Pomoc při určení choroby jabloně

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?)
27.6.2013 13:29

Podle detailních fotek bych nevinil svilušky, poškození jejích sáním vypadá skutečně trochu jinak, jak píše Martin.
Je to jen moje domněnka, protože fotky dost špatně ukazují kmen, ale na něm se mi zdá patrné poškození, které může způsobit tyto zdánlivé nedostatky ve výživě stromu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 57.250 (?), 27.6.2013 12:59

Svilušky se nedají vyloučit, ale tak jistý bych si určitě nebyl. Postižení vypadají dost jinak.
Řešení č. 1 je hodné velkého ovocnáře
Martin

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 27.6.2013 13:29

Podle detailních fotek bych nevinil svilušky, poškození jejích sáním vypadá skutečně trochu jinak, jak píše Martin.
Je to jen moje domněnka, protože fotky dost špatně ukazují kmen, ale na něm se mi zdá patrné poškození, které může způsobit tyto zdánlivé nedostatky ve výživě stromu.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 27.6.2013 15:44

Mně svilušky za pouhé dvě vegetační sezony zcela zlikvidovaly jednu vzrostlou slivoň, cca 15 let starou. Byla to však jen slivoň pokusná, neznámé neperspektivní odrůdy, takže jsem proti škůdci vůbec nezasahoval a čekal, jak si s tím poradí. Neporadila.  Loni po masivním útoku svilušek opadala v průběhu léta nejméně polovina listů a zbytek, který zůstal, byl hodně poškozen (nekrotický "pomoučený" povrch). Letos sice normálně narašila, zakvetla, ale narašené lístky posléze zaschly. Živá zůstala pouze vrcholová část, která totálně uschla minulý týden. Tím mi svilušky pomohly v rozhodování co s tímto nechtěným stromem, za což jim v podstatě děkuji. Ale po téhle zkušenosti, když bych měl strom silně napaden sviluškami, určitě bych nečekal až mi někdy za půl roku přijde balíček s dravými roztoči a další dva - tři roky, než se sami pořádně namnoží a začnou úřadovat.

Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 73.186 (?), 30.6.2013 11:10

S ohledem na rozlišení fotek vyžadují některé prezentované diagnózy slušnou dávku fantazie ;-).

Vidím tam nějaké hmyzí požery, snad skvrny o kterých si netroufám tvrdit zda jsou původu houbového či bakteriálního, zda tam řádí viróza, budou ale spíše sekundárním následkem chřadnutí nežli jeho příčinou. Především zřejmé příznaky chlorozy značí nějaký fyziologický problém rostliny. Může být způsoben i nerovnováhou ve výživě (málo dusíku nebo hořčíku - zkusil bych na list postřik komplexního hnojiva s přidáním více hořčíku, event. borax), nebo i poškozením kořenů -hryzec?. Možný je pokus i o aplikaci fungicidu ap.

Především ale, než začnu poměrně nákladně a s nejistým výsledkem aplikovat léčiva, bych si položil následující otázku: Strom vykazuje dlouhodobě evidentně minimální přírustky, zdá se, že se jedná i o slabě rostoucí podnož, která má nejlepší časy za sebou, a je otázkou, jakou úrodu lze od takového stromu do budoucna vůbec i v případě uzdravení čekat? Myslím, že žádné zázraky. Proto bych osobně zvolil univerzální lék typu Husquarna a jeho místo uvolnil něčemu perspektivnímu.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 242.167 (?), 2.8.2013 22:19

Dnes jsem objevil na zcela zdravých plodech odrůdy Rozela toto poškození. Jelikož se jedná o plody které jsou vystaveny přímému slunci tak předpokládám že je ono je důvodem poškození. Je má doměnka správná?

host - 220.186 (?), 2.8.2013 23:51

Jo, jo... Holt máme tropické teploty a jablka nejsou tropické ovoce... Banány by to nespálilo  ;-))           Lída

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 242.167 (?), 3.8.2013 6:11

Musela snad být nějaká ozonová díra či co, každopádně pocit "horka" se mi zdál menší než při nedávných tropech, vliv má asi i stupeň zralosti plodů. cool

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 192.99 (?), 3.8.2013 7:28

Ty jablka vypadají stejně jako ty co jsem před pár dny zapomněl na venkovním parapetu okna (z mědi) a večer si šel pro ně. Byla z poloviny upečena.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 242.167 (?), 3.8.2013 8:43

Teď si ještě uvědomuji jednu věc, a to že jsem osečkovával révu která mohla do této doby zastínit plody. Každopádně přehodím bílou netkanou, je to malý stromek na drátěnce, rodí poprvé a bylo by to škoda.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz