie se jí pouze tepelne zpracovane, oproti kerovite, ktere se muzou jist i cerstve. Dekuji Lenka
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.131 (?), 7.5.2014 23:26
Aronie je pořád aronie, ať je to stromek nebo keř, lze je jíst i syrové. Lepší je keřovitá, stromková má kratší životnost. V množství plodů rozdíl není - jestli je keř dole u země nebo na kmínku nehraje roli. Mrazuodolná je, pouze při dozrávání plodů je potřeba zabezpečit plody sítí proti ptákům - dokáží během půl dne obrat keř úplně dočista.
Co se týče použití, tak lze zobat za syrova, použít na koláč jako borůvky, zavařovat na vynikající džem...
Navíc lze aronii použít i jako okrasný keř, je pěkná nejen, když kvete bílými kvítky, ale krásná je na podzim, kdy se jí listy vybarví od oranžové až po temně rudou... Lída
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 102.201 (?), 8.5.2014 8:31
Je to přesně tak, jak píše paní Lída. Stromkové formy jsou štěpované na jeřabině. Často je nutné bojovat s výmladky od kořenů a z kmene, které jsou mnohem bujnější než naštěpovaná aronie. Někdy se taky (i po letech) naroubovaná korunka odhojí a uschne. Přesto mám stromkové tvary radši. Nejstarší stromek mám vysazený roku 1977 a stále se dá očesat ze země. Mrazuodolnost a nenáročnost na teplo jsou cenné vlastnosti, přesto jedenkrát - v památném květnu 2012 - všechny umrzly. Ptákům plody chutnají, ale nikdy tolik, aby na nás nezbylo. Víc mi vadí, že kam se pak ptáci vyse..., to je fialové. Nasládle dřevěná chuť aronie u nás nikomu moc nejede, jsem jediný, kdo syrové bobule konzumuje, a to ještě spíš proto, že jsou zdravé. Jinak ale skvěle obarví a ochutí jablečný mošt.
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.68 (?), 8.5.2014 11:38
Dobrý den pane doktore. Dovolím si napsat svůj postřeh, ale možná, že mylný. Dle mého Aronie štěpovaná na jeřábu plodí výrazně více než keřová forma. Podle mého je to tím, že ta podnož to doslova tlačí do podnosti, nikoli do růstu. Co jsem měl možnost vidět stromky Aronií, tak byly vždy zcela obaleny plody, ale keře tak ne. Nicméně jsme si zrova nedávno vysadil nějaké keře tady u sebe. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.131 (?), 8.5.2014 22:46
Sousedka má muchovník jako stromek s korunkou, ale kupovaný, takže jakou má podnož nevím. Ale málo kvete, hrozně pomalu roste a má vždy jen pár kuliček. Když to porovnám se svým keřovým, je to dost velký rozdíl. Obě máme A.lamarckii. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|