Velmi rané broskve
|
|
|
|
host - 238.137 (?) 8.7.2022 18:52
Prvý plod Primissimy, najväčší a najvyfarbenejší, odpadol zo stromu 5.7. Neviem, či sám od seba alebo tým, že bolo dosť veterno. Plod jemne broskyňovo voňal. Chuť plodu bola celkom dobrá, sladšia, ale s akousi jemnou horkosťou v závere. Tá horkosť by tam na môj vkus vôbec nemusela byť, ale manželke nevadila. Neviem či by tá horkosť zmizla keby sa plod ešte nechal odležať?!? Inak dosť šťavnatá dužina a samozrejme, všetko o nej doposiaľ známe platí (prasknutá kôstka, neoddeliteľná dužina od kôstky, lúpateľná šupka atď atď). Vychutnávať si vlastné broskyne v nebroskyňovych podmienkach - to má svoje veľké kúzlo :). Stromčeka Primissimy sa určite hneď zbavovať nebudeme. Igor
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 4.7.2022 19:26
Sagittaria dnes. Leskora je skoro obraná, a tahle sagitta má zrát stejně. Ale pravdou je, že zpočátku tento plod 2-3 týdny nerostl, jen čučel a nakonec začal růst, zatímco ostatní opadly - asi přetahovaná s moniliozou.
Barva pěkná, nabývá na velikosti - už střední broskev. Zatím tvrdá, ale už to dlouho nepotrvá. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 5.7.2022 12:49
Druhý chcípák Sagitty ze Spomyšle se snad tváří že bude růst, tento stromek s plodem je z ověřeného roubu.
Celkem překvapivě raný ten Harbinger, je to zřejmě jen broskev severu - na webu vyskakuje polsko, ukrajina, že by ji pěstovali někde v itálii, to asi ne.
Mrzí mě že ani očka Harbingeru nepřežily zimu, ostatně něpřežilo z očkovanců vlastně nic.
A co ta Primissima Delbard jaká je v porovnání s Harbingerem, zrají tedy stejně?
MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 238.137 (?), 8.7.2022 18:52
Prvý plod Primissimy, najväčší a najvyfarbenejší, odpadol zo stromu 5.7. Neviem, či sám od seba alebo tým, že bolo dosť veterno. Plod jemne broskyňovo voňal. Chuť plodu bola celkom dobrá, sladšia, ale s akousi jemnou horkosťou v závere. Tá horkosť by tam na môj vkus vôbec nemusela byť, ale manželke nevadila. Neviem či by tá horkosť zmizla keby sa plod ešte nechal odležať?!? Inak dosť šťavnatá dužina a samozrejme, všetko o nej doposiaľ známe platí (prasknutá kôstka, neoddeliteľná dužina od kôstky, lúpateľná šupka atď atď). Vychutnávať si vlastné broskyne v nebroskyňovych podmienkach - to má svoje veľké kúzlo :). Stromčeka Primissimy sa určite hneď zbavovať nebudeme. Igor
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?), 8.7.2022 19:15
Zdravím, Igore. Konečně jsem se dočkal nějakého příspěvku o broskvích. Já můžu čerpat jen s Kutiny a kolektiv, kde se píše o hořkosti broskví, jako o chuťové vlastnosti ze špatného stanoviště, nebo jako celkově špatnou vlastnost. Jinak mně taky nevadí. Pokud je ovšem i dostatek cukrů. Už si nevzpomínám, jak ta Primissima šmakovala, ale jako první broskve jsem si je náležitě vychutnal. Asi bych si ji měl pořídit znovu. Čekám na bělomasé plody Springtime, Amsdenovy, Luny, Albatrosu, Super Queen a Snow Queen. Jak jsem psal, prasknutá pecka se u mě vyskytuje i u jiných odrůd, bude to asi nedostatkem vápniku, u Primissimy to může být tím, že je to nejranější sorta vůbec, takže se pecky nemusí dobře vyvinout.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.58 (?), 11.7.2022 14:45
