Borůvky chřadnou

host - 247.182 (?) 
8.8.2023 21:43

Jo, každý rok, kromě rašeliny přidat hnojivo. 

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 50.157 (?), 8.8.2023 21:48

Hodnota pH substrátu /zeminy/ je jedním ze základních parametrů. Takže je dobré jí znát. Výmýšlet se s tím dá ledacos, např. snižovat pH vody určené pro zavlažování.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 8.8.2023 22:27

Jsem ráda, že se zde najde taky někdo, kdo si myslí, že není zbytečné zjistit, zda je substrát opravdu málo kyselý, nebo ne. Domnívám se, že pokud má substrát PH špatně jenom o trochu, je lepší se ho snažit okyselit, než ho celý vyměnit za novou rašelinu. Pokud to bude o hodně, tak bude asi lepší ta výměna.

host - 1.245 (?), 9.8.2023 8:14

Jestli jste borůvky vysadila do rašeliny / substrátu pro borůvky, a hnojila hnojivem pro borůvky / pro kyselomilné rostliny, což oboje potvrzujete, pak na 100 % naměříte zcela vyhovující kyselost, neměla jak se změnit. Ověřit si to můžete, ale nemá to valný význam, proto je levnější si jednorázově koupit několik vícerozsahových lakmusů, než pořizovat pHmetr. Příště už nic měřit nebudete, problém není v kyselosti a sledovat ji v budoucnu nebudete. Ale vaše věc, cenově už to tak významný rozdíl není.

Výměnou substrátu taky nic nevyřešíte - vzhledem k tomu, že je dostatečně kyselý, tak jiný substrát na tom nic nezmění.

Problém může být pouze ve vydatnosti zálivky / přehnojení / podhnojení / nedostatku nějakého prvku, třeba toho Fe / chorobě.

host - 43.235 (?), 9.8.2023 8:24

... vyhovující kyselost, neměla jak se změnit?

I dešťová voda zvyšuje pH nad hodnotu 5,0.

host - 14.174 (?), 9.8.2023 9:57

Každý zalévá (nejlépe dešťovou vodou), i v lese se borůvky zalévají dešťovou vodou. Ale ta vám kyselost nezmění na nevhodné hodnoty. To by jaksi kyselomilné rostliny vůbec nemohly existovat. ;)

host - 43.235 (?), 9.8.2023 10:57

Ale změní, pokud jen zaléváte a nic pro udržení správné hodnoty pH neděláte.

host - 13.55 (?), 9.8.2023 11:13

Zřejmě jste (možná záměrně) přehlédl, že sama Vlaďka opakovaně píše, že jim hnojivo, které kyselost udržuje, pravidelně dodává. Takže zalévání vodou jim pH-nevyhovující prostředí v substrátu nepřipraví. Proto jsem psal, že na 100 % naměří borůvkám vyhovující pH.

host - 57.246 (?), 9.8.2023 11:57

Záměrně jsem nic nepřehlédl. Jen jsem reagoval na tvrzení, že pH rašeliny se nemá jak změnit. Má se jak změnit, mění ho dešťová voda a voda v zálivce.

Taky se domnívám, že pH bude u paní Vlaďky vyhovující, ale pořídit si pH metr je dobrá věc. Nevím proč to tafy někomu vadí a skoro nikdo ho nemá.

host - 247.61 (?), 9.8.2023 12:47

Mně ph metr nevadí. Možná jsem to napsal ze začátku nešikovně. Psal jsem, že v tuto dobu, než zjišťovat ph je důležitější rostlinu přesadit do nové rašeliny. Přidal bych dlouhodobě působící hnojivo, třeba Osmocote 5-6, to začne uvolňovat živiny až za nějakou dobu, ne hned. Při přesazování do většího květináče to vůbec nebude problém. A pak bude momentálně shánění papírků atd a měření ph zbytečné.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz