angrešt a rybíz
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 210.175 (?), 11.9.2006 11:48, zobrazeno: 48021x
Dobrý den, prosím poraďte, jsem ,,začátečník", loni na jaře jsem zasadila keříčkové angrešty a rybízy, obojí červené, odrůdy nevím. Zatím jsem zjistila, že se stříhají jako dvouleté, ale nevím přesně kdy a jak. Rybízy už odspodu dřevnatí, ale mají jen vyčouhlé 2-3 větve a nekošatí, naopak angrešt má spoustu drobných větví rostoucích do šířky. Jak mám keříky upravit, také mi u obojího od konce srpna reznou listy, je to normální, nebo jsou napadené? Mám je vysazené v místě, kde rostli plané broskvoně napadené kadeřavostí listů (nyní už vykácené), nemůže rezavění listů s tímto souviset a jak v tom případě keříky ošetřit? Já vím že mám moc dotazů, ale jsem na začátku zahradničení, proto prosím zkušenější kolegy o trpělivost a radu. Děkuji Jana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.251 (?), 11.9.2006 22:14
Doma mám angrešty a rybíz pravokořenné bez podnoží, stříhají se potom několikaleté výhony, jakmile se již přestávají zvětšovat a ovoce na nich je méně, tak prostě musí udělat místo novým, které spontánně rostou z kořenů. Záleží pak, co to je za rostlina a konkrétní odrůda, u angreštu to může být tak 60 centimetrů, u rybízu rostou vetvě tak do metru, u josty a černého rybízu tak do metru dvacet
Jako podnož se používá meruzalka, ta má dost podobné listy jako angrešt a pokud je u keřů, musí se případné pruty z podnože vystříhávat. ovlivňuje určitě to větvení. Já bych zkusil vytvořit pravokořenné rostliny buď z řízků, zkusit zasadit na jaře nebo hřížením, kdy se větev skloní k zemi a její horní část zanoří na rok do země. Rybíz i angrešt koření takto velice dobře a snadno se rozmnožují.
|
|
 |
|
 |
 |
|
losice - (1), 12.9.2006 10:39
moc děkuji za radu. jana
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 169.29 (?), 8.10.2008 9:12
Dobrý den,
chtěl bych koupit keříčkový angrešt. Slyšel jsem, že je odolnější než stromkový. Je to pravda? A nevíte, kde by ho šlo koupit?
Luboš
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 29.162 (?), 8.10.2008 9:59
odolnější proti čemu?
Kdo někdy sklízel keříčkový angrešt, ví moc dobře, proč je upřednostňováno pestování stromkových agreštů . Myslím, ž u rybízu tak jasná analogie není - rybíz nemá trny, prodírat se keřem rybízu je méně bolestné. U obou ale platí, že vedle výživy a slunce je základní podmínkou dobré úrody řez.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.4 (?), 22.1.2009 18:52
Dobrý den. Vážení pěstitelé, hledám rybíz, který nemá běžnou barvu bobulí, ale má například barvu žlutou, růžovou nebo žíhanou. Za zprávu děkuji. Josef, halomi26@gmail.com
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 80.81 (?), 11.10.2010 15:37
Již dva roky sháním keříčkové angrešty - marně. Čekal jsem zde radu, ale marně. Snad si budu muset sám keříčky vypěstovat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |