Česnek sezóna 2021/2022
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 145.41 (?), 30.10.2021 17:44
Dobrý den. Zítra je neděle, raději odpočívejte. Od pondělka Vám to půjde jistě taky dobře. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 1.11.2021 11:31
Mám také nasázeno. Vlastně nejspíš na poslední chvíli, protože předpověď na příští týden je déšť a tam nahoře i sníh. Francouzská odrůda Therador - nepaličák, ne že bych si ji vybral, ale v mém zahradnictví neměli nic jiného. 6 hlaviček, z nich 54 stroužků. Nebyla to stopro kvalitní sadba, asi 4 stroužky byly špatné. Mořidlo Sulka Extra po dobu 6 hodin. Loni to bylo jen 4.
V jedné "chytré" knížce jsem si přečetl, že spon česneku má být 10 x 5 cm. Což jsem vyhodnotil jako fake news. Takže jsem to udělal přesně jako loni (s výbornými výsledky) 25 x 10 cm, pro snazší pletí. Nemám ale tolik místa jako vy. Sázel jsem na místě po okurkách, pohnojil již předem Cereritem a síranem draselným, které jsem pečlivě zaryl. Sázel jsem kombinovanou metodou: 6 cm hluboká rýha a do jejího dna jsem kolíkem dělal 2 - 3 cm díry, takže je v hloubce asi 8 cm.
Kuky, jen tak na okraj: ty brambory jste předtím hnojil kravským hnojem? Já jen, že ten není na fosfor moc bohatý. Ovšem záleží na tom, kolik jste ho tam dal.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.216 (?), 1.11.2021 19:52
Ne, nehnojil jsem kravským hnojem. Zarývám kompost a listí. Hnojím průmyslovými granulovanými hnojivy. Hnojivo na brambory, Cererit... Půdu mám kvalitní, skoro ideální pro zeleninu i brambory. KUKY, nepřihlásil jsem se.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 1.11.2021 23:12
Jasný, omlouvám se, že jsem se tak blbě ptal. Špatně jsem pochopil Váš termín "hnojivo na brambory".
Tu půdu Vám závidím, ale i v té mé jílovce se dá pěstovat téměř všechno. No, mám rezervy, velké rezervy, v cibuli. Ta je to, čemu můj syn říká "bonsai". Ale napřu tam své síly, udělám všechny domácí úkoly, a to by bylo, abych neměl alespoň slušnou. 
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 2.11.2021 20:34
Přesně tak. Myslím, že jsme na tom podobně.
Přešel jsem teď na zúrodňování podkladu pod ornicí. Žlutý jíl odstraním na hloubku rýče a vzniklý hrobeček naplňuju biohmotou. Tedy nezávadnou (podle mého vědomí). Dávám tam i piliny, tedy ne moc, a kyselost kompenzuju dřevěným popelem. Občas přisypu i urychlovač kompostování. Biohmota pod rajčaty i paprikami se mi celkem osvědčila jako hnojivo, ne jako topidlo (nejspíš také díky nedostatku kyslíku). Zatím nemám vyzkoušeno, jak to bude fungovat, ale doufám, že to nic nepokazí. Taky využívám těchhle zemních prací k ochraně hlavně kořenové zeleniny proti hryzci: mezi vrstvu biohmoty a svrchní ornici natahuju králičí pletivo. No a do svrchní ornice pak ještě přidám nemalý díl nejmíň 15 let starého kompostu. Letos jsem díky pletivu a na popel bohatému kompostu měl poprvé zespoda nesežranou velice slušně velkou mrkev. Jiné roky jsem se s hryzcem dělil. Ne moc rád.
Přiznávám, že to není na práci nenáročná metoda, ale je na léta a vlastně zužitkovávám to, co by jinak bylo odpadem.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.241 (?), 2.11.2021 21:09
Uloženie organického materiálu do hĺbky pod ornicu nie je veľmi šťastný nápad. Nedostatok vzduchu spôsobuje rozmnoženie hnilobných anaerobných baktérií. Tie nie sú prospešné pre pôdny ekosystém ani pre pestované rastliny. Chápem že ak má niekto v záhrade mazľavý íl, urobí čokoľvek aby to vylepšil. Ale je vhodné prečítať trochu pedologickej literatúry, aspoň základné veci. Alebo sa opýtať sedláka v susedstve. Každý jeden vie, že hlboko zaoraný hnoj je pre pôdu jed.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|