Radikální zmlazení - přežijí?

host - 176.18 (?)
11.11.2009 1:03

Na "Lide.cz" v diskuzi píší, že to jde, že spící očka se probudí a obrazí, výhony se pak musí probrat. Sama s takhle radikálním zmlazením zkušenost nemám, stromky řežu průběžně. Kamarádka zase zmlazuje a snižuje broskvoň postupně. Jestli máte 2ks, asi bych to zkusila spíš postupně, každý rok jednu a uvidíte...           Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 9.11.2009 22:44, zobrazeno: 11670x

Prosím o radu. Zdědil jsem "do péče" dvě zanedbané broskvoně. Jejich stáří odhaduji cca na 15 let. Léta je nikdo nijak neošetřoval ani nestřihal (minimálně 10 let). Přesto i přes tradiční kadeřavost každoročně bohatě plodí. Pohled na stromy je ale tristní : Dlouhé tenké vyholené kosterní větve (dl. 3 m) jako tyče ční šikmo do výšky a na jejich koncích se nachází hustá změť tenkých větviček. Vypadá to jako koš´tata pro ježibaby. V době dozrávání úrody se ty dlouhé větve ohýbají tíhou plodů a hrozí jejich prasknutí. Jsou nutné podpěry.

Přemýšlím, co s těmi stromky, zda je nechat už takto dožít a nebo se pokusit o radikální zmlazovací řez? Představuji si to tak, že bych všechny kosterní větve v období na začátku vegetace prachsprostě uříznul ve vzdálenosti asi 1 metr nad rozvětvením z kmínku. Řezné rány bych samozřejmě ošetřil. Ze stromů by tedy zůstala torza typu "kmínek a zněj čnící tři - čtyři pahýly" o průměru asi 10 cm". Pak bych čekal jestli obrazí novými výhony. Někde v útrobách tohoto zahradnického fóra jsem se kdysi dočetl, že broskvoně jsou jako vrby a dají si toho hodně líbit. Co myslíte, má takový zásah šanci na úspěch? Díky.

host - 176.18 (?), 9.11.2009 23:03

Zmladit ano, ale postupně. Píšete "dlouhé tenké větve" -ale uvedených 10cm není na broskev málo... Spíš ty větve sesazujte postupně, vždy k nějaké boční větvičce, a až začnou obrážet, tak zas níž. To, co navrhujete by mělo za výsledek košťata na koncích pahýlů. A hlavně - neřezat na začátku vegetace!! - řezat až když pokvetou!!           Lída

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 11.11.2009 0:08

Dík za radu. Avšak vámi navrženým způsobem postupného zkracování větví bych ztratil odhadem asi 5 let. Po celou tuto dobu bych stromy destruoval, nutil bych je ke stagnaci vývoje. Další otázka je, jestli by stromy měly po tuto "ušmikávací" dobu vůbec nějakou úrodu, myslím že nikoli.  Mně tudíž láká rychlejší způsob - provést ten šokový řez najednou a v následném roce již začít standardně tvarovat novou korunu. To se však může povést pouze za předpokladu, že broskvoně jsou po ztrátě všech připravených nových pupenů schopné vyrašit a obrazit z pupenů adventivních a zachovat si tímto způsobem plnou životaschopnost. A na tuto otázku si bohužel sám nedokážu jednoznačně odpovědět. Myslím si ale, že boskvoň by mohla být k takovému zrůdnému činu ze všech druhů ovocných druhů nejvíce tolerantní... (?)

host - 176.18 (?), 11.11.2009 1:03

Na "Lide.cz" v diskuzi píší, že to jde, že spící očka se probudí a obrazí, výhony se pak musí probrat. Sama s takhle radikálním zmlazením zkušenost nemám, stromky řežu průběžně. Kamarádka zase zmlazuje a snižuje broskvoň postupně. Jestli máte 2ks, asi bych to zkusila spíš postupně, každý rok jednu a uvidíte...           Lída

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 11.11.2009 7:30
Já jsem potřeboval zlikvidovat asi 8 let starou nektarinku která byla značně napadána padlím. Ořezal jsem všechny větve a zůstal jen kmen s několikacentimetrovými pahýly. Nestihl jsem ji do zimy vykopat a ona na jaře nádherně obrašila. Jak by se zachovala dál už bohužel nemohu říci.

host - 180.2 (?), 11.11.2009 7:34

Pane Wimpi, paní Lída Vám poradila naprosto správně. Vaše broskve jsou staré a tam bych byl s takovým zakrácením které Vy plánujete velmi opatrný. Spící očka celkem spolehlivě proráží u mladého dřeva, ale to nemáte. Pokud by však prorostly i u Vás, nezratíte nic. Nové letorosty Vám začnou plodit a listová plocha umořní přežití těchto stromů. Pokud to zakrátíte zvažovanou metodou, tak kde bude asimilační plocha? A navíc uděláte jedním vrzem velké řezné plochy, které mohou spolehlivě být vstupem pro choroby i přes ošetření. Na peckovinu je to hodně velké. Stanislaw

host - 243.142 (?), 11.3.2010 18:57

Já mám tu zkušenost, že ze dřeva staršího 5 let spící očka už nevyraší.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 11.3.2010 22:57

Já bych 15-letou broskev rozhodně nezmlazoval.15 let na broskev docela dost a nemusela by to rozchodit, nehledě na to, že po zmlazení nemusí moc plodit kvůli stáří.Láďa.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz