angrešt a rybíz

host - 135.4 (?)
22.1.2009 18:52

Dobrý den. Vážení pěstitelé, hledám rybíz, který nemá běžnou barvu bobulí, ale má například barvu žlutou, růžovou nebo žíhanou. Za zprávu děkuji. Josef, halomi26@gmail.com

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 210.175 (?), 11.9.2006 11:48, zobrazeno: 48024x
Dobrý den, prosím poraďte, jsem ,,začátečník", loni na jaře jsem zasadila keříčkové angrešty a rybízy, obojí červené, odrůdy nevím. Zatím jsem zjistila, že se stříhají jako dvouleté, ale nevím přesně kdy a jak. Rybízy už odspodu dřevnatí, ale mají jen vyčouhlé 2-3 větve a nekošatí, naopak angrešt má spoustu drobných větví rostoucích do šířky. Jak mám keříky upravit, také mi u obojího od konce srpna reznou listy, je to normální, nebo jsou napadené? Mám je vysazené v místě, kde rostli plané broskvoně napadené kadeřavostí listů (nyní už vykácené), nemůže rezavění listů s tímto souviset  a jak v tom případě keříky ošetřit? Já vím že mám moc dotazů, ale jsem na začátku zahradničení, proto prosím zkušenější kolegy o trpělivost a radu. Děkuji Jana

host - 1.251 (?), 11.9.2006 22:14

Doma mám angrešty a rybíz pravokořenné bez podnoží, stříhají se potom několikaleté výhony, jakmile se již přestávají zvětšovat a ovoce na nich je méně, tak prostě musí udělat místo novým, které spontánně rostou z kořenů.  Záleží pak, co to je za rostlina a konkrétní odrůda, u angreštu to může být tak 60 centimetrů, u rybízu rostou vetvě tak do metru, u josty a černého rybízu tak do metru dvacet 

Jako podnož se používá meruzalka, ta má dost podobné listy jako angrešt a pokud je u keřů, musí se případné pruty z podnože vystříhávat. ovlivňuje určitě to větvení. Já bych zkusil vytvořit pravokořenné rostliny buď z řízků, zkusit zasadit na jaře nebo hřížením, kdy se větev skloní k zemi a její horní část zanoří na rok do země. Rybíz i angrešt koření takto velice dobře a snadno se rozmnožují.

losice - (1), 12.9.2006 10:39
moc děkuji za radu. jana

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 12.9.2006 21:45

Kadeřavost z broskvoní v žádném případě nemůže přejít na rybíz či angrešt. Usychání listů může způsobit víc faktorů.
Řez keříků doporučuji provádět tak, že u země odřežete všechny slabší výhony a necháte každý rok 2 nejsilnější, Po 4 letech současně uříznete 2 nejstarší, Keře by neměly mít kmínek. Tímto jednoduchým řezem udržíte mnoho roků keře stejně velké a stejně mladé (2 jednoleté výhony, 2 dvouleté, 2 tříleté, 2 čtyřleté). Ořezávat je možno na jaře i na podzim, je to jedno.
   Angrešty je lepší pěstovat jako stromek - u nás obvykle štěpované na meruzalce zlaté, na západě jsou častější pravokořenné

host - 169.29 (?), 8.10.2008 9:12

Dobrý den,

chtěl bych koupit keříčkový angrešt. Slyšel jsem, že je odolnější než stromkový. Je to pravda? A nevíte, kde by ho šlo koupit?

Luboš

host - 29.162 (?), 8.10.2008 9:59

odolnější proti čemu? 

Kdo někdy sklízel keříčkový angrešt, ví moc dobře, proč je upřednostňováno pestování stromkových agreštů . Myslím, ž u rybízu tak jasná analogie není - rybíz nemá trny, prodírat se keřem rybízu je méně bolestné. U obou ale platí, že vedle výživy a slunce je základní podmínkou dobré úrody řez.    

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 8.10.2008 10:17

Keřový angrešt je odolnější - proti zlomení kmínku. Taky proti chorobám, které napadají podnož - meruzalku a způsobují její uschnutí. Keřové tvary jsou dlouhověké a i když je lepší mít dokola oporu, vydrží i bez ní. Stromky bez kůlu či drátu se zlomí. 
   Přesto preferuji jednoznačně tvar stromku - líp se pěstuje, řeže, sklízí.

host - 135.4 (?), 22.1.2009 18:52

Dobrý den. Vážení pěstitelé, hledám rybíz, který nemá běžnou barvu bobulí, ale má například barvu žlutou, růžovou nebo žíhanou. Za zprávu děkuji. Josef, halomi26@gmail.com

host - 80.81 (?), 11.10.2010 15:37

Již dva roky sháním keříčkové angrešty - marně. Čekal jsem zde radu, ale marně. Snad si budu muset sám keříčky vypěstovat.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 11.10.2010 16:30

To se nedivte, že nemůžete sehnat. Zájem je modní a modní záležitost je stromeček. Můžu Vás ale potěšit, velkovýsadba pojem stromečkový angrešt nezná a nebudu to rozvádět. Keříčkové jsem před 2 léty sehnal v zakořenovači jak V OBI, tak v Baumaxu a tam to bylo levnější.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz