Vrtalka pórová - co dál?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 177.226 (?), 7.6.2016 9:53, zobrazeno: 11187x
Na záhoně nám od minulého roku zůstala cibule. Minulý rok nevyrostla, tak jsme tam zasečku nechali.
Hned na jaře začala růst krásně dlouhá nať, cibulky tedy moc ne, ale to nevadilo. Teď jsme nějaké cibulky sklidili a bohužel tam ta vrtalka je.
Co teď :)? Asi to bude v celém záhoně, takže vytahat všechny cibulky... potom jsme chtěli ale záhon osázet znovu, opět cibulí.
Smí se to? Za jak dlouho po sklizni? Nějaká opatření, postřik, nechat radši záhon nějakou dobu ladem?
Všem za případné odpovědi moc děkuji :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.4 (?), 9.6.2016 10:48
Koukám, ža vám nikdo neodpovídá. Mám stejný problém, a to u cibule a u poru. Postřik existuje, ale asi jako prevence. Stejnou službu prý udělá i bílá netkaná textilie. Ale vyzkoušeno to nemám. Co vím tak vrtalka je asi 5mm velká muška co v květnu naklade vajíčka. Dospělci tedy na podzim nejspíš záhon opouští. Mělo by tedy stačit zabránit jim v kladení vajíček. Někdy se doporučuje i pěstování cibule ze semen. Já letos netkanku nekoupila, tak jsem zvědavá co sklidím..
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 221.17 (?), 5.11.2017 19:57
Nic složitého. Toto je letní pórek, který tak naroste zcela běžně. Letos jsem měl vysazenou podzimní odrůdu a pokud bych největší rostliny takto svázal, zcela jistě by měly přes jeden metr. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 139.161 (?), 5.11.2017 20:00
Zkuste pěstovat, třeba Elefant a při přípravě půdy hodně přehnojit, následně zavlažovat a chemicky ošetřovat. To poslední je téměř nemožné, protože potřebná chemie je pro zahrádkáře nedostupná.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 221.17 (?), 5.11.2017 20:05
Proti čemu je třeba pórek chemicky ošetřovat? Na vrtalku stačí netkanka a je vystaráno. Letos vysazeno 170 sazeniček, skoro vše již sklizeno a ani jedna vrtalka. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.137 (?), 8.8.2022 22:31
Myslíte v ikea LILL, Síťované závěsy, 1 pár, bílá, 280x300 cm za 119,-?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |