Borůvky chřadnou

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?)
3.8.2023 16:34

Dobře, budu vylévat přebytečnou vodu po každém zalití. Proč se ale dělá pod borůvky v záhoně lavor z igelitu vyplněný drenáží? Domnívala jsem se, že je to právě z důvodu, aby z něho mohla rašelina "cucat" vodu při jejím nedostatku a neproschla.

Odrůdy si nejsem úplně jistá. Jedna je Reka, druhá buď Spartan, nebo Chandler (jedna mi loni uschla a nevím která, cedulky vybledly).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 3.8.2023 11:29

Maxipes Fík byl mistr světa ve skoku pro něco, vy jste to samé v chytání za slovo. Tedy: hnojím běžně dostupným komerčním hnojivem, výrobcem deklarovaným jako hnojivo pro kyselomilné rostliny, azalky, rododendrony, kanadské borůvky. Je to takhle lepší?

host - 46.140 (?), 3.8.2023 11:33

Je to lepší a tím snižuete pH substrátu, i když si myslíte, že žádné okyselení neprovádíte.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 3.8.2023 11:38

Vy jste jasnovidec, že víte, co si já myslím? Já si nemyslím, že okyseluju, ale vím, že vy jste troll.

Borovky_23
Borovky_23

PP.  - (7) - 25.119 (?), 3.8.2023 12:28

Zdá se, že troll jsem já. I když jsem říkal "žádné okyselování", právě mi došlo, že přidáváním rašeliny a hnojiva pro kyselomilné rostliny skutečně pravidelně provádím okyselení substrátu. Tímto se omlouvám pánovi 46.140.

host - 46.140 (?), 3.8.2023 10:59

A jakou odrůdu nebo jaké odrůdy v tom bazénu pěstuje? To určitě neplatí pro všechny odrůdy.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 3.8.2023 15:48

Drenáž tam mám, na dně je zhruba 2 cm vrstva mulčovací kůry z borovice. Písek mi tam dát nešel, propadával otvory v květináči.

Podmisku tam mám právě pro to, abych rostliny nepřelévala. Vždy když zalévám, tak je trochu pokropím z konve a počkám chvíli, zda voda neproteče. Ta co trochu proteče do druhého dne borůvky vcucnou a zalévám je znova až další den. Moc vody v misce může být jenom po vydatnějších deštích (což bylo teď asi po dvou měsících) a to jsem vodu z misek slila. Když tam misky nebudou, tak nepoznám, že už jsou borůvky dostatečně zalité.

Domnívám se, že kořeny uhnilé nebudou, to by asi borůvka vadla celkově. V mém případě zaschly po odkvětu asi 2/3 borůvek, pár větviček a nové listy mají chlorózu. Domnívám se proto, že je problém v půdě.

Octovou vodou je raději zalévat nebudu, vždyť ani nevím, zda je problém v málo kyselém substrátu. Nedokážu kyselost změřit, pán který mi radil bazénový test už neporadil, kde koupím ten s větším rozsahem než od PH 6,8.

Dnes konečně po delší době neprší, tak zkusím borůvky postříkat tou hořkou solí. Pokud to nepomůže, tak je přesadím do čisté rašeliny.

host - 199.133 (?), 3.8.2023 15:56

Jaké máte vlastně odrůdy?

Drenáž by podle měla být z nějakých drobných kamenů, borůvky /nebo ta kůra/ by neměla nic vcucávat.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 3.8.2023 16:34

Dobře, budu vylévat přebytečnou vodu po každém zalití. Proč se ale dělá pod borůvky v záhoně lavor z igelitu vyplněný drenáží? Domnívala jsem se, že je to právě z důvodu, aby z něho mohla rašelina "cucat" vodu při jejím nedostatku a neproschla.

Odrůdy si nejsem úplně jistá. Jedna je Reka, druhá buď Spartan, nebo Chandler (jedna mi loni uschla a nevím která, cedulky vybledly).

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 3.8.2023 17:07

Ano, tak to je, mám to podobně uspořádané. Ovšem v nádobě mohou být jiné poměry, třeba teplota napomáhá množení hnilobných bakterií. V zemi je chladno.

host - 199.133 (?), 3.8.2023 17:30

Lavor z igelitu pod boruvkami nemám. Pěstuji také občas v květináčích, ale jen 1 rok před výsdadbou na stanoviště /koupim předem 2-3 letou rostlinu a rok ji pěstuji/. Podmisky jsem nikdy neměl.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz