Lilie v květináči
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 220.30 (?), 1.8.2014 22:16, zobrazeno: 10256x
Vyzkoušela jsem poprvé zasadit lilii do květináče, protože se mi v zahradě začaly vytrácet a tady bude jistota, že cibuli nic nesežere. Přikládám foto.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 52.106 (?), 21.8.2014 9:37
Též mám tuto zkušenost a proto chci zkusit zasadit nové cibule lilií do truhlíků kam bych dal 2-3 ks a zakopal do země. Poradí mě někdo, jak nejlépe to udělat a jakou zeminu, drenáž atd.Jsem amater, tak prosím poraďte. Vláďa
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 192.79 (?), 29.8.2014 21:27
Ne každý druh lilií se hodí do nádoby. Já pěstují jen LO a LL. Ostatní druhy patří na záhon. Snad ještě Asijské hybridy, ale je škoda toho místa v nádobách.
Tady je problém zajistit lehký substrát. Levné substráty nejsou moc vhodné pro lilie, jelikoř zadržují hodně vlhkostí o cibule trpí fusariozou.
Poznáme to tak, že když po dešti zmáčkneme zeminu, tak po uvolnění se hrouda musí lehce rozsypat. Ve sléhavé zemině cibulky lilií sadíme mělce a na podzim přesazujeme s doplněním lehkého substrátu. Je nezbytné cibule před výsadbou mořit, nejlépe sírou. Drenáž pod cibulemi je zbytečná jelikož nemá pokračování. Zbytečně se v té drenážní hmotě zdržuje voda. Lépe je vždy vyměnit zahradní zeminu za substrát asi 2 litry. Ten se rychle rozloží tj. dokončí se kompostovací proces a vše začíná od nova. Ideální je si vytvořit svůj systém pěstování.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 192.79 (?), 16.9.2014 21:02
V letošním roce jsem vyzkoušel pěstovat v květináči Cardiocrinum gigantea. Byl jsem překvapem, protože mi zakvetla. Květináč byl o průměru 30 cm, zakopaný v zemi a naplněněný rašelinou a borovou kůrou. Vladislav
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.105 (?), 17.9.2014 21:11
Která sorta lilií nevyžaduje plné slunce? Lilie mám ráda, zatím jich mám jen pár, kupovala jsme spíš podle barvy než jejich vlastností a potřeb. Ale ráda bych je dala na místo pod stříškou, do velké nádoby, ovšem jenom odpolední západní slunce. Poradíte kterým směrem hledat? Díky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 98.207 (?), 9.12.2014 15:30
Nejsem žádný odborník, ale s pěstováním lilií mám mnohaleté zkušenosti. Před několika lety mě všechny cibule sežraly myši. Od té doby sázím do velkých květináčů. Na dno písek, pak substrát s pískem a cibule dost hluboko. Zalít a počkat až lilie začnou růst. Zalévám až když je půda sušší. Občas pohnojím, když si vzpomenu. Ještě se mi nestalo, že bych o nějaké lilie přišla. Nádherně každý rok kvetou. Před zimou uklidím květináče do studené místnosti (garáž, sklep a pod.). Nesmí být v mokru. je dobré je něčím zakrýt, aby se k nim nedostaly myši. Na jaře přesadím. Květináče mám na zahradě u zdi, kde jsou trochu chráněné. Když mají poupata, tak je teprve přenáším na místo kde mají dělat tu největší parádu. Vykvetou i ve stínu. Mám různé druhy a tak mi pořád něco kvete.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|