Postřik proti kadeřavosti již nyní?

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?)
11.1.2023 21:02

vůbec z toho letošního průběhu zimy nemám radost a v duchu se pomalu loučím s možnou letošní úrodou meruněk. O broskvoně obavy nemám,...haveny se zvonkovitým typem květů mě za 30 let pěstování nikdy nezklamaly a vždy byla slušná úroda i při trošce kadeřavostí napadených listů.  Walter JČ 400m.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 11.1.2023 21:02

vůbec z toho letošního průběhu zimy nemám radost a v duchu se pomalu loučím s možnou letošní úrodou meruněk. O broskvoně obavy nemám,...haveny se zvonkovitým typem květů mě za 30 let pěstování nikdy nezklamaly a vždy byla slušná úroda i při trošce kadeřavostí napadených listů.  Walter JČ 400m.

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 14.1.2023 12:21

Frýdecko-místecko SAT 7 1250 slunečno 10°C bezvětří, proveden první postřik proti kadeřavosti, bakteriozam a suché skvrnitosti listů peckovin ve fázi "tzv.zrdcátek".Meruňky letos opět nebudou, mají to spočítané už v polovině lednasad narašené květní pupeny nemají šanci přežít předpokládané mrazy.

host - 213.137 (?), 14.1.2023 13:10

Podobně, práší vám lísky? Mi zatím ne, takže nebudu stříkat, navíc mají přijít mrazy a v nich se kadeřavost nijak nešíří. Lístky na vrcholových pupenech se taky netlačí, to je poslední signál a nejvyšší čas postřiku.

Meruňky růžové poupata, pokud budou mrazy do -5°C tak přežijí. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 18.1.2023 15:36

Je dobře, že se KUKY nikam neztratil a pořád s ním můžeme počítat. Já už jsem včera díky pěknému počasí provedl druhý postřik Championem. Další postup až dle signalizace před květem. Je třeba říct, že, i když to někdy vypadá před květem na podezřelou červeno oranžovou barvu na okraji rašících listů, tak nějaká kadeřavost se nakonec objeví až později v květnu na druhé vlně listů. Ovšem ten Syllit nebo Thiram by se slušelo a patřilo ještě použít. Minulý rok jsem od prvního postřiku Championem provedl druhý postřik Championem zhruba až po měsíci, letos už po týdnu. Nejsem si jistý, jestli má nějaký význam použít při absenci Syllitu a Thiramu například sirnatý Kumulus.

host - 117.61 (?), 18.1.2023 22:15

Také jsem v sobotu stříkal broskve (Láz.  Bohdaneč), Chtělo to tak o dva dny dříve, ale nešlo to zorganizovat. Meruňky (VP) jentaktak nbarašené, ale Velharda, kupovaná jako později rašící opravdu bez známek rašení. Tak uvidíme.

host - 81.144 (?), 19.1.2023 8:58
Zatím jsem ničím nikde nestříkal, za oknem v květináči už ale jeden hodně pozdní lonský očkovanec vyhazuje lístky. Jsem zvědav, zda se kadeřavost v pokojových podmínkách ukáže a nebo ne.

host - 194.189 (?), 20.1.2023 9:31

PROTI KADEŘAVOSTI jsem stříkal 18. 1. lísky prášily. Poloha Brandýs n/L.

host - 213.137 (?), 21.1.2023 14:54

Lísky už práší i tady na severovýchodě ve 240m, takže čas na postřik nastal právě teď, počasí se,,minutu před dvanáctou" otočilo,  zima sníh.. takže postřik mědí odložen do prvního oteplení zatím v nedohlednu. Podle mě tady nikdo ještě nestříkal, denně pršelo a pak ještě vichřice nedalo se. MH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 21.1.2023 15:19

Ptal jsem se na možnost použití sirnatého Kumulusu místo Syllitu nebo Thiramu před květem na broskvoních proti kadeřavosti. Odpověď neznám, jen můžu potvrdit vedlejší akaricidní účinky Kumulusu proti sviluškám a hálčivcům na slivoních a hrušních. Uvádí se sice také nějaká možnost použití Kumulusu proti moniliové spále na peckovinách, ale neriskoval jsem samotné použití pouze tohoto přípravku. Co se týče počasí, tak v zimě je docela problém trefit se do nějakého dne, kdy je vhodné provést postřik, proto jsem to načasoval do příchodu další vlny zimního počasí, která právě teď ovládla středoevropský prostor. První polovina ledna připomínala spíš březen. Protože je zde stálá hrozba deficitu srážek a půdního sucha, tak za deset čísel sněhu v prosinci a snad i teď můžu být rád. Kdo na podzim sázel stromky, tak se o proschlé spodní vrstvě půdy mohl sám přesvědčit. Přitom poslední dva roky to zde vypadalo se srážkami relativně lépe než v předchozích letech.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz