Amarylis stále nekvete
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?) 18.2.2015 7:50
K odpovědi Standy: Stálá vlhkost a hnojení přichází v úvahu jen tehdy, je-li cibule slušně zakořeněná. A dál: Jestli začalo květenství rašit z cibule bez kořenů, je třeba zalévat velmi opatrně. jen trochu vody jednou za týden (3x po sobě), teprve pak přejít na stálou vlhkost. Květy by to sucho nemělo poškodit. Pěstovali jsme hippeastra přes léto v pařeništi na hnojovatce, na konci srpna jim ukroutili listy, uložili je ve tmě, spolu s dýněmi a gladioly. Cibule přes léto výrazně narostly. Do květináčů se sázely teprve, když začaly tlačit květenství. I do květináčů šly do kompostu z hnoje nebo do živného kompostu s kusem suchého kravince na dno květináče. I dnes míchám komerční substrát se zahradním kompostem, jen cibule pěstuji celoročně v hrnku. Květenství nestartují vždycky najednou, mívají odstup, klidně se může objevit další až když první rozkvete. U mnoha kytek vede tady jmenované "hrubší zacházení" k prvním úspěchům. Kytky obyčejně kvetou, když je jim moc dobře, nebo naopak těsně před skonem. No a pokud vystihnete, kdy je ta druhá varianta ještě odvratitelná, máte vyhráno.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.30 (?), 13.1.2015 15:15, zobrazeno: 23425x
Poraďte mi jak přivést tuto kytku ke květu. V létě jsem je měla venku pak jsem je dala na okno ve sklepě a v prosinci přenesla do místnosti s topením a nic. Kamarádka má chladněji v bytě a amarylisy ji vyhánějí i dva stvoly s květem a nedělá s nimi vůbec nic. Snad jen jednou jim zapíchla hnojivovou tyčinku a já jsem je v létě hnojila krystalonem tak kde dělám chybu?Rozinka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 223.242 (?), 13.1.2015 20:23
Milá Rozinko. Ctělo by to více podrobností a případně i fotku. Já například nevím, jestli máte běžný "hvězdník", nebo vzácný Amaryllis belladonna.
Ten běžný amarylis - hvězdník se musí uvést do klidu tak, aby cibule úplně zatáhla a odpočnula si. Pak když tlačí poupata se zasadí do čerstvého substrátu a začne zalévat. Před ukládáním do klidu se kořeny neodstraňují, rostlina v nich má podstatnou zásobu živin a jsou nutné i pro rychhlý nástup do vegetace.
Amaryllis belladonna je na pěstování náročnější.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.16 (?), 13.1.2015 21:02
Stando, ale některé novější odrůdy hvězdníků neztrácejí listy úplně a nezatahují. Nasadí poupata klidně mezi listy... Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.30 (?), 11.2.2015 16:52
Dobrýden paní Lído, koupila jsem si v květinářství tuto barvu amarelysu jak máte ba fotce. Vypadá, že bude též plnokvětý ale vyděsil mně, že rašící stvol není ještě ani 10 cm vysoký a už se pupen pomalu začíná otvírat. Cibuje je hodně velká tak jsem se těšila, že bude mít aspoň dva stvoly následně po sobě kvetoucí ale nevidím to dobře. Snad nakonec neuhyne, což by mě naštvalo, protože kvalita se asi nezaručuje ani u soukromníka natož v marketu. Mám jej nechat vykvést nebo se mu podívat na kořeny? Rozinka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 11.2.2015 17:04
Stvol potřebuje k vývoji hodně vody, půda by v době nákvětu měla být stále vlhká (ale ne bláto). Pokud je tato podmínka splněna a je v půdě dostatek dusíku, pak se jedná o virózu nebo červenou bakteriální skvrnitost.
Nic nekopejte, zalévejte vydatně s hnojivem na hydroponii nekvetoucích rostlin (kristalon list).
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.228 (?), 17.2.2015 23:01
Jestli nemá listy, hnojit by se asi neměla... podle popisu bych hádal, že jde o koupenou bezlistou cibuli s rašícím stvolem, pravděpodobně i bez kořenů. To bych s tím hnojením počkal. T.
|
|
|
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 18.2.2015 7:50
K odpovědi Standy: Stálá vlhkost a hnojení přichází v úvahu jen tehdy, je-li cibule slušně zakořeněná. A dál: Jestli začalo květenství rašit z cibule bez kořenů, je třeba zalévat velmi opatrně. jen trochu vody jednou za týden (3x po sobě), teprve pak přejít na stálou vlhkost. Květy by to sucho nemělo poškodit. Pěstovali jsme hippeastra přes léto v pařeništi na hnojovatce, na konci srpna jim ukroutili listy, uložili je ve tmě, spolu s dýněmi a gladioly. Cibule přes léto výrazně narostly. Do květináčů se sázely teprve, když začaly tlačit květenství. I do květináčů šly do kompostu z hnoje nebo do živného kompostu s kusem suchého kravince na dno květináče. I dnes míchám komerční substrát se zahradním kompostem, jen cibule pěstuji celoročně v hrnku. Květenství nestartují vždycky najednou, mívají odstup, klidně se může objevit další až když první rozkvete. U mnoha kytek vede tady jmenované "hrubší zacházení" k prvním úspěchům. Kytky obyčejně kvetou, když je jim moc dobře, nebo naopak těsně před skonem. No a pokud vystihnete, kdy je ta druhá varianta ještě odvratitelná, máte vyhráno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|