Uhnívání naroubovaného kaktusu
|
|
 |
 |
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 44.31 (?) 11.9.2010 16:47
Máte pravdu na mobilu a ještě k tomu na slunci jsem to dobře neviděl. Tady bych to viděl na okamžité oddělení napadené části rostliny až do míst, kde není změna barvy a ještě trochu dál a nechat zaschnout. Nevím, co z toho bude za okrasu a jestli to kaktus přežije, ale pokud se včas nezasáhne, tak hniloba zachvátí celou rostlinu. Záleží také na stavu podnože, neboť ta může být napadena a infikovala roub. Ale spíš bych to viděl na nevhodné prostředí pro roub, který je daleko náchylnější. Roubuje se v běžné praxi ze 2 důvodů. 1 proto, aby se mohl pěstovat kaktus, který by jednoduše uhnil, neboť mu nedokážeme vytvořit potřebné podmínky k růstu. 2 je to léčebná metoda, kdy napadený kořenový systém, nebo dle velikosti spodní část kaktusu oddělíme a zůstane část kaktusu, která by neměla velkou naději na růst. Roubováním ale lze dosáhnout zachránění vzácného druhu z pohledu druhu, nebo z pohledu doby pěstování kaktusářem. Roubované kaktusy většinou rostou rychleji a dříve kvetou, neboť mají lepší podmínky pro růst, ale není to pravidlo.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Evaeva - (1) - 3.123 (?), 10.9.2010 10:35, zobrazeno: 17998x
Dobrý den, před rokem jsem dostala tenhle kaktus, bohužel nevím jak se jmenuje, a dnes jsem si všimla, že jedna jeho strana jakoby uhnívá. Objevilo se to rychle, před týdnem byl ještě normální. Ale dnes jsem z květináče na spodu vylévala tak půl cm vody, může to být přelitím? Je nějaká šance ho ještě zachránit? Děkuji moc za odpověd
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.125 (?), 10.9.2010 11:19
Kaktusy chtějí opravdu minimum vody a ještě aby stály ve vodě, to vůbec NE. Vždyť víte, kde rostou ve své domovině, převážně suché oblasti a jak se jim daří. Já bych zeminu vyměnila, pěkně dejte zem na kaktusy aby byla spíš písčitá. Zkuste ho zachránit.A doufám, že Vám neodejde.
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 44.31 (?), 11.9.2010 10:40
Tady je důležité, co je hnilobou poškozeno. Na obr. to jasně nevidím, ale pokud je to kořenový systém, tak je nutné kořeny zkrátit, nemocné odstranit, nechat zaschnout a zasadit do písku s malým podílem zeminy a nezalévat, kaktus umístit do polostínu. Vyvarovat se zalévání, kdy voda stojí v misce pod nádobou, ve které je kaktus zasazen. Některé kaktusy stačí jen mlžit. Ale to je o druhu kaktusu. Pokud je hniloba na podnoži, tak záleží na rozsahu. Při venkovní hnilobě je možné poškozené místo opatrně vyříznout a nechat zaschnout. Při vnitřní hnilobě - tu poznáte až podle řezu, nebo změnou tvaru kaktusu je to už velmi závažné. Zde je to o času a rychlém zásahu pěstitele. Postupně se odřezávají tenké plátky od kořenů směrem k vrcholu rostliny a dle zbarvení na řezu se buď přestane, nebo pokračuje. Tak to skončí až třeba tím, že hnědý střed je až k vrcholu a tím je s kaktusem konec. Naopak, pokud je zjištěno, že hnědá barva - známka hniloby už dál není, tak jsou možné 2 postupy. U běžných kaktusů se nechá řez zaschnout, kaktus se položí řezem na podložku, která se mírně zvlhčí a je šance, že kaktus zakoření. 2 možnost je roubovat, což není složité, ale je to o vhodnosti podnože, neboť není jisté, zda se spojí. Zásadou je použít osvědčenou podnož, správný přítlak, přesně středy na sebe. V tomto případě, kdy je napadený roubovaný kaktus, je šance, že podnož se zachrání a znovu zakoření. Podnože - jiné kaktusy, jsou daleko odolnější a životaschopnější, než roub. Zkuste, uvidíte. Moje poznatky jsou staré přes 25 let, kdy jsem kaktusy pěstoval, proto se současným kaktusářům určitě budou zdát zastaralé, ale některé roubované kaktusy rostou dosud a názvy si také pamatuji. Kdyby náhodou došlo k roubování, tak mě se osvědčily lobivie, které byly nenáročné a měly dost lepkavé šťávy, takže se roub snadněji chytil. Další snadnou možností jsou echinopsisy, cereusy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.125 (?), 11.9.2010 15:14
Je jasně vidět co je napadeno, pravá strana naroubované části kaktusu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 44.31 (?), 11.9.2010 16:47
Máte pravdu na mobilu a ještě k tomu na slunci jsem to dobře neviděl. Tady bych to viděl na okamžité oddělení napadené části rostliny až do míst, kde není změna barvy a ještě trochu dál a nechat zaschnout. Nevím, co z toho bude za okrasu a jestli to kaktus přežije, ale pokud se včas nezasáhne, tak hniloba zachvátí celou rostlinu. Záleží také na stavu podnože, neboť ta může být napadena a infikovala roub. Ale spíš bych to viděl na nevhodné prostředí pro roub, který je daleko náchylnější. Roubuje se v běžné praxi ze 2 důvodů. 1 proto, aby se mohl pěstovat kaktus, který by jednoduše uhnil, neboť mu nedokážeme vytvořit potřebné podmínky k růstu. 2 je to léčebná metoda, kdy napadený kořenový systém, nebo dle velikosti spodní část kaktusu oddělíme a zůstane část kaktusu, která by neměla velkou naději na růst. Roubováním ale lze dosáhnout zachránění vzácného druhu z pohledu druhu, nebo z pohledu doby pěstování kaktusářem. Roubované kaktusy většinou rostou rychleji a dříve kvetou, neboť mají lepší podmínky pro růst, ale není to pravidlo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 67.247 (?), 4.2.2011 14:48
HR
Několik rad ze skušenosti starého kaktusáře.
Nekaktusáři ale i kaktusáři ve snaze, aby jeho miláček náhodou neuschnul, zalévají i v zimě. Kaktusářil jsem mnoho let, v listopadu jsem všechny většíé rostliny vybral ze supstrátu, ovytřepal z kořenů, pokud tam byla vlnatka tak ošetřil basudinem, zabalil do novin, do přepravky co se tam vlezlo a hybaj do suchého chladného sklepa. Ostatní menší rostliny nechal v bedýnkách a šup s nimi do sklepa (garáže). Na jaře, podle teploty, tak začátkem dubna vybrat, rozložit a nechat působi teplo. Skrátit kpřeny, stále nechat na suchu a po 2-3 týdnech zasadit do novéh čistého substrátu bez vlnačky. Až se začnou otvírat temena rostlin, teprve tehdy začneme zalévat. Kaktusy se nenutí k růstu vodou, ale teplem!!!
K fotografiím. Rostliny byly přemokřené a ve vysokej vlhkosti v bytě, i když byla zima. Zhnilé časti vyřezat raděj víc než málo a zasypat hliníkovým pudrom. Je to vynikající antiseptický prostředek za pár korun. Tímto pudrem "zafouknout" každou ránu. Zafouknout znamená dát na papírek trošku pudru, přiložit k řeznej ráně a fouknout.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 195.187 (?), 25.1.2023 15:50
Co mám dělat když se mi ten kaktus rozbil?A ten spodek je uhnilý. Jde ten vrch třeba nějak zachránit? Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|