Černy jeřab (Aronie)



host - 43.27 (?)
8.8.2007 10:39
Je to zdravé, ale v podstatě nepoživatelné. Snad jako náhrada brusinek, nebo k obarvení kompotu. Ale myslím, že těch náhrad máme už z minulé éry dost. Např. dýně jako ananas.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host, 12.11.2005 10:38, zobrazeno: 290659x
Dobry den, zajimalo by me, jestli ma nekdo zkusenosti s kvasenim a posleze vypalenim aronie. Diky za odpoved.
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 12.9.2006 21:52
Je to možné, zkoušel jsem. Jen připomínám, že aronie dost špatně rozkvašuje - podobně jako jeřabiny, borůvky, brusinky aj., je dobré jej rozkvasit zákvasem. Plody taky nemají příliš mnoho cukru, takže výtežnost není nijak velká. Obecně jsem proti přidávání rafinovaného řepného cukru do kvasu. Míchají se aronie někdy s hruškama, kvas se prý tak rychle nekazí, ale s tím vlastní zkušenost nemám.
                     
host - 227.239 (?), 14.4.2007 0:47

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s následujícím problémem? Máme u nás na zahradě dva keře černého jeřábu, oba již letité. Jeden roste dobře a je zdravý, druhý vždy po vyrašení listů začne mírně chřadnout, listy jsou světlé, pouze žilkování tmavěji zelené. v půlce léta začnou listy od krajů zasychat, ale neuschnou celé, jen asi do půlky. Jeřáb je mírně zastíněný vzrostlou meruňkou. Je mi jasné, že mu chybí nějaké živiny, ale nevím co. Poradíte mi, prosím?

Děkuji.

Jinak bydlím v Kutné Hoře a mou poskytnout větvičky jeřábu na zakořenění, stejně ho potřebuju pořádně ostříhat.

                     
ewina - (12), 23.7.2007 10:28

Dobrý den,

máte někdo nějaký osvědčený recept, jak využít plody aronie?

Děkuji.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 23.7.2007 11:49
Plody aronií jsou velmi zdravé, ale chutnají trochu jako nasládlé dřevo. Zpracovat se dají se dají mnoha způsoby, ne ve všech případech zmizí jejich svíravá chuť Například po vypití šťávy dle obvyklé receptury  zůstane v ústech pocit, jako by Vám je někdo vytřel hadrem.
   Svíravá chuť částečně zmizí zahřátím na vysokou teplotu nad 100 st . Toho se využívá při zapékání bobulí s cukrem v troubě. C vitamin ale vezme za své.
   Smícháním s jablky či hruškami v libovolném poměru lze vyrobit chuťově i barevně zajímavou zavařeninu.
   Červené víno z aronií se dobře čistí, nechutná špatně a obsahuje řadu cenných látek. Lepší je, myslím, při výrobě bobule (malvičky)  nedrtit.
   Pil jsem i likér vyrobený po vzoru griotky, nebyl špatný.
   Kompot vyrobený běžným způsobem prohlásí za chutný jen skutečný milovník aronie
                     
ewina - (12), 23.7.2007 14:58

děkuji za tip...

o zapékání v troubě jsem četla, vznikne něco jako marmeláda....taky víno zní zajímavě, nejsem moc odborník na výrobu, ale našla jsem na netu návod, že se bobule macerují dva týdny v bílém víně a je hotovo....tak nevím....

jsem zvědavá, co z toho bude, trošku mě překvapilo, že letos už vypadají, že jsou zralé, protože začly opadávat a ptáčkové už taky sbírají....

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 23.7.2007 16:29
Dělat víno macerováním bobulí ve víně mi nepřipadá smysluplné, to bych raději vypil to bílé víno, pokud je dobré. Z nekvalitního vína se dobré aroniové vyrobí stěží.
 Víno lze vyrobit podobným postupem jako ze šípků, planých trnek či červených jeřabin. Aronie, podbně jako borůvky, brusinky, jeřabiny a černý rybíz , obsahují látky zpomalující fermentaci, takže rozkvašují poměrně neochotně.
                     
host - 21.247 (?), 8.8.2007 10:00

Švagrová míchá aronii s červeným rybízem a vaří jako brusinky. K masu, hlavně zvěřině, výborné.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 8.8.2007 10:26
To může být. Akorát že obě plodiny většinou nezrají ve stejnou dobu.
                     
host - 43.27 (?), 8.8.2007 10:39
Je to zdravé, ale v podstatě nepoživatelné. Snad jako náhrada brusinek, nebo k obarvení kompotu. Ale myslím, že těch náhrad máme už z minulé éry dost. Např. dýně jako ananas.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika