Borůvky chřadnou

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?)
1.8.2023 21:48

Moc tomu nerozumím, když mám borůvky v substrátu přímo pro borůvky, tak je to snad stejně dobré, jako čistá rašelina následně pohnojená. Hnojím hnojivy pro borůvky, tak snad bez vápna + ten síran amonný. Kde se vezmou v dešťovce ty soli? Ze vzduchu? Ze střechy? Destilovanou vodou je zalívat nebudu. Proč by se v nádobách měla půda zasolovat víc než ve volné půdě? Tomu nějak nerozumím, myslela jsem, že v nádobě jsou borůvky před vápnem chráněny lépe, než v záhonu.

Bazénový tester bude asi tak stejně účinný jako ten lakmusový papírek, měří to roztok, ne přímo půdu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 3.8.2023 0:45

Měření jsem dělala zhruba tak, jak píše paní Lída. Udělala si výluh (jenom jsem nepoužila destilovanou vodu ale dešťovku) a namočila do něj kousek papírku. Barvu nezměnil do 15 vteřin ani do deseti minut. Možná je papírek opravdu moc starý, zkusím si sehnat nový. Nebo ten bazénový tester, když mi tedy napíšete místo velmi přínosné odpovědi, že jsem špatně hledala, kde mám hledat lépe (hledala jsem v OBI a Hornbachu).

Ale pokud máte pocit, že si vymýšlím, tak mi holt radit nemusíte, třeba poradí někdo jiný. Tu fotku v úvodu jsem si taky vymyslela? Jsem tady přihlášená, nepíšu anonymně, tak opravdu nechápu z jakého důvodu se domníváte, že si vymýšlím.

host - 9.142 (?), 1.8.2023 21:18

Borůvky potřebují jednak kyselou půdu, druhak zásadně nesnášejí ani stopy vápnku a to zcela ultimativně. I když budete zalévat v nádobách měkkou vodou, bude se postupně půda i když pomalu zasolovat zásaditými solemi. Pro pěstování ve volné půdě jsopu zásady: pěstovat prakticky v čisté neupravené rašelině s trochou písku. Hnojit hnojivy absolutně bez vápna. Měření PH zas není tak složité, měří ho každý proužkový bazénový tester. Horší bude získat půdní roztok aby se tam proužek mohl ponořit. Řešení neznám.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 1.8.2023 21:48

Moc tomu nerozumím, když mám borůvky v substrátu přímo pro borůvky, tak je to snad stejně dobré, jako čistá rašelina následně pohnojená. Hnojím hnojivy pro borůvky, tak snad bez vápna + ten síran amonný. Kde se vezmou v dešťovce ty soli? Ze vzduchu? Ze střechy? Destilovanou vodou je zalívat nebudu. Proč by se v nádobách měla půda zasolovat víc než ve volné půdě? Tomu nějak nerozumím, myslela jsem, že v nádobě jsou borůvky před vápnem chráněny lépe, než v záhonu.

Bazénový tester bude asi tak stejně účinný jako ten lakmusový papírek, měří to roztok, ne přímo půdu.

host - 9.142 (?), 1.8.2023 21:55

Nečet jsem to celé, tak nevím, že zaléváte dešťovkou. Účinnost bazénového testeru sice zpochybňujete, ale důkaz nemáte. Když při pěstování borůvek zachváváte přísně všechny pěstitelské podmínky a borůvkám se přesto nedaří, věc má dvě řešení. 1. jste troll. nebo 2. nepěstujte borůvky, protože příčina neúspěchu je neznámá, nezjstitelná a tedy neodstranitelná.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 1.8.2023 22:25

Bazénový tester viz výše, našla jsem jenom pro PH od 6.8 do 8.2, víte o lepším?

Asi jsem troll. :-(Nevím proč se jim nedaří. Loni moc nerostly ale plodily (možná proto málo rostly, jsou ještě mladé). Letos jsem je na jaře přesadila a pohnojila a od té doby chřadnou. Obávám se, jestli jsem je nepřehnojila, ale zde si myslí že ne, a že je možná špatně kyselá půda. Tak se snažím zjistit, jak tu kyselost změřit.

host - 30.43 (?), 1.8.2023 22:01

Substrát pro borůvky je OK.

Pěstuji borůvky na dvou místech, na jednom zalevám jen vodou z vodovodu - už cca 10 let. Borůvky tam rostou a plodí bez problémů.

host - 248.36 (?), 31.7.2023 21:39

Jen mne napadlo - a jakou vodou zaléváte? Měla by to být měkká, aby se časem neměnilo pH půdy...           Lída

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1755) - 165.146 (?), 1.8.2023 9:32

Na snímku trpí borůvčí chlorózou.Typický příklad nedostatku železa.Jenže jak víme příčin je vždycky více.Přehnojení, nesprávné PH nebo nedostatečné přihnojení, vliv zálivky atd.Tato porucha může způsobit předčasný opad úrody nebo dokoce neplodnost.Trochu se zajímám a proto hledám informace.Jedna moje jabloň tímto trpí a ještě jsem nad touto poruchou nevyzrál.Původní odrůda (Delikates) rostla bez problémů a dvakrát zaplodila.Raněpodzimních odrůd mám více a tak jsem stromek přerouboval jinou odrůdou na podnožový pařízek a začaly problémy.Nová odrůda má zřejmě úplně jiné požadavky na půdu než ta původní a trpí silně chlorózou.Letos jí byly čtyři roky po zapěstování a ještě nekvetla.Hledal jsem informace a zkouším.Předloni na podzim jsem hloubkově zapravil hořečnatou sůl bez odezvy.Letos jsem zapravil na jaře vícesložkové hnojivo a během vegetace provádím hnojení na list železitým přípravkem Harmonie železo.Včera jsem udělat čtvrtý a poslení přihnojení tímto přípravkem.Určitě je to mnohem lepší než v minulých letech ale chloróza zcela nevymizela.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

host - 60.82 (?), 1.8.2023 12:01

Máte ve všem pravdu, ale přípravek "Harmonie železo" dle mých zkušeností za moc nestojí. Mnohem lépe funguje YaraTera TENSO IRON, je však v balení 1 kg a stojí mnohem více.

Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 1.8.2023 21:22

Hm, tak to je blbý, že Harmonie železo není moc kvalitní, tu bych totiž na rozdíl od zmíněného YaraTera TENSO IRON sehnala bez problémů. Tisícovku za hnojivo, které bych nejspíš do konce života nespotřebovala, se mi opravdu dávat nechce.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz