Radosť
|
|
|
|
|
|
|
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 98.52 (?), 18.4.2019 20:35
Pre mňa sú tiež broskyne, marhule a hrozno TOP ovocie.
Inak máte asi dobrú polohu na pestovanie, už viacero odrôd otestovaných-ochutnaných, aspoň že neni u Vás to pestovanie až taký marný boj, tak nech sa darí...
Ja som vlastné marhule ešte neochutnal, uvidíme ako to dopadne tento rok...
A nektarinky u Vás ako? U mňa Shraz akurát začína bohato kvitnúť
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 72.95 (?), 20.6.2019 23:04
Po bohatej násade kvetov na broskyni Radosť v skleníku bola aj bohatá násada plodov - musel som robiť viackrát prebierku-cca150plôdikov. Bohužiaľ po tom minulotýždňovom tropickom počasí - teploty nad 30°C vonku, mi začali listy žltnúť, opadávať a množstvo plodov opadávať a scvrkávať sa, akoby si stromček bral výživu z plodov... zaujímavé, že zožltli listy len na niektorých vetvičkách (tie viac oslnené a s väčšou násadou plodov) a iné v tieni zostali zelené.
Z južnej strany som odstránil polykarbonát, aby bolo viac svetla v skleníku a vyzerá, že práve tam najviac oslnené časti zožltli.
Môžu byť problém pre broskyňu teploty 30°C-40°C? Na teplomeri som mal za ten týždeň max 43,1°C, ale bol asi oslnený... Réva je v týchto podmienkach úplne v pohode.
Zavlažil som, prihnojil a zatienil južnú stranu, ďalej sa uvidí...
Problémom sú vysoké teploty alebo výživa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 72.95 (?), 23.6.2019 22:38
No dúfam, že niečo sa tam urodí, za 3 roky som ochutnal jeden plod. Vonku na zahrade sa tiež niečo rysuje na Favorite Morettiny a Shraze.
Tento rok bol ale na jar silný tlak monílie a kučeravosti, keď celý mesiac máj prepršalo... Stromky to poznačilo, ale už sú OK.
S tými myšami to je dlhý boj... tu je to podobné, okolo stromkov samá diera, našťastie zatiaľ hlinu len prevzdušňujú... a tento rok sa tie myšiská prevŕtali ešte aj do zeleninových hriadok, kde ešte nikedy neboli... to už fakt jedine pri sadení dať koreňový bal do králičieho pletiva a zeleninu pestovať na vyvýšených záhonoch...
Ešte k tej Radosti - zaujímavé, že jedna vetvička má listy krásne zelené a druhá je úplne KO - žlté/oranžové listy, alebo až bez listov...
...a práve Radosť v skleníku som sadil do výkopu cca 1x1m obkolesený králičim pletivom kvôli problémom s myšami
|
|
|
|
|
|
|
TomNR - Stříbrný Zahrádkář (356) - 129.168 (?), 14.8.2017 7:12
Ahojte,
Prva uroda, radost a redhaven z plantexu, radost po prebierke raz take plody ako redhaven bez prebierky (1.uroda na 3rocnych stromkoch), chutovo vyborne, v rodine chutili velmi (mozno aj preto ze broskyne nemame), takze viem porovnat iba s kupovanymi plodmi a tam je rozdiel v kvalite obrovsky.
Flamingo, Fairhaven, Halehaven a Cresthaven boli dosadene na jar takze zhodnotit odrody neviem, zatial :)
rozdiel medzi ovocim kupenym (podtrhnutym) a dopestovanym (obrate zrele) je obrovsky, u broskyn sa mi zda z ovocia ten rozdiel najvacsi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|