Účinnost postřiku hřebíček + skořice proti plísním

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 60.102 (?)
23.2.2022 10:53

Dnes jsem si všiml, že jste oživil toto vlákno. Tak jsem si znovu přečetl všechny příspěvky a pokusím se reagovat.

Relevantní pokus by měl proběhnout tak jak firmy dávající na trh testují chemické přípravky. Dělá se to tak, že se rostlina postříká testovanýn přípravkem a pak se na ni dají spóry v tomto případě Phytophora infestans. Na trh se potom uvádí přípravky, které jsou opravdu účinné. Když toto uděláte nebo najdete na internetu vědekou studii ověřující tímto způsobem účinnost skořice na Phytophora infestans tak dejte vědět, rád se poučím.

Jak jsem výše psal, tak jsem zkusil použít na zakořeňování zálistků simulátor AS-1. Měl jsem ho doma a tak jsem si řekl, že to zkusím. tři zálisky jsem namočil do simulátoru a tři bez stimulátoru. Všehny tři se stimulátorem uhynuly, ty bez v pohodě rosou.

Vladimír

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 60.102 (?), 23.2.2022 10:53

Dnes jsem si všiml, že jste oživil toto vlákno. Tak jsem si znovu přečetl všechny příspěvky a pokusím se reagovat.

Relevantní pokus by měl proběhnout tak jak firmy dávající na trh testují chemické přípravky. Dělá se to tak, že se rostlina postříká testovanýn přípravkem a pak se na ni dají spóry v tomto případě Phytophora infestans. Na trh se potom uvádí přípravky, které jsou opravdu účinné. Když toto uděláte nebo najdete na internetu vědekou studii ověřující tímto způsobem účinnost skořice na Phytophora infestans tak dejte vědět, rád se poučím.

Jak jsem výše psal, tak jsem zkusil použít na zakořeňování zálistků simulátor AS-1. Měl jsem ho doma a tak jsem si řekl, že to zkusím. tři zálisky jsem namočil do simulátoru a tři bez stimulátoru. Všehny tři se stimulátorem uhynuly, ty bez v pohodě rosou.

Vladimír

host - 225.196 (?), 23.2.2022 12:39

Vladimire, ty pokusy uz probehly. Rec byla o "pytlicich" skorice a hrebicku, ktere se daji do vody vyluhovat a pak se pouziji jako postrik na plisne (predevsim preventivni). Alespon tak jsem pochopil prispevek Evy. Tyto "pytliky" ale vyrabi AGRO CS v edici Natura, a byly vyvinuty ve spolupraci s VURV (Vyzkumny ustav rostlinne vyroby), pod vedenim profesora Romana Pavely, Ph.D. No a povoleni k prodeji uz dostali. Jednaci cislo UKZUZ 015591/2019. Jestli tomu verime, vy a ja, to uz je asi jina vec, ale AGRO CS je celkem vyznamna firma/producent na CR trhu. Stejna skupina, Pavela a Agro CS, prisla s vyrobkem Rock Effect a prodavaji ho v te edici Natura. Ja nevim tedy jake testy delali v tom Vyzkumnem ustavu, ale prisli s obema vyrobky asi 2-3 roky po te, co se tyto vyrobky zacaly prodavat v USA. Ja sam jsem uz kupoval Neem olej a Pongamia pinnata olej (87% obsahu Rock Effect) uz pred 15-20 lety pres eBay, primo z Indie, za par dolaru. Dnes za popularitu platime mnohonasobek, i kdyz v tom slozeni neni nic extra. Marketing, nic jineho.

Dva roky jsme prebudovavali cely barak, od sklepa az na strechu, a cistili zahradu, ktera za roky zpustla, takze jsem delal take rizky keru: vajgelie, ruze, rybizy, cerny jerab, japonske vrby, maliny... a dalsi. Stimulator ci ne, kazdy ma na toto jiny nazor. Nasel jsem v garazi dva, uplne nedotcene, po rodicich. Za ty dva roky jsem dosel k zaveru, ze to nehraje velkou roli. Chci 3 kere, udelam dvacet rizku. Mam 3. Zbytek co se uchyti rozdam v ulici. Rozdam 5, dostalu od lidi 10 jinych. Tento obchod se mi libi.

O tom jak tady pestujete sazenice ze zalistku jsem uz cetl, ale s tim jsem se jeste nesetkal a moc tomu nerozumim. Pokud ale bude 5 semen rajcat stat 100-200 korun, asi to take zacnu zkouset. LOL

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 60.102 (?), 24.2.2022 9:45

Victore,
díky za tu informaci o výrobcích AGRO CS pod značkou Natura. Abychom se posunuli v diskuzi dál, tak jsem se včera v podvečer stavil v UNI HOBY podívat se na ty sáčky se skořicí a hřebíčkem. Pochopitelně jsem ni nekupoval, jen jsem se zeptal prodavače, jestli to funguje na plíseň bramborovou. Asi se mu nechtělo úplně lhát a tak řekl na 50%. Krabičku jsem si nafotil a fotku zde přidávám. Z toho co jsem si vyčetl, jsem si udělal tento závěr: Tato bylinková směs je pouze pomocný přípravek, který zlepší odolnost rostlin proti houbovým chorobám. O tom, že by zabránil onemocnění rostlin rajčete plísní bramborovou tam není ani slovo. Když budete stříkat celou sezónu a spotřebujete všech deset sáčků (v UNI Hobby cena 280,- Kč) a plíseň bramborová (tzv. pozdní) vám zničí všechny rostliny tak si můžete akorát říct škoda peněz a práce. Můžete ještě konstatovat, že asi ty vaše rostliny po těch postřicích nebyly dost odolné nebo jste špatně stříkal. Na výrobce nemáte žádnou páku. Cena je nehorázná. Shodou okolností jsem minulý týden kupoval mletou skořici (používám na štrůdl s jablky) a 20 g mně stálo 6,90 Kč. Obrázky přikládám proto aby si každý mohl udělat svůj názor.
Já nemnožím rostliny rajčat ze zálistků. To je doména těch, kteří potřebují mí více sazenic jedné odrůdy, aby mohli sazenicemi někoho podarovat nebo aby s nimi mohli obchodovat. Já jsem zakořeňoval jen vrcholy Start F1 uříznuté nad pátým listem proto, aby výsledná rostlina byla nižší a vešla se mně do pařeniště. Na základě diskuze v tomto vlákně jsem potom zkusil aplikovat simulátor, který jsem měl už několik let ve skříni. Ten mně nejen nepomohl, ale všechny tři zálistky uhynuly.

Vladimír

PS.: Rocck Effect jsem použil loni proti molici bez úspěchu.

Natura 1
Natura 1
Naura 2
Naura 2

host - 225.196 (?), 27.2.2022 0:19

Vladimire,

Diky za info o tom orezavani Start F1. Neco bych napsal jeste k skorici (hrebicek nechame stranou, tam jde o slozku eugenol, extrakt z oleje hrebicku, ktery se pouziva take v lekarstvi a farmaceutickem prumyslu). Skorice je drcena z kury Skoricovniku, ktery patri do skupiny asi 300 stromu, ale jen asi z 5 stromu se dela skorice. Pouze jedna z nich je PRAVA, skutecna skorice, strom Cinnamon zeylanicum nebo C. verum. Ty ostatni nejsou prave skorice: C. burmannii (Indonesie), C. loureiroi (Vietnam) C. citriodorum, C. tamale (Indie). Mnohe z techto "falesnych" ci fake a levnych produktu se podoba skorici vuni, ale to neni prava skorice s koncentrovanou slozkou cinnamaldehyde. No a o ten jde. Cinnamaldehyde. AGRO uvadi, ze jejich vyrobek je ze skoricovniku praveho, ale z pravniho hlediska bych uvital latinsky nazev a koncentraci cinnamaldehyde. Americky vyrobek proti msicim a sviluskam (a pusobi i proti vajickum msic a take proti plisni zname jako padli (powdery mildew), ma daleko konkretneji uvedene slozeni:

