Účinnost postřiku hřebíček + skořice proti plísním

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?) 
14.12.2021 12:01, zobrazeno: 19844x

V poslední době dost často slýchávám i čtu o postřiku z hřebíčku a skořice. Určitě jste ho už někteří zkoušeli. Můžete se, prosím, podělit o praktické zkušenosti a hlavně o výsledky?

Napadlo mne totiž, že by mohl fungovat proti septorióze, která mne trápí doma a na balkóně. Tam nemám tolik rostlin, takže by postřik nebyl tak náročný, i kdybych ho musel opakovat.

Děkuju.

Milan HP

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 63.212 (?), 14.12.2021 13:29

Kup si nějaký osvědčený přípravek. a budeš to mít bez problémů.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 14.12.2021 14:26

Kupříkladu?

Jsem v postřicích naprostej ignorant a na tomhle mne láká to, že to voní. Prostě to u nás bude jako ve výrobně svařáku.smiley To teď v zimě letí.

Milan

host - 28.103 (?), 14.12.2021 18:21

Champion

Do zásoby mancozeb neb ho v lednu zakáže eu,

nebo z polska ten přípravek, co radil Kuky

host - 205.253 (?), 15.12.2021 21:20

Milane, niečo na tom bude.V sezóne 2020 som preventívna skúšala, ale keďže som nemala pleseň, tak nemôžem potvrdiť, akú má účinnosť. Každopádne obe koreniny majú protizápalový a fungicídny účinok.

Škoricovo- klinčekový postrek dostať kúpiť v Záhradkárskych predajniach v biopstrekoch aj s návodom, ja som len tak od oka zaliala v 7dl pohári asi 25 klinčekov a pol balíka škorice(asi15g) nechala vlúhovať do rána, scedila a doplnila vodou na 3 l postreku. Striekala som 2 krát.

Počula som vtedy o tomto postreku v Receptári, tak som preventívne použila, každopádne som tým nič nepokazila.

Účinok prostriedku je že vraj porovnateľný s kontaktnými fungicídmi napr. Dithane, Kuprikol

Túto sezónu som nestriekala ničím.

Eva T

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 16.12.2021 22:26

Díky Evi. U mne to asi nebude jen lenost s tím odporem ke stříkání. Už když slyším některé ty názvy, něco se ve mně ježí. Tak to zkusím taky nějak "uvařit" doma. Dávalas tam nějaké smáčedlo?

Milan

host - 243.226 (?), 17.12.2021 4:24

Ano porovnával jsem záhony bez postřiku a záhony se skořico-hřebíčkovým postřikem a opravdu tahle kořenící směs oddálila nástup plísně dostatečně daleko. Záhon bez postřiku -  plíseň začala okolo 10.8., skořico-hřebíčkový záhon až na konci srpna po mém odjezdu na dovolenou. Do té doby jsem ale hřebíčkem se skořicí postřikoval skoro ob den. Stále totiž pršelo a déšť by zřejmě postřik smýval (moje teorie, proto jsem to tak dělal).

Neřeknu vám jestli to účinkuje stejně jako už zakázaná chemie, ale nějaký efekt to má. Každopádně počítejte s vyšší investicí peněz i času.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 17.12.2021 22:52

To není teorie, to je zatraceně ověřená praxe, že déšť postřiky smývá.

Díky za zkušenost. Nevšiml jste si náhodou, zda ten postřik také nějak umravnil Septorii? Ta se projevuje těmi typickými tmavými skvrnami obkrouženými žlutě a postupuje obvykle zezdola. A nepoškozuje plody, pouze silně napadené listy nakonec úplně žloutnou a usychají. Třeba ve srovnání s kontrolním nestříkaným záhonem?

Díky.

Milan HP

host - 243.226 (?), 18.2.2022 18:55

Septoriozou u mě dlouhodobě trpěly jen některé odrůdy rajčat, které už asi tři roky nepěstuju. Od té doby se neprojevila, takže předpokládám že ji v mé oblasti vůbec nemám. Nemají ji ani neošetřené rostliny.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 19.2.2022 0:12

Kéž bych mohl říct to samé. Ale já už si znovu vůbec nejsem jist, že můj problém opravdu je septorióza. Postřik jsem používal doma tak asi dva až tři týdny. Příznaky nezmizely ani se nezmírnily, tak jsem to přerušil. Do zálivky jsem potom přidal hnojivo s výrazným obsahem draslíku. Symptomy jsou tak na 20% předešlého stavu. Takže stále tápu.

V každém případě děkuju za reakci.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty