Termín výsadby česneku
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.62 (?) 30.10.2011 9:12
Poďakujme aj za tento originálny názor. Trocha pravdivý a trocha aj mimo. Testovanie správneho termínu výsadby si nezaslúži prívlastok "podzimní chytračení". Možno práve veľmi skorým časom výsadby si vytvára autor príspevku podmienky pre množenie fúzavky cesnakovej (houbomilky), ktorá kladie vajíčka do predčasne vyrastnutých listov hneď ako sa teploty zvýšia na +10 st.Celzia. A potom už musí každý rok striekať problematickými insekticídmi. Pôda aj sadba ja zamorená podobne ako v prípade roztoča cesnakového. Tam už sa potom musí moriť aj Sulkou (ak ju zoženiete). Celé moje "chytračenie" bolo v tom, že som vlani pred príchodom mrazov vysadil strúčky, ničím som na jar nestriekal a palice boli pri sklizni pekné (okrem sadby od p.Kozáka). Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.62 (?), 30.10.2011 18:56
Karcinogénny Rovral, ak sa použije podľa návodu tesne pred sadbou, by mal znížiť výskyt hubových chorôb na cesnaku, najmä ak je dáždivé počasie. Sulka má zmysel vtedy, keď máte sadbu a pôdu na záhone premorenú roztočom cesnakovým. Proti fúzavke cesnakovej (houbomilce) Vám Rovral a Sulka nie sú nič platné. Bolo by dobré časť cesnaku nenamoriť a porovnať zdravotný stav palíc po zbere s morenou sadbou. Mám to už z minulosti overené. Som si istý, že za normálneho počasia začiatkom leta je investícia do Sulky a najmä do rakovinotvorných fungicídov na mieste, kde horeuvedené problémy nie sú a používa sa stále rovnaká sadba, zbytočné riziko a vyhadzovanie peňazí. Pri nákupe nových odrôd má použitie sírnatých prípravkov proti akarinóze svoj zmysel. Namorenie strúčkov organickými fungicídmi Vám však nikedy nezaručí, že sa pri sklizni nenájdu palice postihnuté napr. fuzáriovou hnilobou. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.7 (?), 31.10.2011 9:38
Pestujeme cesnak niekolko rokov ale tento bol prvy dobry. Predtym choroby a skodcovia a cesnak nic moc, rychle sa kazil. Zmena oproti minulym rokom bola v tom, ze som cesnak sadil naozaj az pred mrazom. Do dier som nasypal trochu piesku 0-4 medzi prstami (na tych 40 rastlin to nebola ziadna robota) a postriekal v aprily proti tej muche. Neskor som nestriekal proti zaneprazdnenosti a nic sa nestalo. Asi skora mucha je tym skodcom co skodi u nas.
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.62 (?), 31.10.2011 14:00
Výsadba cesnaku čo najneskôr- tesne pred zamrznutím pôdy má výhodu nielen v tom, že za mínusových teplôt nehrozí prerastanie nenamorených strúčikov vláknami plesní, ale vnať zväčša vyrastie z pôdy dávno potom, kedy samičky fúzafky cesnakovej vyliezajú za účelom kladenia vajíčok. Myslieť si, že jesenné morenie sadiva organickými fungicídmi zabráni po 9 mesiacoch hnilobnému napadnutiu palíc pred zberom je prinajmenšom naivné. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.7 (?), 31.10.2011 14:25
To zahnivanie vraj suvisi aj so spustenim obrannych enzymov, ktore cesnak ma. Nepamatam si to presne, ale to nacasovanie sadby a morenie zabrani napadnutiu hnilobou, ked je cesnak velmi zranitelny. Dokazom toho je i fakt, ze ked zasadite isty pocet zdravich struckov, par ich zhnije v zemi. Isteze po par tyzdnoch ci mesiacoch su sulka ci organicky prostriedok komplet rozlozene. Co sa tyka tej muchy, nie som si isty. Napada rastliny skoro na jar a vtedy vacsina cesnaku je vonku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.62 (?), 31.10.2011 18:39
Každý rok nás zima prekvapí niečím "originálnym". Teplý január je výnimkou. Spravidla pôda premrzne v decembri a vydrží "studená" do marca. Tento rok boli marcové nočné teploty celý mesiac pod nulou. Sadím cesnak iba pre svoju rodinu a pre naše deti. Ročne do 200 strúčkov. Pekné veľké žiarivo biele a hlavne zdravé palice cesnaku sú pýchou každého záhradkára. Tiež sa poteším, keď majú deti radosť z krásnej a aromatickej zeleniny. Preto sa snažím využiť minulých skúseností a sadím čo najneskôr, aby bol cesnak veľký a unikol chorobám. Výsadba takéhoto množstva je pre mňa otázka časovej straty cca 1 hodiny. Sadiť sa dá aj cez víkend. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.243 (?), 5.11.2011 6:43
Napište mě prosím tedy jakou sadbu (od koho) tedy používáte? Jakou sadbu (odrůdu) jste of firmy Kozák měl a co konkrétně s ní bylo špatně.
Děkuji Petr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|