Cinnamite, insecticide/miticide labeled for greenhouse use (urceny pro skleniky) produkt Mycotech Corporation. Derived from cinnamon oil (skoricovy olej), the active ingredient is cinnamaldehyde (30%). A to mi u toho AGRO vyrobku vadi. Ne kazda skorice je totiz vhodna pro toto, a take vubec nemusi fungovat, i kdyz voni skoricove. nedoporucuji kupovat skorici za 6 Kc v Penny. To at si uz kazdy zkousi jak chce. Mne pomohl Cinnamite ve skleniku, no a pouzil jsem ho proti termitum. LOL Jinak, preventivne ve skleniku proti msicim a pripadnym sviluskam, ale nemel jsem infestaci. Mozna to ten Cinnamite brzdil? Co ja vim... A to je asi tak vse k tomuto tematu.

host - 243.226 (?), 25.2.2022 20:05

Ještě bych tedy dodal, že Vaše požadavky se prakticky shodují se situací u bylinných výrobků určených pro lidi. Samozřejmě, že vám bylinkové čaje nevyléčí chřipku ani angínu. Ale myslíte, že stovky let ověřené receptury opravdu nemají žádný efekt? Na obalech totiž nic o léčivém účinku nanajdete. Ono taky kdo by to platil - když vám firma udělá validní studii na účinnost meduňkového čaje, vypěstuje si každý meduňku sám a autor studie žádný byznys neudělá.

host - 60.102 (?), 26.2.2022 11:10

To je v pořádku, že chcete, aby pěstování rajčat byla pro Vás zábava. Vybral jste si poměrně náročný úkol, dokázat, že směs skořice a hřebíčku ochrání rostliny před plísní bramborovou. Pochopitelně jako každý, kdo rajčata pěstujeme, bychom byli vděčni za nějaký nechemický prostředek, který by to dokázal. Prozatím to vypadá tak, že se nic takového nenašlo. Proto si myslím, že propagace směsi skořice s hřebíčkem je zatím nemístná a zavádějící. Je matoucí zejména pro ty, kdo začínají rajčata pěstovat. Jinak Vám doporučuji, aby Váš pokus byl opravdu dobře připravený (nestačí jeden záhon postříkat a druhý 10 m od něj nepostříkat).  Pamatujte na to, že budete muset dokázat, že o funguje. Těším se.
S tou meduňkou je   špatný příklad. Dnes je prvořadý zájem firem vydělat. Kdyby S+H byl opravdu účinný na u plíseň, tak by to tam AGRO napsalo a vydělalo by na té Natuře ohromné peníze, protože do týdne by to bylo vyprodáno. A zájem o další by v ČR byl ohromný.
Myslím si, e je zbytečné zde rozvíjet diskuzi o účinnosti bylinných výrobků pro lidi. Kdo si je chce koupit ten si je koupí, kdo ne ten si je nekoupí.

Vladimír

host - 243.226 (?), 26.2.2022 21:34

Rád bych toto téma z mé strany uzavřel. Nejedná se a nepokouším se jen o prověřování zde zmíněného účinku S+H, se kterým jsem navíc začal dělat pokusy teprve loni v roce 21 a nikdy nedělám závěry po celé sezoně. Stejně tak se věnuji porovnávání různých odrůd, různých metod pěstování, různých alternativních metod i komerčních přípravků. Existují série pomocných přípravků, které nikdy nemají uvedený přesný konkrétní účinek, jen pomoc. Zajímá mě jak fungují, jestli a za jakých podmínek.

Ze svých několikaletých zkušeností můžu říct, že takovéto pokusy rozhodně smysl mají a účinek za jistých podmínek a dodržení zásad poznáte. Zda je dostatečný k tomu, abyste byli s výsledkem spokojení, je u mě rozhodně ještě předmětem dalšího zkoumání. Využívám k tomu velikost mého pozemku, ale jistě nejsem schopný dělat dostatečně relevantní závěry. Žádný z mých příspěvků neměl vyznít tak, že něco dokazuji, nebo propaguji. Postřik S+H jsem loni zkoušel a výsledky byly uspokojivé z toho pohledu, že to nepovažuji za úplnou blbost a postupuji je k dalšímu testování v této i následujících sezonách.

