Borůvky chřadnou

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?)
9.8.2023 19:26

Borůvky mám v trávníku a udržuji kolem nich celkem vysokou trávu, aby mi na květináče moc nesvítilo sluníčko.

Mě nevadí, že z borůvek vyteče trochu vody, mě vadí, že bez těch podmisek nepoznám, že už voda vytéká a budu je pravděpodobně zalévat ještě víc.

Jinak jsem nezalévala až vyteče z podmisek voda, to jsem přece nikdy nepsala. Zalévala jsem dokud nezačala vytékat voda z květináče do podmisky. Takže v podmisce zůstala většinou tak 1 mm vysoká vrstva vody, kterou rostlina bez problému do druhého dne vycucla. Další den začínal substrát svrchu už lehce osychat, tak jsem zalévala znova. Domnívala jsem se, že když nechám substrát víc oschnout, že pak nebude schopen pojmout vodu. Možná je to chyba, to nepopírám. Někdo zde psal, že nechává horní substrát hodně oschnout, než borůvky znova zalije. Budu to tedy dělat taky tak, pokud se zde tolik lidí domnívá, že borůvky přelévám. Ale misek se nevzdám. Nechápu jak by mohlo borůvce uškodit, když se na chvilku třeba po dešti naplní do misky trocha vody, pokud budu mít v květináči drenáž vyšší než výška té misky. Potom přeci musí všechna přebytečná voda ze substrátu také odtéct.

Jinak ve volné půdě se pěstují borůvky přesně jako uvažuje pan Vladimír. Drenáž je zaplněná vodou, aby si jí mohly rostliny v suchém počasí přisávat, nebo sama vzlíná, každopádně díry na odtok vody jsou až nad drenáží. Připouštím že v květináčích má asi drenáž spíš funkci na odvedení vody, ale že by těch minimálně 10 děr zhruba 2 cm velkých, co v květináči byly, nedokázaly odvést přebytečnou vodu, to se mi zdá opravdu málo pravděpodobné.

V několika článcích o borůvkách jsem se dočetla, že dospělá borůvka potřebuje denně 5 - 10 litrů vody, a že se má v horkých dnech zalévat dokonce 2x denně. Vím že moje borůvka není dospělá a navíc je v květináči, ale opravdu vám všem kteří se domnívají, že borůvky přelévám, přijde desetinová zálivka - 1 až 2 litry k rostlině za 2 dny moc?  Dobře, budu je tedy zalévat ještě míň, snad mi neuschnou.

A kolik zaléváte borůvky vy? Je tady přece pár pěstitelů borůvek v nádobách, tak jak často borůvky zaléváte a kolik vody jedné rostlině dáváte? Opravdu je 1-2 litry vody na 2 dny k jedné rostlině staré 4 nebo 5 let moc? Od vás by byly tyto informace pro mě nejcennější, přijde mi, že ti co zde tvrdí, že borůvku přelévám, tak borůvky v nádobách nepěstují. Nebo se mýlím?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 43.235 (?), 9.8.2023 7:59

Mám stejný názor, začínají tu být spíš nesmysly.

Za mne  - pH metr je dobrá věc, omezit zálivku, vyzkoušet listové postřiky /tím se nic nezkazí/. Přesadit buď hned nebo na podzim.

host - 60.149 (?), 9.8.2023 13:31

Jen jednu poznámku. pH je tvořeno rozpustnými solemi v rašelině, v substrátu i v půdě. Problém u pěstování v různých nádobách je ten, že tyto soli se vyplavují a tím dochází ke změně pH. U nádob je proto třeba řešit to aby zálivková voda neodtékala dnem, ale nějakým přepadovým otvorem v místě nad drenáží. Potom se lépe reguluje zálivka- když začne voda vytékat tímto otvotrem je tam už vody dost.

