Borůvky chřadnou

host - 247.64 (?) 
3.8.2023 20:11

Sazenice borůvek pěstujeme mnoho let. V místech, kde jsou více zalévané, nebo mají spodní vláhu z odtékající vody ze závlah, rostou, prospívají někdy i podstatně hůře než ty, které trvale vlhké rozhodně nejsou.Takže nevím, kde se bere názor, že borůvku nelze přelít. Naše zkušenosti jsou opačné. 

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 247.64 (?), 3.8.2023 20:54

Ještě dovětek, nejlépe prospívají ty, kterým viditelně v květináči z vrchu před zaléváním oschla zemina.

host - 248.182 (?), 3.8.2023 21:20

Ta mulčovací kůra se ale časem rozpadá, teď už žádnou drenáž dělat nebude frown. Spíš to chtělo dolů dát vrstvu oblázků ap., na to položit kousek netkané textilie a pak rostlinu s rašelinou. Ta netkanka zamezí splavování rašeliny mezi oblázky.    Lída

host - 60.149 (?), 3.8.2023 22:41

Upřímně lituji paní Vladěnu. Napočítal jsem 75 příspěvků v tomto vlákně, často protichůdných. Myslíte si, že jste jí pomohli? Něco z toho jsem četl, ale mám pocit, že bych nevěděl co jako laik mám dělat, kterou radou se řídit a co konkrétně bych měl dělat. Ne nepěstuji borůvky a ani se nechystám je pěstovat. Takže mne nekamenujte.

Vladimír

host - 60.149 (?), 3.8.2023 22:55

Nechci aby si někdo myslel, že kritizuji tuto diskuzi. Je obdivuhodné kolik diskutujících a diskuzních příspěvků zde zaznělo. Ani nechci někoho odrazovat od diskuze. Asi to je rekord. To co jsem napsal je jen můj názor a nevím jak tomu pomoct aby to paní Vladěně opravdu pomohlo. Ale ona se s tím možná vyrovná lépe než bych to zvládl já. Promiňte.            Vladimír

host - 199.133 (?), 3.8.2023 23:07

pH substrátu bude asi v pořádku, přehnojením to není, tak asi moc zalévá a nechce si to připustit. Podle mých zkušeností je taky lepší zalévat, až když povrch substrátu viditelně oschne. 

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 4.8.2023 0:28

Kůra se časem rozpadá, ale tak rychlé to zase není. Při prvním sázení jsem to udělala stejně a když jsem je po roce a půl letos na jaře přesazovala, tak tam kůra pořád byla, už se lehce rozpadala, ale ne zase tak moc. Teď je tam ani ne půl roku, to ještě rozpadlá nebude. Příště to ale zkusím udělat jak radí Lída.

Opravdu si nemyslím, že borůvky přelévám. Loni jsem je zalévala stejně a prosperovali víc. Problém nastal až letos po přesazení a pohnojení. Pořád mi přijde nejpravděpodobnější varianta, že jsou přehnojené. Sice bylo psané 3 lžíce k rostlině a já dala dvě, ale ono je asi rozdíl, když je dospělá rostlina v jámě o průměru a hloubce 50 cm, než květináč o průměru 32 cm a hloubce necelých 30. Navíc jsem nepřesazovala do rašeliny, ale do substrátu pro borůvky, tam asi taky nějaké hnojivo bylo.

No jak už jsem psala, tak jsem dnes postříkala listy hořkou solí a zbytek nalila k rostlině (asi půl litru ke každé). Ta hořká sůl byla s borem, snad to nevadí. Pokud to nepomůže, zkusím přesazení do čisté rašeliny. Snad jim to aspoň ještě víc neuškodí.

host - 199.133 (?), 4.8.2023 3:35

Jenže přehnojení obvykle vypadá jinak - jsou spálené okraje listů... viz foto... "Overfertilization".

U vás to vypadá jako "Iron deficiency".

https://blogs.cornell.edu/berrytool/blueberries/leaves-are-unusually-colored-spotted-or-necrotic-browning/

host - 60.149 (?), 4.8.2023 7:05

V noci jsem se ještě díval na golf a přitom mně napadlo, že by asi pomohlo, kdyby někdo úspěšně pěstující borůvky v nádobách napsal článek jak je pěstuje, myslím tím od A až do Z. Je to blbý?

Vladimír

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 4.8.2023 12:37

Opravdu to přesně vypadá jako nedostatek železa a opravdu tam píšou, že to bývá způsobeno vysokým PH substrátu. Jak jenom doprčic to PH zjistit. Zkusím koupit nové lakmusové papírky, ale moc iluze si nedělám. Píšou tam, že pomůže snížení PH pomocí síry, ta hořká sůl je síran hořečnatý, možná to aspoň trochu pomůže.

Pokud bych to přesazovala, jak poznám, že jsou kořeny poškozené? Budou smrdět? Nebo budou slizké jako když hnije ovoce?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz