Totální chloroza i přes použití chelátu železa
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 23.6.2014 21:45
Mimmo je to opravdu blbost... jíl je samozřejmě jako všude přece ta nejspodnější vrstva zeminy od cca 30-50cm a níže... Broskev jsem dnes poprvé řádně zalil cca 100L vody, je tu sucho a přidal jsem do vody síran amonný. Navíc jsem předtím udělal rozbor půdy testem ph a zjistil celkem spolehlivě že ph je neutrální kolem 7ph. Takže vápno, vápno broskvi neschází...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.4 (?), 23.6.2014 22:03
Kopu jamy 120 na 100...takze tam asi chyba nenastala.Kazdopadne podobne problemy mel i Melitopolski a pri zmene podnoze na Myrobalan mi roste silny a bujny stromek, coz na podnozi, merunkovem semenaci se rict nedalo.Od jiste doby se snazim vse kupovat na Myrobalanu nebo St. Julienu.Jeste vezmu nejake vzorky na podrobny rozbor a uvidime.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 65.132 (?), 24.6.2014 19:12
Diagnóza na dálku je obtížná a taky nevím, jestli jsem to napsal srozumitelně. Já vždy vybírám veškerý jíl do hloubky aspoň 50 cm. Pokud je jíl všude, tak těsně pod meruňkovými ani broskvoňovými kořeny by být neměl. Slivoňová podnož je tady asi lepší. Sonda, např. plotovým vrtákem, může hromadící se vodu odvádět. pH 7 je už pro broskvoň taky dost. Ale pokud nepomohlo okyselení, přihnojení železem v zálivce i na list a nevíte o žádném hryzci nebo drvopleni, tak mě napadlo toto (možná blbé) řešení. V každém případě nám prosím dejte vědět - jestli nezabere nic, prohlédněte uhynutému stromku kořeny. Určitě nejsou ve výborném stavu. Kořeny silně poškozené uhníváním (ohryzáním nebo i jinak) se poznají, ikdyž je zrovna sucho. Mám zkušenost u broskvoní i např. u citrusů, že i jednorázové silné přemokření (mokrý květen) chlorózu může způsobit. Vaše zkušenost, ať už bude jakákoliv, nám může příště posloužit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 25.6.2014 10:37
Já to dělám taky.Pro meruňky, broskvoně připravím komfortní sadební lůžko bez jílu.Né každý má k dispozici propustnou černozem bohatou na humus drobtovité struktůry.Pěstitelé si ty problémy dělají sami.Strčí štětku do komína, a myslí si, že je hotovo... tedy strčí stromek libovolně kde, a čekají co se bude dít.Místo toho, aby při troše vícepráce připravili sadební jámu, vylehčili půdu pískem, kompostem,a tím se do budoucna vyvarovali zbytečným problémům se zhutnělou, jílovitou struktůrou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 25.6.2014 22:22
Použil jsem od AgroBio Opava chelát železa Harmonie - železo: -9,7%(EDTA 0,2 + citrát 9,5), N amidický 4% a S 5,5%. Nevadí ta síra, tu zelené listy nesnáší.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 29.6.2014 17:32
Jak píše pan Vinšálek obecné příznaky nedostatku a chlorozy, tak ale nedostatku železa ani N u této broskve nic nenasvědčuje podle popisu pana Vinšálka... Dělá Státní ros.lékařská správa rozbory půdy zdarma?? Asi těžko... Ph jsem změřil jak jsem psal a je neutrální kolem 7. Každý rok min. jednou bylo používáno hnojivo na ovocné stromy firmy Agro a to obsahuje i hořčík. Jedině že by broskvi scházel mangan či zinek. Které listové hnojivo obsahuje celkový komplex mikroprvků i N??? Díky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Elena - Bronzový Zahrádkář (55) - 54.27 (?), 29.6.2014 21:08
Pánové, vím, že jsem zde trošku mimo mísu - píšete o broskvoních a já mám problém s asijskou hrušní - přesto, je tohle chloroza? Čím přihnojit? Bylo mi poraděno hořkou solí, reakce žádná se nedostavila, nové lístky jsou stále světlejší a světlejší. Možná, možná by pomohl Fytovit, měla jsem s ním vždy dobré zkušenosti u broskvoní (no, tak přece jen úplně mimo nejsem), jenže, zásoby došly a v Brně k sehnání jaksi není. A co včil. Děkuji za rady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 51.14 (?), 29.6.2014 21:44
hnojivo na ovocné stromy firmy Agro ... uvazoval jsem, ze si ho koupim, ale nikde jsem nenasel poradny popis slozeni. Obsahuje vubec mikroprvky? Koupil jsem si tedy hnojivo YaraMila COMPLEX, ke kteremu se da snadno najit slozeni (Etiketa/Příbalový leták).
Cererit - z popisu slozeni vyplyva, ze tam mangan vubec neni.
Pouzivam listove hnojivo Wuxal Super - slozeni - cca 8% NPK + Bor, Med, Zelezo, Mangan, Molybden, Zinek. (Horcik neni ve slozeni uveden). J.R.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|