Peter, ďalšie 2 plody Primissimy odpadli samovoľne o pár dní neskôr po prvom odpadnutom plode - 8.7., takže to beriem tak, že v mojej chladnej polohe začínajú plody Primissimy dozrievať v prvej dekáde júla. Ešte má stromček nasadené 2 plody, ale tie sú zatiaľ veľkosti väčšej čerešne, tak neviem, či dozrejú. Kutina, ak sa nepletiem, uvádza vo svojej pomológii, že Primissima dozrieva v 1. - 2. týždni júla. Čo sa týka chuti, drobná broskyňová horkosť v plodoch bola aj u tých ďalších dvoch plodov, ale musím povedať, že mi už až tak nevadí :) Tá jemná broskyňová horkosť nakoniec nie je nijak extrémna a tak trochu aj dopĺňa sladkosť Primissimy. A tá šťavnatosť! Primissima bola krásne šťavnatá, sladkastá, s jemnou broskyňovou horkosťou v pozadí. Veľmi zaujímavá chuť a táto broskyňa nám nakoniec celkom chutila. Kúpili sme potom aj nejaké Paraguyaos v supermarkete, a to je pri porovnaní s Primissimou z vlastnej záhrady o ničom, také nejaké jalové, v podstate bez chuti, sladkosť iba kdesi ďaleko v diaľke, tvrdšie plody, vidno, že silno podtrhnuté. Keď všetko pôjde podľa plánu, na budúci rok by som mohol očkovať Primissimu na vlastnú slivkovú podnož. V knihe "Broskyne" od G. Čejka a kol. sa uvádza veľmi dobrá afinita broskýň s podpníkom St. Julien A. Autor tam uvádzal pre zahradkárov aj možnosť medzištepovania v podobe: korene nejaká lokálna slivka - medzikmeň zo St. Julien A - a nakoniec broskyňa. Rozhodol som sa to skúsiť. Moja Primissima je na broskyňovom semenáči a nie je v úplne dobrých pôdnych podmienkach, takže sa trochu trápi. Minulý rok som skúsil pokusne zaočkovať pár svojich semenáčov myrobalánu očkami St. Julien A. Neviem aká je asi tak afinita myrobalán-St. Julien A, ale niečo sa ujalo a očká St. Julien A rastú na myrobaláne celkom dobre. Mám teraz 2 očkovance myrobalán-St.Julien A, od jari z očiek vyrástli asi 50-60 cm prúty. Na budúci rok by som chcel očkovať samotnú Primissimu, ale ešte si musím premyslieť v detaile ako to spraviť najlepšie. Rozmýšľam, či si kotlovitú korunu neurobiť ešte radšej zo St. Julien A a neočkovať broskyňu do každého ramena samostatne. Pozorujem totiž, že broskyne v mojich podmienkach veľmi zle zaceľujú veľké rany po reze a mám aj negatívnu skúsenosť, keď po odrezaní hrubšieho terminálu pri reze na kotlovitú korunku kmienok broskyne jemne napraskol, ale prasklina sa už nezacelila a postupne rozpraskol celý kmeň stromčeka smerom zvrchu nadol. Broskyňové drevo nie je nijak moc odolné, my tu máme občas aj tuhšie zimy, tak možno kmienok komplet zo slivky a najlepšie aj s ramenami korunky bude lepší?!? Tak isto keď som raz urobil výchovný rez broskýň spolu so slivkami koncom marca, tak slivky boli v pohode, ale u broskyne za tie 2-3 týždne kým začala pučať stihlo to drevo po reze ešte zmrznúť a zčernať. Po tejto skúsenosti režem broskyne radšej až napučané. No nič, to je na inú tému. Sorry za offtopic. Igor
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 12.7.2022 19:46
Kmeny broskvoní nevymrzají ani pod -20°C a v předjaří ani nepraskají, oproti meruňkovým kmenům - tam se kvůli špatným podmínkám používá slivoňový kmen. Jestli broskvoně vymrznou, tak v pupenech - vysypou se. MH
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 12.7.2022 19:58
Sagittaria. Měkká už napíchnutá včelami, už před týdnem se rozvoněla, ale nechal jsem ji do konce. Chuťově velmi dobrá, středně sladká s výraznou kyselinou. Neodlučitelná od pecky.
Jediný plod co zbyl na stromku měl odpočátku zpoždění v růstu. Měla by zrát s Leskorou, tedy o týden dříve - přiště snad bude plodů více a postříkat monilii v květu. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|