Vladimír

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 9.8.2023 15:27

A není opravdu jednodušší a se stejným efektem mít pod květináčem s drenáží tu misku, než do něj vymýšlet nějaké přepady?

host - 57.246 (?), 9.8.2023 16:12

Podmisky nejsou třeba. Kde ty borůvky máte, že by Vám vadilo, kdyby z nich vyteklo trochu vody?

Zaléváte moc, substrát má být vlhký, ne přemokřený. Pokud zaléváte každé 2 dny až vyteče z podmisek voda, tak je to špatně, substrát je přemokřený.

Dokud neoschne povrch substrátu, tak nezalevejte. Borůvka určité sucho snese.Ale asi Vás nikdo nepřesvědčí, že to děláte špatně.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 9.8.2023 19:26

Borůvky mám v trávníku a udržuji kolem nich celkem vysokou trávu, aby mi na květináče moc nesvítilo sluníčko.

Mě nevadí, že z borůvek vyteče trochu vody, mě vadí, že bez těch podmisek nepoznám, že už voda vytéká a budu je pravděpodobně zalévat ještě víc.

Jinak jsem nezalévala až vyteče z podmisek voda, to jsem přece nikdy nepsala. Zalévala jsem dokud nezačala vytékat voda z květináče do podmisky. Takže v podmisce zůstala většinou tak 1 mm vysoká vrstva vody, kterou rostlina bez problému do druhého dne vycucla. Další den začínal substrát svrchu už lehce osychat, tak jsem zalévala znova. Domnívala jsem se, že když nechám substrát víc oschnout, že pak nebude schopen pojmout vodu. Možná je to chyba, to nepopírám. Někdo zde psal, že nechává horní substrát hodně oschnout, než borůvky znova zalije. Budu to tedy dělat taky tak, pokud se zde tolik lidí domnívá, že borůvky přelévám. Ale misek se nevzdám. Nechápu jak by mohlo borůvce uškodit, když se na chvilku třeba po dešti naplní do misky trocha vody, pokud budu mít v květináči drenáž vyšší než výška té misky. Potom přeci musí všechna přebytečná voda ze substrátu také odtéct.

Jinak ve volné půdě se pěstují borůvky přesně jako uvažuje pan Vladimír. Drenáž je zaplněná vodou, aby si jí mohly rostliny v suchém počasí přisávat, nebo sama vzlíná, každopádně díry na odtok vody jsou až nad drenáží. Připouštím že v květináčích má asi drenáž spíš funkci na odvedení vody, ale že by těch minimálně 10 děr zhruba 2 cm velkých, co v květináči byly, nedokázaly odvést přebytečnou vodu, to se mi zdá opravdu málo pravděpodobné.

V několika článcích o borůvkách jsem se dočetla, že dospělá borůvka potřebuje denně 5 - 10 litrů vody, a že se má v horkých dnech zalévat dokonce 2x denně. Vím že moje borůvka není dospělá a navíc je v květináči, ale opravdu vám všem kteří se domnívají, že borůvky přelévám, přijde desetinová zálivka - 1 až 2 litry k rostlině za 2 dny moc?  Dobře, budu je tedy zalévat ještě míň, snad mi neuschnou.

A kolik zaléváte borůvky vy? Je tady přece pár pěstitelů borůvek v nádobách, tak jak často borůvky zaléváte a kolik vody jedné rostlině dáváte? Opravdu je 1-2 litry vody na 2 dny k jedné rostlině staré 4 nebo 5 let moc? Od vás by byly tyto informace pro mě nejcennější, přijde mi, že ti co zde tvrdí, že borůvku přelévám, tak borůvky v nádobách nepěstují. Nebo se mýlím?

