Uhnívání naroubovaného kaktusu

host - 195.187 (?)
25.1.2023 15:50
Co mám dělat když se mi ten kaktus rozbil?A ten spodek je uhnilý. Jde ten vrch třeba nějak zachránit? Děkuji
Kaktus
Kaktus
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Evaeva - (1) - 3.123 (?), 10.9.2010 10:35, zobrazeno: 17994x

Dobrý den, před rokem jsem dostala tenhle kaktus, bohužel nevím jak se jmenuje, a dnes jsem si všimla, že jedna jeho strana jakoby uhnívá. Objevilo se to rychle, před týdnem byl ještě normální. Ale dnes jsem z květináče na spodu vylévala tak půl cm vody, může to být přelitím? Je nějaká šance ho ještě zachránit? Děkuji moc za odpověd

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 126.125 (?), 10.9.2010 11:19

Kaktusy chtějí opravdu minimum vody a ještě aby stály ve vodě, to vůbec NE. Vždyť víte, kde rostou ve své domovině, převážně suché oblasti a jak se jim daří. Já bych zeminu vyměnila, pěkně dejte zem na kaktusy aby byla spíš písčitá. Zkuste ho zachránit.A doufám, že Vám neodejde.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 11.9.2010 10:40

Tady je důležité, co je hnilobou poškozeno. Na obr. to jasně nevidím, ale pokud je to kořenový systém, tak je nutné kořeny zkrátit, nemocné odstranit, nechat zaschnout a zasadit do písku s malým podílem zeminy a nezalévat, kaktus umístit do polostínu. Vyvarovat se zalévání, kdy voda stojí v misce pod nádobou, ve které je kaktus zasazen. Některé kaktusy stačí jen mlžit. Ale to je o druhu kaktusu. Pokud je hniloba na podnoži, tak záleží na rozsahu. Při venkovní hnilobě je možné poškozené místo opatrně vyříznout a nechat zaschnout. Při vnitřní hnilobě - tu poznáte až podle řezu, nebo změnou tvaru kaktusu je to už velmi závažné. Zde je to o času a rychlém zásahu pěstitele. Postupně se odřezávají tenké plátky od kořenů směrem k vrcholu rostliny a dle zbarvení na řezu se buď přestane, nebo pokračuje. Tak to skončí až třeba tím, že hnědý střed je až k vrcholu a tím je s kaktusem konec. Naopak, pokud je zjištěno, že hnědá barva - známka hniloby už dál není, tak jsou možné 2 postupy. U běžných kaktusů se nechá řez zaschnout, kaktus se položí řezem na podložku, která se mírně zvlhčí a je šance, že kaktus zakoření. 2 možnost je roubovat, což není složité, ale je to o vhodnosti podnože, neboť není jisté, zda se spojí. Zásadou je použít osvědčenou podnož, správný přítlak, přesně středy na sebe. V tomto případě, kdy je napadený roubovaný kaktus, je šance, že podnož se zachrání a znovu zakoření. Podnože - jiné kaktusy, jsou daleko odolnější a životaschopnější, než roub. Zkuste, uvidíte. Moje poznatky jsou staré přes 25 let, kdy jsem kaktusy pěstoval, proto se současným kaktusářům určitě budou zdát zastaralé, ale některé roubované kaktusy rostou dosud a názvy si také pamatuji. Kdyby náhodou došlo k roubování, tak mě se osvědčily lobivie, které byly nenáročné a měly dost lepkavé šťávy, takže se roub snadněji chytil. Další snadnou možností jsou echinopsisy, cereusy.       

host - 126.125 (?), 11.9.2010 15:14

Je jasně vidět co je napadeno, pravá strana naroubované části kaktusu.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 11.9.2010 16:47

Máte pravdu na mobilu a ještě k tomu na slunci jsem to dobře neviděl. Tady bych to viděl na okamžité oddělení napadené části rostliny až do míst, kde není změna barvy a ještě trochu dál a nechat zaschnout. Nevím, co z toho bude za okrasu a jestli to kaktus přežije, ale pokud se včas nezasáhne, tak hniloba zachvátí celou rostlinu. Záleží také na stavu podnože, neboť ta může být napadena a infikovala roub. Ale spíš bych to viděl na nevhodné prostředí pro roub, který je daleko náchylnější. Roubuje se v běžné praxi ze 2 důvodů. 1 proto, aby se mohl pěstovat kaktus, který by jednoduše uhnil, neboť mu nedokážeme vytvořit potřebné podmínky k růstu. 2 je to léčebná metoda, kdy napadený kořenový systém, nebo dle velikosti spodní část kaktusu oddělíme a zůstane část kaktusu, která by neměla velkou naději na růst. Roubováním ale lze dosáhnout zachránění vzácného druhu z pohledu druhu, nebo z pohledu doby pěstování kaktusářem.  Roubované kaktusy většinou rostou rychleji a dříve kvetou, neboť mají lepší podmínky pro růst, ale není to pravidlo.

host - 67.247 (?), 4.2.2011 14:48

HR

Několik rad ze skušenosti starého kaktusáře.

Nekaktusáři ale i kaktusáři ve snaze, aby jeho miláček náhodou neuschnul, zalévají i v zimě. Kaktusářil jsem mnoho let, v listopadu jsem všechny většíé rostliny vybral ze supstrátu, ovytřepal z kořenů, pokud tam byla vlnatka tak ošetřil basudinem, zabalil do novin, do přepravky co se tam vlezlo a hybaj do suchého chladného sklepa. Ostatní menší rostliny nechal v bedýnkách a šup s nimi do sklepa (garáže). Na jaře, podle teploty, tak začátkem dubna vybrat, rozložit a nechat působi teplo. Skrátit kpřeny, stále nechat na suchu a po 2-3 týdnech zasadit do novéh čistého substrátu bez vlnačky. Až se začnou otvírat temena rostlin, teprve tehdy začneme zalévat. Kaktusy se nenutí k růstu vodou, ale teplem!!!

K fotografiím. Rostliny byly přemokřené a ve vysokej vlhkosti v bytě, i když byla zima. Zhnilé časti vyřezat raděj víc než málo a zasypat hliníkovým pudrom. Je to vynikající antiseptický prostředek za pár korun. Tímto pudrem "zafouknout" každou ránu. Zafouknout znamená dát na papírek trošku pudru, přiložit k řeznej ráně a fouknout.

host - 195.187 (?), 25.1.2023 15:50
Co mám dělat když se mi ten kaktus rozbil?A ten spodek je uhnilý. Jde ten vrch třeba nějak zachránit? Děkuji
Kaktus
Kaktus
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty