Borůvky chřadnou

host - 0.113 (?)
9.8.2023 23:36

5-10 litrú dávám na dospělou rostlinu ve volné výsadbě. Do květináčů dávám mnohem méně, dle odhadu, vůbec to neměřím, řídím se tím, jak vypadá substrát na povrchu. Voda mi z květináčů obvykle nevytéká, to už je podle mne moc. Potřeba se naučit, aby to bylo zalité akorát.

Možná taky zaleží, z jakého zdroje je rašelina, některá se mi zdá  - drží víc vodu.

Teď dost pršelo, tak jsem květináče přenesl pod střechu, aby nebyly přelité.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 41.192 (?), 9.8.2023 22:02

Zalévám 5 nebo 10 litru na rostlinu. Četnost dle počasí a podle toho jak mám čas. Nemůžu je obvykle zalévat každý den. Na chalupě mimo prázdniny jen o víkendech. V nižší teplé poloze může být spotřeba vody vyšší. 

V květináčích nutno zalévat s citem, chce to odhad, který se získá pozorováním. Jak vypadá substrát při zalití /více vody - tmavší barva/ a jak dlouho zálivka vydrží. 

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 9.8.2023 22:14

No tak já tedy nevím, já zalévala 1-2 litry na rostlinu ob den, květináč mám určitě víc než 10 litrů a podle mnohých diskutujících je přelévám. Opravdu se mi to nějak nezdá. Poloha 300 m nad mořem ve městě, takže celkem teplá, ale jižní Morava je asi teplejší.

host - 0.113 (?), 9.8.2023 23:36

5-10 litrú dávám na dospělou rostlinu ve volné výsadbě. Do květináčů dávám mnohem méně, dle odhadu, vůbec to neměřím, řídím se tím, jak vypadá substrát na povrchu. Voda mi z květináčů obvykle nevytéká, to už je podle mne moc. Potřeba se naučit, aby to bylo zalité akorát.

Možná taky zaleží, z jakého zdroje je rašelina, některá se mi zdá  - drží víc vodu.

Teď dost pršelo, tak jsem květináče přenesl pod střechu, aby nebyly přelité.

host - 91.196 (?), 10.8.2023 7:35

Pěstování borůvek v nádobách je náročnější jak pro člověka, tak, pro rostliny. Nejen Vaše zatím poslední věta je toho důkazem. Já jsem asi před šesti lety tu námahu a čas výkopu jámy obětoval, ničím jsem ji neizoloval, jen každý rok asi 20cm po stranách odříznu rýčem okolí-boky-rostliny se lehce, rozrůstají. Borůvky jsem vysadil asi 30cm hlouběji, než je okolní povrch půdy-rašelina pak pomaleji vysychá, nepřehřívá se tolik, jako např.v nádobě, nebo když má někdo rostliny vysazené v ůrovni okolní půdy. Základní hloubka jámy 80cm, každý řok nasypu novou rašelinu ve vrstvě cca 10 cm-postupně sesedá. Zálivku přesně neměřím, liju kýblemcheeky-pocitově, déšť a sníh-ten v zimě-pokud napadne přidávám i z např.zahr.chodníčků-kopec. V nádobách-různě objemných mám všelijaké rostliny-bylinky, měs. jahody, pažitku, řízkovance... žádné s podmiskami, ty jsou nachystané pro přátele, když se jim rostliny líbí a nemohou bez nich už nadále žítwink. Ještě to tu asi nebylo zmíněno, snad to tak ani není, ale obava zakladatelky, že tratí, pokud by voda s hnojivy odtekla z nádoby do volné půdycool-tomu z velké části brání ta netkanka na dně-když přesazuju, tak v tom prostoru jsou kořeny nejsilnější, buclaté, prostě kvalitně zásobenéenlightened, SPCH.

host - 60.149 (?), 9.8.2023 17:33

Ta drenáž je tam proto, aby v ní zůstala přebytečná voda. Když budete mít díry ve dně tak voda proteče i když tam nějaká drenáž bude nebo nebude. Z té misky už si rostlina žádnou vodu nenasaje, kdežto do drenáže je schopna zapustit nějaké kořeny a vodu z ní využívat. Ten přepad není nic obtížného, jen dírka o průměru třeba 5 mm.

Vladimír

host - 57.246 (?), 9.8.2023 18:11

To se podle mne mýlíte, drenáž tam není proto, aby v ní zůstala přebytečná voda. Ale aby se přemokřený substrát zbavil nadbytečné vody. Díry ve dně nemusejí ve vetším květináči stačit.

host - 60.149 (?), 9.8.2023 18:41

Když jsou díry ve dně, tak všechna přebytečná voda odteče ať je tam drenáž nebo není. Když nejsou, tak nepoznáte jestli jste zalil tolik, že v květináči už je hladina vody nad drenáží, takže substrát je přemokřený. Proto ty všelijaké systémy různých truhlíků a nádob (třeba Lebiš).

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 9.8.2023 19:00

Ty díry nade dnem - přepad - se dělají proto, aby dole zůstala zásoba vody a přitom rostlina nebyla přemokřená. Funguje to asi dobře, mám to tak upravené u borůvek na zahradě a zatím si nestěžovaly. Větve přetížené plody jsou až k zemi.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 9.8.2023 15:42

Pro 210.156, vy jste asi fanda bio-pěstování, že nedáváte rostlinám žádnou chemii. Většina, kdo zde přispívá, tak ale částečně nebo úplně chemické hnojiva používá. Jenom v čisté rašelině mi borůvka neporoste, něčím to pohnojit musím. No a čisté bio hnojiva mají problémy s některými prvky, které rostlina potřebuje. Podle mě jsou ideální právě kombinované organo-minerální hnojiva. Na jaře jsem dala takového hnojiva dvě lžíce ke každé borůvce. Podle většiny přispěvatelů to není moc. Před týdnem jsem jí nalila zbytek postřiku na listy síranu hořečnatého, takže poměrně malou koncentraci, bylo to namíchané na postřik. Také se zde najdou přispěvatelé, kteří hnojí tímto hnojivem borůvky 2x ročně a pravděpodobně i ve vyšší koncentraci. Takže si rozhodně nemyslím, že mám chemizované borůvky.

Ke zbytku vašeho příspěvku snad už jen toto: Od vašeho prvního příspěvku zde se do mě jenom navážíte, případně se mi vysmíváte. Abych nedělala nic, že je to rozbité, že do toho nejsem ochotná strčit ani korunu, a teď už i že jsem líná borůvky přesadit. Ani jedno z toho není pravda. Takže stejně jako pro pana PP: Pokud pro vás není toto vlákno přínosné, tak ho nečtěte. Pro mě zatím přínosné je, i když je někdy těžké si z těch mnoha názorů vybrat ten správný. Ale dozvěděla jsem se zde, co pravděpodobně borůvkám chybí a spoustu názorů, jak to řešit.
Pokud ale máte neodolatelnou potřebu mě neustále zesměšňovat a navážet se do mě, no tak si poslužte, já už na to reagovat nebudu.

host - 244.209 (?), 10.8.2023 7:38

Paní Vlaďka bude nadále zalévat tak, až poteče voda do misek. Taký substrát přeci nevyschne ani za měsíc. A stejně je přesvědčená, že zalévala přiměřeně. Sice jí borůvky chcípají, ale těžko ji někdo přesvědčí o opaku. 

Komu není rady, tomu není pomoci. Já bych to nejraději napsal podstatně drsněji, ale je to zbytečné. Takže další diskuze je celkem k ničemu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz