Já bych řekl, že ty "teplejší oblasti" jsou u mnoha importů z Kanady jen předběžná opatrnost a citace původního popisu šlechtitelské stanice. Uvědomme si, že v kanadě jsou zimy tužší než u nás a dokud lidi nevyzkoušeli, že RH je i do okrajových oblastí, taky ji považovali za nepozdnější spolehlivě dozrávající. Opak pak vidíme u Italských importů, kdy odrůdy "i do okrajových oblastí" selhávají v oblastech průměrných.
Ad Velvet letos zkusím vysít zbývající polovinu pecek z poslední sklizně plodů, ale je to volné opylení, takže "samosprašnost může selhat" ať už v dobrém, tak i špatném. Navíc loni vysetá 1/2 stratifikovaných pecek vůbec neklíčila. Je otázkou, jestli to bylo suchem v době klíčení, nebo jestli se pecky rozhodly přeležet z důvodu špatné stratifikace. Další cesta je kontaktovat Doc.Ing. Josefa Suse, jestli z testované kolekce importovaných broskvoní ještě něco zbylo. Tím že neprošla do kolekce registrovaných odrůd se ani pak v čechách nešířila. Například potřeba regulace násady probírkou je jedna z vlastností, pro kterou o některé odrůdy nemají velkopěstitelé zájem, zatímco zamozásobitelům trocha ruční práce nevadí (nebo zdrobnění ovoce).