Hnojení záhonu pro cihuli
|
|
 |
 |
host - 91.202 (?) 27.3.2025 17:50
Prosím, Milane, nechte si ty bludy pro sebe. Už jste to s tím draslíkem a škrobem jednou zkoušel, a všichni se vám vysmáli. A už to děláte znovu, opět se ostatní snažíte o svých bludech přesvědčit. Proč to děláte znovu?
Fakta jsou tato:
Draslík působí na brambory v průběhu vegetační doby pozitivně - podporuje odolnost proti vysokým teplotám a suchu, snižuje citlivost k poškození, omezuje šednutí dužniny, redukuje sklon k moučnatění hlíz, podporuje pevnost dužniny resp. konzistenci, omezuje tmavnutí hlíz po uvaření, snižuje obsah redukovaných cukrů a tím stabilizuje kvalitu při smažení, zvyšuje skladovací schopnost hlíz brambor apod.
Draslík však může mít i negativní účinky - snižuje obsah škrobu, může snižovat chuťovou kvalitu a intenzitu žluté barvy dužniny, zvyšuje vlhkost dužniny po uvaření.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3072) - 208.138 (?), 27.3.2025 16:54
No, já jsem toho názoru, že čím víc toho o zahrádce víme, tím míň chyb naděláme. Však to víte. Změření pH nevyžaduje žádné vysoké školy. Prodávají se jednoduché zahradnické testy. Mne to napadlo kvůli těm smrkům: jak moc je to kyselé. A tak trochu nesouhlasím s tím, že cibule poroste všude. Z vlastní zkušenosti. Opravdu nízké pH nemá moc v lásce. Ono je poroste a "poroste". Měla by růst dobře.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 190.23 (?), 29.3.2025 10:06
Tak to možná bude tím. Slunce na plácek svítí jen diopoledne, potom už je ve stínu. Děkuji Jája
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2116) - 168.103 (?), 29.3.2025 10:15
Nojo, to jste měla napsat hned, že tam slunce svítí jen dopoledne, to tam neporoste slušně ani cibule, i kdybyste jí hnojila sebelíp. No a když byste ráda rady, bylo by fajn, kdybyste ten plácek, i s tím proč tam není odpoledne slunce, nafotila a dala fotky sem. No a když píšete, že tam zelenina nechtěla vůbec růst, tak záhon pořádně vyhnojte. Na začátek především dusík, ledek vápenatý, k němu pak trochu cereritu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.5 (?), 27.3.2025 10:13
A draslík jim dodá škrobu.
Škrob žádný draslík neobsahuje.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 245.197 (?), 27.3.2025 12:50
Samozřejmě, ale ne kvůli škrobu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3072) - 208.138 (?), 27.3.2025 16:56
Ale draslík podporuje polymeraci jednoduchých cukrů v bramborách. Tedy vznik vyšších cukrů, tedy škrobu. Ověřeno vlastním pěstováním. Zkuste si to vygooglit.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.202 (?), 27.3.2025 17:50
Prosím, Milane, nechte si ty bludy pro sebe. Už jste to s tím draslíkem a škrobem jednou zkoušel, a všichni se vám vysmáli. A už to děláte znovu, opět se ostatní snažíte o svých bludech přesvědčit. Proč to děláte znovu?
Fakta jsou tato:
Draslík působí na brambory v průběhu vegetační doby pozitivně - podporuje odolnost proti vysokým teplotám a suchu, snižuje citlivost k poškození, omezuje šednutí dužniny, redukuje sklon k moučnatění hlíz, podporuje pevnost dužniny resp. konzistenci, omezuje tmavnutí hlíz po uvaření, snižuje obsah redukovaných cukrů a tím stabilizuje kvalitu při smažení, zvyšuje skladovací schopnost hlíz brambor apod.
Draslík však může mít i negativní účinky - snižuje obsah škrobu, může snižovat chuťovou kvalitu a intenzitu žluté barvy dužniny, zvyšuje vlhkost dužniny po uvaření.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3072) - 208.138 (?), 27.3.2025 18:20
Proste jak chcete, to nejsou bludy. Jestli to nevíte vy, je to váš problém.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|