|
Amarylis už kvete, 5.2.2017 Pěstuji několik amarylisů, které po odkvětu vysazuji do samozavlažovacího truhlíku na husto vedle sebe. Asi v bubnu pozkracuji listy, přihnojím draslem a ponechám na slunném místě venku pocelý rok. Velikost květináče není limitující, protože v... celý příspěvek > |
 |
Lilie - doba květu, 28.1.2017 Doba kvetení je závislá na druhu lilií a v rámci druhu na odrůdě. U nás na severní Moravě nejprve kvetou asijské hybridy, které záčínají kolem 20. čevna. O týden později LA hybridy, pak LO hybridy. V polovině července rozkvetají OT hybridy a končí až... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co s naklíčenými liliemi?, 26.10.2016  Naklíčené lilie se nedají zachránit výsadbou zejména v listopadu. Je to příběh nakoupených lilií v Polsku, které jsou určeny pro skleníky na zimní období. Tyto lile by se měly našupinovat ihnet nebo na jaře. Venku zmrznou a ve sklepě se oslabí... celý příspěvek > |
 |
Odkvetlé okrasné česneky, 5.9.2016 Cibule okrasného čeneku se ponechávají na místě do nekonečna, nebo pokud chceme rozdávat nové cibulky, pak je vyryjeme a znovu vysadíme. Někdy se objeví v zemi otvory po lodyhách květů, které zahrneme. Vladislav |
 |
Ladoňka peruánská, 26.4.2016 Není nutné, aby všichni jásali nad zaváděním do zahradek novinek. Z vlastní zkušeností můžu potvrdit, že velmi dlouho trvalo, aby na zahrádkách se kromě konzumního česneku a brambor začaly pěstovat rovněž okrásné cibuloviny. ... celý příspěvek > |
 |
Ladoňka peruánská, 25.4.2016  Kopil jsem na podzim cibuli scila peruviana a je nyní pěkně vyvinutá. Jestli ji někdo pěstuje ať se ozve. Pro mně je to naprosto neznámá novinka. Vladislav |
 |
Klíčení cibulovin, 25.4.2016 Montbrécie má cibulky podobné mečíkům, ale jsou velice ploché. Mám je už vysazené a mají už 20 cm. Měl jsem je v suchém písku, ale v teplém sklepě kolem 14 st. C. Myslím si, že by měly jít zpět do tepla a nemusí být ani ve vlhku. Nemám s tím... celý příspěvek > |
 |
Cardiocrinum giganteum, 27.3.2016 Pane Petrášku takové pěkné semenáčky bych si přál. Mně zatím vzcházejí z výsevu 2014. Boj se slimáky se dá zvládnout, ale ochránit tyto cibulky proti různym plísním je náročnější. Vladislav |
 |
Lilie zlatohlavá - L. martagon - výsev, 29.2.2016 Kupuji a vysévám martagony každým rokem na jaře. Každý má vsou metodu a s tou žije. Málokdo popisuje výsledky v dalších létech. Já osobně odmítám máčení semen a sáčkování. Je to kultovní rituál, který nekoresponduje s postupem v přírodě. Pro... celý příspěvek > |
 |
Pěstuje někdo Eucomis?, 16.2.2016 Eucomis je velice zajímavá cibulovina, která je velice opomíjená. Mám kolem 30 cibulí a pěstují je v kontejnerech i v zemině. V kontejnerech pěstuji jen větší cibule a nově zakoupené. Malé jedince jdou do půdy, kde se jim daří velice dobře. Půda... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Řez stromku, 2.12.2015 Někdo do stromku rázně zashnul a měl by to spravit. Polovina větví tam nepatří a nyní bude je nurno odstranit a stromek uklidnit. Podle mně bude lépe zapěstovat nový stromek od O. ... celý příspěvek > |
 |
Měření kyselosti půdy, 25.11.2015 Neznám tento přístroj. Já používám pro měření pH tabletky pro měření kyselostí vody zahradních bazénů. Pro měření připravují výluh z půdy 1:1, kdy po usazení měřím vodu. Stupeň kyselostí se stanovuje porovnáním stupnice. Pro učely hnojení je to... celý příspěvek > |
 |
Hnojivo s velkým podílem fosforu a draslíku, 5.10.2015 Používám polské hnojivo INTERMAG Fosfho 57 % fosforu, INTERMAG Kali 36 % drasla. Těch hnojiv ce celá řada. Vladislav |
 |
Okrasný česnek, 22.9.2015 Pěstování česneku v květináči lze doporučit jen přechodně. Rostlina je náročná na vodu a v letě brzy zaschne a nevytvoří velké cibule. Pokud není zbytí, pak bych doporučil nádobu nad 10 litrů. Stojí to za vyzkoušení. Vladislav |
 |
Co je to za strom?, 13.7.2015 Pane Stanislave máte pravdu. Právě takovou jabloň mám v zahradě. Vladislav |
 |