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 9.8.2023 20:21

Dobrý den,

tuhle obsáhlou diskuzi sleduji jen z povzdálí a vím, paní Vlaďko, jak je zřejmé z přiložené fotografie, že borůvky pěstujete v květináčích. Vzhledem k tomu, že pěstování všech rostlin plodících plody v květináčích je oproti pěstování ve volné půdě poněkud složitější, protože poměrně jednoduše může u rostlin dojít k přemokření nebo naopak nedostatku vody, případně k přebytku nebo naopak nedostatku živin, ať už všech nebo jen některých, rád bych se zeptal, proč borůvky ve volné půdě nepěstujete nebo nemůžete pěstovat, když nyní píšete, že květináče s rostlinami máte umístěné v trávníku. Walter

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 9.8.2023 22:04

No já původně chtěla zasadit 4 borůvky do příkopu vystlaným igelitem (s drenáží a otvory nad ní). Jenže jsem koupila jenom 3 a jedna mi loni uschla, tak mám teď jenom dvě. Navíc mám na zahradě také trochu problém s půdou. Je sice celkem kvalitní, ale je jí bohužel malá vrstva a pod ní je v podstatě suť ze strženého domu (omítka, zbytek cihel a tak). Pokud by se to nějak dostalo k borůvkám, ten igelit se třeba porušil, tak je nejspíš po nich.
No a když jsem se zde dočetla, že je možné pěstovat borůvky v nádobách, tak se mi to docela zalíbilo. Oni jsou vlastně v té zemi taky ve velké nádobě. Loni se jim celkem dařilo, až letos začaly bohužel chřadnout. No a manželovi se stejně moc nechce kopat ten příkop.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 9.8.2023 22:53

to dává smysl. Taky už nejsem ve stavu dělat hluboké jámy o průměru skoro metr, to dělají synové. Ale na druhé straně je to jen jedna díra na borůvku napořád, ještě to zkuste zvážit. Také je otázka, jestli v jámě hluboké třeba 60 nebo 80cm dokáže odspodu vápník obsažený v suti účinně vzlínat skrz rašelinu až nahoru ke kořenům, aby ovlivnil růst, ale to by asi záleželo na hladině spodní vody. Každopádně si myslím, že v podmínkách pěstování ve volné půdě by problém s Vašimi borůvkami, který jste popsala, při vší píli, kterou jim dáváte, vůbec nenastal. Walter

host - 41.192 (?), 9.8.2023 20:34

"V několika článcích o borůvkách jsem se dočetla, že dospělá borůvka potřebuje denně 5 - 10 litrů vody, a že se má v horkých dnech zalévat dokonce 2x denně."

Kde jste se to dočetla? To je nesmysl. Borůvky ve volné půdě musí být samozřejmě zamulčované, aby si držely vlhkost.

V drenáži nemůže voda vzlínat. Návodů na pěstování ve volné půdě je vícero /u různých prodejců rostlin nebo komerčních pěstitelů/. Klasická drenáž nemá žádné dírky pro odtok vody /nemá nepropustné dno - ale někdo to tak má/.

Pěstuji teď cca 10 borůvek pro podzimní výsadbu v květinácích 5-10 l /koupil jsem je loni na podzim nebo na jaře/. Žádné podmisky, žádná drenáž v květináčích, zalévám odhadem, když je povrch substrátu suchý, žádná voda mi spodem obvykle nevyteká, žádné problémy.

Pokud jste fixovaná na podmisky a vydatné zalévání, tak by asi bylo lepší přesadit do směsi rašeliny s pískem, aby takto vzniklý substrát nedržel tolik vody.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 9.8.2023 21:35

Dočetla jsem se to např. zde: https://www.boruvkovyraj.cz/?page_id=183
A tady píšou 50-70 litrů za týden: http://boruvkyboruvky.cz/jak-pestovat/

Kolik tedy borůvky zaléváte?  Nějak to snad dokážete odhadnout, podle velikosti konve a množství borůvek, kolik jim v suchých a horkých dnech nalijete vody a jak často?

Já nejsem fixovaná na vydatné zalévání, už jsem několikrát psala, že zálivku omezím a budu zalévat až když substrát nahoře uschne. Na podmisky asi fixovaná jsem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz