Borůvky chřadnou

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?)
9.8.2023 15:33

Myslím si, že je opravdu pro borůvky nejlepší, když je na hnojivu napsáno, že je na borůvky. U jiných rostlin na tom asi tolik záležet nebude, těm můžu klidně nasypat Cererit s troškou rohoviny a přidat kompost na zlepšení půdy. Borůvka ale potřebuje speciální hnojivo, aby neobsahovalo žádný vápník a okyselovalo substrát. No a někde jsem četla, že substráty a hnojiva pro rododendrony a jiné kyselomilné rostliny nemusí být ideální, protože můžou obsahovat chemii, která rostlinám nevadí, ale dostane se do plodů borůvek. Rozhodně nechci tvrdit, že doporučované Osmocote jí obsahuje. Na stránkách distributora jsem se toho ale moc nedozvěděla. Tak proto se ptám, v čem je to hnojivo tak úžasné, oproti třeba Orgaminu který používám, že ho tak doporučujete. Mě by to opravdu zajímalo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 9.8.2023 13:32

Vlákno je stejně nepřínosné. By mně zajímalo, jak dramaticky dešťová voda mění Ph zeminy. Dál by mně zajímalo, jakto, že moje desetileté borůvky zasazené v igelitové míse a v rašelině na zahradě bezvadně prosperují a plodí. Zalévá je pouze déšť a občas studna, když hodně dlouho neprší. Podle té teorie už by mělo být ph nejen borůvek ale celého okolí aspoň 50.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 8.8.2023 22:15

Ptala jsem se, v čem je Osmocote pro rododendrony lepší, než Orgamin určený přímo pro borůvky a dostanu odpověď, že o tom nemám ani páru. Velmi přínosná odpověď. Ano, o hnojivu Osmocote nemám ani páru a na stránkách Substral jsem se dozvěděla pouze to, že postupně uvolňuje živiny, což Orgamin také. Ani obsah hlavních prvků a mikroprvků tam nepíšou. Takže o hnojivu Osmocote stále nemám ani páru.

host - 91.196 (?), 9.8.2023 6:43

Líbí se mi toto vlákno, oceňuju zapálení paní Vlaďky, jen bych byl rád, kdyby chtěla-mohla-uvedla, jestli své nádoby s řešenými rostlinami může dát na trávník, volnou půdu bez podmisek, jestli uvažuje o větších-objemnějších nádobách? Dle mě by bylo vhodné rostliny vyndat, zbavit současného pěstebného média, opláchnout kořeny-přitom zjistit jejich stav, případné ohnilé konečky ostříhat, vzít větší nádobu, borůvky vsadit do pouhé rašeliny a-jak to dělám já a vzpomínala p. Lída-dát na dno, na odtokový-é otvor-otvory tzv.střep či ploché kameny, textilii-obojí příznivě ovlivňují hospodaření s vláhou i omezují ztráty živin splachem...? Následně několik týdnů ochránit před prudkým Sluncem, SPCH. P.S.: Ale na to nejspíš nedojdecheeky.

host - 247.46 (?), 9.8.2023 7:15

Musí být na hnojivu vyloženě napsáno hnojivo na borůvky, jinak ho nekoupíte? Výrobci hnojiv by nejraději prodávali na každou rostlinu speciální hnojivo. Koupíte si jich aspoň dvacet. 

Ph metr si samozřejmě koupit můžete a měřit s ním kdy Vás napadne. Budete spekulovat jak upravit ph, místo toho, abyste borůvku přesadila hned, dokud je horké počasí. A máte ph pro letošek vyřešeno. Ph metr pak můžete dostat třeba k vánocům.

S tím vymýváním a násilným rozvolňováním kořenů bych byl opatrný.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 9.8.2023 15:33

Myslím si, že je opravdu pro borůvky nejlepší, když je na hnojivu napsáno, že je na borůvky. U jiných rostlin na tom asi tolik záležet nebude, těm můžu klidně nasypat Cererit s troškou rohoviny a přidat kompost na zlepšení půdy. Borůvka ale potřebuje speciální hnojivo, aby neobsahovalo žádný vápník a okyselovalo substrát. No a někde jsem četla, že substráty a hnojiva pro rododendrony a jiné kyselomilné rostliny nemusí být ideální, protože můžou obsahovat chemii, která rostlinám nevadí, ale dostane se do plodů borůvek. Rozhodně nechci tvrdit, že doporučované Osmocote jí obsahuje. Na stránkách distributora jsem se toho ale moc nedozvěděla. Tak proto se ptám, v čem je to hnojivo tak úžasné, oproti třeba Orgaminu který používám, že ho tak doporučujete. Mě by to opravdu zajímalo.

host - 43.235 (?), 9.8.2023 7:19

Tak nevím, viděl jste někdy kořenový bal kan. borůvky?

Asi ne, je to hustá spleť jemných kořínků. Současného pěstebného média se nedá zbavit a opláchnout kořeny. Takže na to nejspíš nedojde, jinak by to ta rostlina nepřežila.

host - 247.46 (?), 9.8.2023 7:32

Právě proto jsem to psal. Rozvolňování a proplachování kořenů u borůvky, to se tak akorát poškodí.

Jo, možná mám špatný odhad, ale květináč mi připadá tak 7,5 litru, to snad ani 10 L není. Takže přesadit do většího bez problémů půjde.

Do hodně většího bych ji však nesázel. Už Čapek psal, že malá kytka a velký květináč, to zemina zkysne. Totiž u velkého hrozí vždy přelití. Menší, když se přelije, kytka spoustu vody dokáže odpařit. Ve velkém to nezvládne.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 9.8.2023 15:21

Pane SPCH, já vím, že to s mými borůvky myslíte dobře a snažíte se mi poradit, moc děkuji. Některé rady opravdu poslechnu, např. až budu borůvku přesazovat, tak jí dám dospod drenáž z kamínků oddělenou netkanou textilií. Těch podmisek se ale nevzdám. Omlouvám se, že jsem v tomhle ohledu tak zatvrzelá, ale při zalévání je pak krásně poznat, kdy už voda proteče a rostlina je tudíž zalitá. Já to prostě jinak nedokážu odhadnout a obávám se, že bych pak rostlinu buď přelévala, nebo by trpěla suchem. Takhle hned vím, kdy přestat zalévat a nevyplavují se zbytečně živiny. Když tam bude ta drenáž do výšky misky, tak to přeci rostlině nemůže uškodit ani kdyby dlouhodobě pršelo a přebytečnou vodu z misky bych hned neslila.

O větších objemnějších nádobách v budoucnu uvažuji. Ta nynější má ale rozhodně víc než 10 litrů. Nahoře je široká 32 cm a vysoká 27 cm. Tak si to spočítejte, není to zase tak těžká matematika. Mě vychází 21.7 litrů, pokud by to byl válec. Bude to ale trochu míň, květináč se směrem dolů trochu zužuje, ale zase o tolik to nebude.

Rozhodně ale nebudu při přesazování vymývat z kořenů substrát, to bych borůvce ublížila určitě ještě mnohem víc.

host - 210.156 (?), 9.8.2023 7:27

Tak ja uz fakt nevim, resite neustale ph, pritom mate dle vas zasazeno v substratu a raseline pro boruvky, tedy ph je v pohode. navic neustale lejete nejaka hnojiva. Tech vasich boruvek bych se ani nedotkl, ty musi byt pekne chemizovane. Vam se proste misto prace, kterou zde vsichni radi, chce neustale neco resit, nejlepe dokola to same. Myslim, ze po vasich, do ted a asi i dalsich, zasahu bude mit vase boruvka totalne spalene koreny a bude po ptakach. Proste to presadte do dvakrat vetsich kvetniku, nehnojte, a cekejte na pristi rok, letos uz bude koncit vegetace, neni duvod to nejak dal resit. Ale to neni vas styl, ze, jste ten typ co se musi neustale o necem ujistovat, pak vyvracet, zada rady a pak to stejne udela po svem.

host - 60.149 (?), 9.8.2023 7:51

Je to zajímavé čtení. Ale poradil bych paní Vlaďce, aby už nereagovala a pokusila se zorientovat v tom co kdo ji poradil. Asi tam byly i rady, které by možná pomohly.

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025