Přeji pěkný den a doufám, že nebudu hodnotit pouze já.

host - 225.196 (?), 23.2.2022 0:30

Vladimire, tady prece nejde o viru? Existuje plno vedeckych studii jak v anglictine, tak v jinych jazycich na toto tema. Staci si zadat do vyhledavace treba: "antifungal activity of cinnamon bark," nebo to same pro "clove oil." Staci jeste pripojit treba "scientific research" nebo "study" a najdete plno clanku a studii, nejen z USA, casto v pdf formatu. Napriklad, Wiley je seriozni nakladatelstvi vedeckych, financnich a dalsich knih, no a na jejich strankach je jedna takova studie z Ciny, prelozena do anglictiny. Zacina: "In this article, in vitro and in vivo antifungal activities of clove oil to inactivate Aspergillus flavus, Penicillium citrinum and Rhizopus nigricans were investigated..."

Victor

host - 60.102 (?), 23.2.2022 17:15

Victore, mýlíš se. V našem rozhodování často hraje roli předeším to čemu věříme. Dnešní doba to všechno umocňuje. V televizi, na internetu v novinách a na Facebooku se často objevují protichůdné informace od "odborníků". Třeba nechat se naočkovat proti covidu nebo ne? Podle čeho jste se rozhodoval? To jestli skořice ochrání rostliny rajčete je proti tomu nic. Já opravdu nevěřím, že skořice ochrání rajčata před plísní bramborovou, Více méně je mně jedno, kdo omu věří ať si stříká. Ale vadí mně, když na tomto fóru, které by mělo být na určité úrovni,  někdo propaguje neověřené postupy získané z internetu nebo Facebooku. Tím vystavuje ostatní nerozhodnué k tomu aby kupovali přípravky, které v konečné fázi jim vlastně nepomohou. Ani náhodou nebudu ni hledat na internetu. Pokud jste někde našel, že skořice ochrání rajčata před Phytophora infestans ak pro vás asi nebude problém to přeložené sem zavěsit (nemyslím celý článek, ale dvě tři věty).

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 23.2.2022 23:32

Vladimíre, naprostý souhlas. Ještě bych to malinko doplnil o "a čemu chceme věřit". A co se týká studií a renomovaných časopisů, v poslední době se ani na ně nedá moc spolehnout. I ve "vědě" se totiž uplatňuje běžná lidská motivace uspět - v očích zadavatelů, finančně či kariérně. Vzpomínám na ten skandál, kdy klimatologové pracující pro vlády vypouštěli a upravovali fakta, aby "přesvědčili" co nejvíc lidí. 

Čemu věřím, protože se mi to zdá logické, byť s rezervou, to zkusím. A pak vím, zda ano či ne. Je to trochu smutné a pracné, ale jinak to nejde ověřit.

A pokud se jedná Phythophthoru infestans, dospěl jsem tak daleko, že nevěřím - aha, zase moje víra, že nějaký postřik může zastavit její intenzivní útok. Už z povahy nedokonalosti postřiku jako metody - nějaká místečka zůstanou vždycky neošetřená a tam plíseň zaútočí. Čímž ovšem neříkám, že stříkat je zbytečné: dokáže to hodně zpomalit a v případě jen mírné invaze snad i zastavit tuhle bestii. A tenhle můj předsudek, ano, i tak se to dá nazvat, mne vedl k volbě jiné cesty, tedy přes geneticky plísni odolné odrůdy. Ani ta, jak jsem se přesvědčil, není dokonalá.

Milan

P.S. Letos se mi zatím ukazuje, že jsem nejspíš totálně chybil při stanovení diagnózy svého problému. Stačilo totiž přidat draslík do hnojení - tedy změnit hnojivo, Cererit ho nemá dost - a problém téměř zmizel. Omlouvám se Septorii, je v tom nejspíš více-méně nevinně.smiley A skořice + hřebíček pochopitelně nijak nepomohly.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz