Podzimní postřik mědí
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 43.190 (?), 14.11.2022 18:34, zobrazeno: 5708x
Dobrý den,
má nějaký smysl teď postříkat ovocné stromky Flowbrixem? Je poměrně vlhko a teplo a houbám a plísním by se mohlo dařit. Když bych projel sad a postříkal to Flowbrixem měl bych pocit, že jsem to zarazil. Samozřejmě beru, že stříkat budu na jaře před vyrašením. Jde mi o to, jestli je to teď po opadu listí k něčemu dobré nebo jsou to vyhozené peníze a stačí až na jaře.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.216 (?), 14.11.2022 20:15
Nám kdysi rostlinolékaři doporučili postřik mědí po opadu a před rašením na rakovinu kůry na staré jabloni, takže smysl to asi má... Jinak osobně stříkám na podzim jen broskvoně. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 94.165 (?), 15.11.2022 17:02
Štěpánko, těch 7 stupnů jste vzala kde? Nemotáte do toho SET pro kadeřavost u broskvoní?
V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 94.165 (?), 16.11.2022 17:18
Petře, Hlavatý nejsem. Vlastnit Jutu by sice bylo fajn, ale ta ostuda při volbách do poslanecké sněmovny už tak faj nebyla. Můžete mi prosím sdělit primární zdroj informace o těch 7 °C. Díky. V.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Štěpánka.3 - Stříbrný Zahrádkář (134) - 191.230 (?), 16.11.2022 22:16
Vyškovský deník, rok 2008:
U všech ovocných stromů a keřů provádíme těsně po opadu listů velmi důležitý podzimní asanační postřik baktericidním a fungicidním přípravkem Kuprikol 50 (0,6%).
Ošetříme nejen stromy a keře, ale i zbylé opadané listy pod stromy. Ošetření Kuprikolem je zvlášť potřebné u broskvoní, kde podstatně omezí výskyt kadeřavosti v příštím roce, výskyt korové klejotokové nekrozy větví peckovin a účinně zasáhne i proti nově se rozšiřující chorobě, takzvané suché skvrnitosti listů peckovin. Jde o houbové onemocnění. Infekce touto houbou, Stigmina carpophila, pak dovede podstatně oslabit kondici a úrodnost stromů, především broskvoní, ale i ostatních peckovin včetně třešní. Právě na podzim v době opadů listů mohou vzniknout příznivé podmínky pro infekci letorostů touto houbou přes jizvy po listových stopkách, a to tehdy, když prší a jsou i příznivé teploty. Stačí, když jsou lehce nad nulou.
Samotný postřik Kuprikolem provádíme zásadně za suchého počasí, při teplotách nad 7°C.
Spadlé listy ze stromů a keřů na podzim shrabujeme.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 94.165 (?), 17.11.2022 8:45
Netvrdím, že to tak není. Jen mi přijde divné stříkat měďnatý postřik, který má ošetřit čerstvé jizvy po listech před opadem. Nechápu, proč by tato desinfekce měďí nemohla fungovat třeba při 5 stupních. V příbalových letácích a starých metodikách jsem nic neobjevil. Asi se budu muset zeptat autora článku.
V.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|