Plíseň v zahradě

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?)
7.8.2010 7:23
Dobré ránko přeji. Včera jsem hodnotil stav mé "zeleně" a musím konstatovat že dostává pěkně na zadek. Mokro, mokro a zase mokro. Po pro spoustu lidiček nevyhovujícím nádherném slunečném počasí "kdysi dávno" minulý měsíc, jsme zase tak kde jsme byli (alespoň tady u mne) - ve vodě. I když nepršelo tak velké rozdíly mezi nočními a denními teplotami způsobovaly, že vegetace byla vždy ráno přemokřená (teď to pro jistotu jistí lijáky) a půda nestačila ani obeschnout. Když pominu že je to ráj pro slimáky tak plíseň už mám téměř na všem, jen ne na rajčatech! (musím třikrát zaťukat). Deště nedovolí postřik a přestože vše přihnojuji, na list i ke kořenům, hraje zelenina, réva i stromky všemi barvami. Podmáčené kořeny asi brání přístupu živin do rostlin?, nejvíce to pozoruji na révě a broskvoních. Drobné ovoce, zelenina, broskve i réva jsou nalité vodou a bez chuti, chybí jim sladkost, navíc praskají, hnijí a žerou je mravenci. Okurky a révu už jsem "odepsal" a postupně likviduji napadené výhony, postřik na ně je nyní už předem prohraný boj. Ošetřovat buduj již jen rajčata (stále ještě preventivně) a melouny, i odolné cukety a dýně hoří o dušu. Tak takto vypadá tropický srpen na jihu JM. Mirek
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 57.98 (?), 25.2.2010 19:03, zobrazeno: 12643x

Dobrý den, loňský rok se mi začala objevovat plíseň na některých trvalkách i letničkám. Rajčata i cukety ani nedozrály.Některé keře i růže také neprospívaly. Dnes jsem se vyděsila, protože odtává sníh a na trávě jsou plísně. Co mám dělat? Jak to mám zlikvidovat? Co si na to mám koupit? Pomóc! Moc děkuji za rady, Chtěla bych to udělat co nejdříve.           Zdravím Hanka

host - 176.18 (?), 25.2.2010 20:46

Pokud jste měla plísně po celé zahradě během roku, může to být způsobeno řadou faktorů -  příliš hustá výsadba =málo proudícího vzduchu (nejčastěji), nebo zálivka za horka odpoledne = zapaření, u růží zálivka na list. Ohledně plísně sněžné na trávníku mrkněte na vlákno "trávník po roztání sněhu".    L.

host - 49.39 (?), 26.2.2010 13:35

Plíseň na trávníku - viz souběžné vlákno "Trávník po roztání sněhu - poraďte" (ale to asi taky sledujete).

Zjara to bývá nějakou dobu ošklivé, po časde se to zpravidla zlepší.

Josef.

nerglova - (22) - 174.216 (?), 1.3.2010 18:53

Dobrý den. Máme novou zahrádku. Jsem začátečník a dočetla jsem se, že cibuli, česnek, ale ani rajčata a papriky se nemají sázet po bramborách kvůli plísni. Bohužel zahrádka je malá a na všech možných místech, kde jsou záhonky byly brambory. Takže nemám možnost sadit tyto plodiny jinde. Mohu nějak zabránit plísni?? Preventivně před výsadbou něčím posypat?? Prosím o radu. Nerada bych, abych zasadila a o všechno přišla... Díky Lenka

host - 176.18 (?), 1.3.2010 19:00

Rajčata a papriky jsou také lilkovité, trpí stejnými chorobami. Ale o cibuli a česneku jsem neslyšela. Česnek sice nyní nepěstuji, ale cibuli normálně po bramborách dávám a nevadí ji to, mám ji pěknou. Jen když vyrazí asi 5cm, přikrývám ji textilií kvůli vrtalce, abych nemusela dělat postřik.           Lída

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 1.3.2010 19:25

Cibuloviny jsou rostliny třetí tratě, nemají rády přehnojené půdy. Po bramborách bych je nesázel ve statku..., v domácích podmínkách bych se s tím netrápil.
Martin

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 39.220 (?), 7.8.2010 9:37

S plísní v následné sadbě po bramborách bych se netrápil. To byste nemohla dát ani oškrabky z brambor do kompostu. Tyčky od rajčat by mohly také mít zbytky plísní a přesto je používám, některé snad už 20 let. Ve 2letém kompostu zřejmě specializované organismy plísně přežvýkají. Pro rajčata je nutné používat preventivní postřik. Berte plísně jako součást rozkladného procesu přírody. Není pochopitelně vhodné pěstovat po bramborách rajčata z důvodu snížení pro ně zásobních látek v půdě, ale s přihnojením to lze.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 7.8.2010 7:23
Dobré ránko přeji. Včera jsem hodnotil stav mé "zeleně" a musím konstatovat že dostává pěkně na zadek. Mokro, mokro a zase mokro. Po pro spoustu lidiček nevyhovujícím nádherném slunečném počasí "kdysi dávno" minulý měsíc, jsme zase tak kde jsme byli (alespoň tady u mne) - ve vodě. I když nepršelo tak velké rozdíly mezi nočními a denními teplotami způsobovaly, že vegetace byla vždy ráno přemokřená (teď to pro jistotu jistí lijáky) a půda nestačila ani obeschnout. Když pominu že je to ráj pro slimáky tak plíseň už mám téměř na všem, jen ne na rajčatech! (musím třikrát zaťukat). Deště nedovolí postřik a přestože vše přihnojuji, na list i ke kořenům, hraje zelenina, réva i stromky všemi barvami. Podmáčené kořeny asi brání přístupu živin do rostlin?, nejvíce to pozoruji na révě a broskvoních. Drobné ovoce, zelenina, broskve i réva jsou nalité vodou a bez chuti, chybí jim sladkost, navíc praskají, hnijí a žerou je mravenci. Okurky a révu už jsem "odepsal" a postupně likviduji napadené výhony, postřik na ně je nyní už předem prohraný boj. Ošetřovat buduj již jen rajčata (stále ještě preventivně) a melouny, i odolné cukety a dýně hoří o dušu. Tak takto vypadá tropický srpen na jihu JM. Mirek
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz