Přírodní lednice - jáma
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 251.243 (?), 9.6.2010 22:33, zobrazeno: 39882x
Máme zahrádku s chatkou - v létě strašné teplo - bez elektřiny, chtěli by jsme tam uchovávat potraviny, uvažoval jsem vyhloubit hlubší jámu do které dám kyblík. Mysltíte že v té jámně pod stromem bude chladno?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 251.243 (?), 10.6.2010 5:47
Studna je - vrtaná. S tím uchováním potravin jedná se mi spíše o věci co zustávají na chatce dlouhodobě a nechce se nám je stále převážet domů (pivo, kečup,...) věci co mívám obvykle doma ve spíži.
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.85 (?), 17.1.2018 22:34
Co když zakopu plastový sud, bude to fungovat?děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 56.55 (?), 10.6.2010 7:57
Podobnou jámu mívala u domu moje babička. Byl jsem tehdy malý prcek, tak se mi zdála strááášně hluboká, dneska bych řekl asi 3 metry, průřez tak půl krát půl metru. Mívala v tom mléko a pod. a určitě to fungovalo. Přikryté to bylo jen obyčejným dřevěným víkem, jestli nám ve fyzice nekecali, tak k nějaké extra izolaci poklopu snad ani není důvod. Mirek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 38.195 (?), 10.6.2010 14:40
Tak to Vám můžu říct naprosto přesně, protože jsme byl u jejího kopání a navíc oba nástroje použité pro hloubení jámy se dodneška povalují na chalupě v kůlně a právě podle jejich délky odhaduji tu hloubku. Hlína se dlabala 3/4 trubkou, do které byl z jedné strany natlučený majzl a na druhé straně navařený zbroušený plocháč jako rýček, trubka se otáčela podle potřebného nástroje. Na vybírání nakopané hlíny zase sloužila ohnutá lopatka na uhlí na dlouhé násadě. To píšu ne pro obhajobu svojí dětské pravdy, ale pro případ, že se budete do hloubení takové jámy taky pustit, tak abyste věděl, jak na to. :-) Mirek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|