Radikální zmlazení - přežijí?
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 9.11.2009 22:44, zobrazeno: 11668x
Prosím o radu. Zdědil jsem "do péče" dvě zanedbané broskvoně. Jejich stáří odhaduji cca na 15 let. Léta je nikdo nijak neošetřoval ani nestřihal (minimálně 10 let). Přesto i přes tradiční kadeřavost každoročně bohatě plodí. Pohled na stromy je ale tristní : Dlouhé tenké vyholené kosterní větve (dl. 3 m) jako tyče ční šikmo do výšky a na jejich koncích se nachází hustá změť tenkých větviček. Vypadá to jako koš´tata pro ježibaby. V době dozrávání úrody se ty dlouhé větve ohýbají tíhou plodů a hrozí jejich prasknutí. Jsou nutné podpěry.
Přemýšlím, co s těmi stromky, zda je nechat už takto dožít a nebo se pokusit o radikální zmlazovací řez? Představuji si to tak, že bych všechny kosterní větve v období na začátku vegetace prachsprostě uříznul ve vzdálenosti asi 1 metr nad rozvětvením z kmínku. Řezné rány bych samozřejmě ošetřil. Ze stromů by tedy zůstala torza typu "kmínek a zněj čnící tři - čtyři pahýly" o průměru asi 10 cm". Pak bych čekal jestli obrazí novými výhony. Někde v útrobách tohoto zahradnického fóra jsem se kdysi dočetl, že broskvoně jsou jako vrby a dají si toho hodně líbit. Co myslíte, má takový zásah šanci na úspěch? Díky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 9.11.2009 23:03
Zmladit ano, ale postupně. Píšete "dlouhé tenké větve" -ale uvedených 10cm není na broskev málo... Spíš ty větve sesazujte postupně, vždy k nějaké boční větvičce, a až začnou obrážet, tak zas níž. To, co navrhujete by mělo za výsledek košťata na koncích pahýlů. A hlavně - neřezat na začátku vegetace!! - řezat až když pokvetou!! Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 11.11.2009 1:03
Na "Lide.cz" v diskuzi píší, že to jde, že spící očka se probudí a obrazí, výhony se pak musí probrat. Sama s takhle radikálním zmlazením zkušenost nemám, stromky řežu průběžně. Kamarádka zase zmlazuje a snižuje broskvoň postupně. Jestli máte 2ks, asi bych to zkusila spíš postupně, každý rok jednu a uvidíte... Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.2 (?), 11.11.2009 7:34
Pane Wimpi, paní Lída Vám poradila naprosto správně. Vaše broskve jsou staré a tam bych byl s takovým zakrácením které Vy plánujete velmi opatrný. Spící očka celkem spolehlivě proráží u mladého dřeva, ale to nemáte. Pokud by však prorostly i u Vás, nezratíte nic. Nové letorosty Vám začnou plodit a listová plocha umořní přežití těchto stromů. Pokud to zakrátíte zvažovanou metodou, tak kde bude asimilační plocha? A navíc uděláte jedním vrzem velké řezné plochy, které mohou spolehlivě být vstupem pro choroby i přes ošetření. Na peckovinu je to hodně velké. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.142 (?), 11.3.2010 18:57
Já mám tu zkušenost, že ze dřeva staršího 5 let spící očka už nevyraší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|