narcisy

host - 245.241 (?)
25.4.2008 7:48

ja mam podobnu skusenost s gladiolami-vinil som z toho ilovitu zem... ale problem bude teda asi inde.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 208.9 (?), 24.4.2008 20:13, zobrazeno: 18590x

Chtěla bych se zeptat co dělám špatně, vždycky když si koupím narcisy, tak kvetou jeden rok, druhý rok slaběji a po třetí už vůbec, jsou potom menší a menší, když vykopu cibulky, tak místo těch krásných "tlustých" co jsem sázela naleznu nějaké chípačky o síle tužky, přitom je nekosím, ale nechám ty listy odumřít a přihnojuji je celeritem a kravským hnojem, ale stejně to nepomáhá. Může to být tím, že mám na zahradě černozem? Většinou, totiž když koupím cibulky tak jsou "upatlané" od hnědé půdy.

host - 24.2 (?), 24.4.2008 22:58

Spolehlivou odpověď neznám, ale pochybuji, že by příčinou mohl být jiný půdní typ. Také by mě nenapadlo narcisy hnojit kravským hnojem. Vlastně je nehnojím vůbec. Cibulnaté zeleniny se také kravským hnojem nehnojí. Myslím si, že nadbytek lehce přístupných živin tlumí ukládání zásobních látek do cibule. Když máte hojnost, neděláte si zásoby. Možná jsem úplně vedle, jen mě to hnojení narcisů trochu dostalo.

Tomáš 

host - 245.241 (?), 25.4.2008 7:48

ja mam podobnu skusenost s gladiolami-vinil som z toho ilovitu zem... ale problem bude teda asi inde.

host - 110.8 (?), 25.4.2008 23:07

Jílovitá zem by neměla vadit, pokud ji vylepšujete kompostem nebo uleželým hnojem a dostatečně kypříte. Máme gladioly právě v takové půdě a dobře se jim daří. Nejspíš ani u narcisů, ani u gladiolů není příčinou problémů sama půda.

host - 137.8 (?), 5.5.2008 14:13

Černozemí to být může, je to půda těžká. Také narcisy nepotřebují výsluní, já je mám na asi půldením svitu, pak přijde stín.

Pěstuji s úspěchem narcisy v půdě s velkým podílem písečného nánosu (občas mě bouřka řádně "vyplaví"...). Víceméně to je louka v polostínu s velmi propustnou půdou. Narcisy sázím tak, že na sklonku srpna vydlabu jamku cca 20-25cm do hloubky, do půli naplním draze zakoupeným substrátem a do toho substrátu přimíchám ještě cererit. Potom vtisknu cibuli a zasypu původní hlinito-písčitou zeminou.  Toto činím jak v trávníku tak v záhoně. Vykvetlo všechno, v suchu pod břízou největší trsy.  Ztráty úměrné... třetí rok některé chybí.

Se 4 narcisy teď zkouším hokus-pokus, zasadila jsem 4 takové ty kvetoucí cibule, jak se prodávají v květináči. Mini se kdysi v záhoně ujaly, toto jsou velké "taseta".  Jestli se tedy nevzbouří...???

Danny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (195) - 176.7 (?), 10.5.2008 10:25

Jsou to teda záhady, protože já jsem léta narcisy vůbec nepřesazovala a kvetly nádherně. Zakoupené na jaře v kvetinářství také po odkvetení zasadím a daří se jim, ať jsou vysoké či nízké. Letos se nám stala rarita. Maminka našla asi v únoru na zahradě na platě cibulky narcisů, bylo jich hodně. Minimálně 2x přes zimu velice přemrzly. Zasadila je s tím, že si příroda pomůže, to říká vždycky. Rozkvetly sice později a všechny, byly nižší, ale kvetly dlouho a ještě teď mám ve vázičce 5 květů - jsme na Hané v rovině ani ne 300 m vysoko. Narcisy také nikdy nehnojím. Takže radit, jak na to, nemůžu, ale přeju hodně úspěchů 

Bez názvu
Bez názvu

host - 240.4 (?), 11.5.2009 12:13

Napadla mě ještě jedna možnost.Neostříhala jste náhodou hned po odkvetení listy?Ty se nesmí odstraňovat dokud samy neseschnou.Cibulky totiž nemají potom z čeho nabrat sílu na příští rok.Mám narcisy na přímém slunci, nepřesazuji,nepřihnojuji a kvetou bez problému.Akorát je budu muset asi rozsadit.

nerglova - (22) - 36.244 (?), 24.1.2010 8:13

Zdravím všechny. Dostala jsem asi 50 cibulek narcisů. Jsou krásné velké. Našla jsem, že se sází na podzim. Co teď s nima?? Nemohu zasadit ještě teď brzy z jara? Vykvetou?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6644) - 70.100 (?), 24.1.2010 8:45

Mimo to, že je rovnou vyhodíte s nimi přece nic jiného udělat nemůžete. Jestli vykvetou, se musíte zeptat jich. Mimochodem, když jste je dostala a neznáte jak se pěstují, proč jste se dárce nezeptala co s tím?

nerglova - (22) - 36.244 (?), 24.1.2010 9:06

Kdyby to dárce věděl, tak bych se zde neptala. Koupil zahradu a uskladněné cibule našli popsané a pěkně uchované.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz