Nektarinka - poradí někdo?

pavel.k - (8) - 8.6 (?)
16.5.2009 22:15

Super, díky moc za radu Pavel

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
pavel.k - (8) - 106.146 (?), 14.5.2009 17:35, zobrazeno: 8812x

Dobrý den, prosím o radu.Na na listech nektarinky vznikají "díry" viz.foto co s tím? . Děkuji za radu Pavel

Bez názvu
Bez názvu

pavel.k - (8) - 106.146 (?), 16.5.2009 11:41

Nikdo neporadí?

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 42.4 (?), 16.5.2009 15:01

Sama jsem to měla před několika roky na broskvoni a nektarince-dnes jsou zdravé. Tak nejprve cituji: zůsobuje houba Clasterusporium carpophilum příp. i jiné druhy hub a bakterií. U oslabených rostlin se symptomy choroby objevují častěji než-li u zdravých rostlin. U silně napadených rostlin dochází i k opadu listů. Pokoušíme se zlepšit podmínky pěstování a celkový zdravotní stav rostlin. Pokud nedochází ke zlepšení stavu, doporučují se postřiky měďnatými fungicidy. Protože jsem s tím tehdy zkušenost neměla, nevěděla jsem co s tím. Pak jsem pouze na základu úvahy selského rozumu začala stříkat po 14 dnech Kuprikolem, nakonec to dopadlo tak, že za pomoci manžela jsme ručně obrali napadené listy na třech stromech-byla to docela zabíračka. Úrodu v tom roce jsme nezachránili, stromy ano. Dnes bych použila Syllit a pokračovala Kuprikolem do vymizení příznaků, pochopitelně s ohledem na ochranné lhůty. Sama jsem krom toho ve vegetaci začala přihnojovat na list, pravidelně přivlažovat a zalévat s přidáním Ferosolu dle návodu-stromy trpěly chlorózou. Jinak stříkám po opadu listu před zimou Kuprikol, před rašením listů zjara Syllit, po 14 dnech Kuprikol-jdou i jiné přípravky na podobné bázi. Před zimou přidávám kompost a cca 2x v roce Cererit nebo NPK. Postřiky už žádné nejsou nutné, max. když jsou přemnožené mšice. Od té doby často procházím mezi všemi ovocnými stromy a sleduji vzhled listů, květů, plůdků, kůry-to jsem dříve moc nedělala-a zasahuji většinou při nějakém postižení včas. Držím palce, to zvládnete. M.R.

pavel.k - (8) - 8.6 (?), 16.5.2009 22:15

Super, díky moc za radu Pavel

host - 160.65 (?), 19.5.2009 6:32

Nevím to na 100%, ale myslím si, že broskev a nektarinka nesnášejí měďnaté postřiky na list.

Jaromír Jadrný

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 53.50 (?), 19.5.2009 13:51

Možná se jim to nelíbí, to nám neřeknou. Pravdou je, že mé broskvoně i nektarinka po postřiku "neutekly" ani nezašly. Krom toho citace o použití měďnatých fungicidů je z odborné literatury. M.R.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 21.5.2009 23:04

Tato závada se jmenuje "Suchá skvrnitost listů". Na snímku je list v pokročilém stadiu choroby, kdy už jsou poškozená pletiva vypadána a zbývají dírky. Choroba napadá i meruňky a ostatní peckoviny. Likvidovat opadané listy a tlumit chorobu jarním postřikem měďnatými prostředky - což už je pozdě. Za vegetace lze použít organické fungicidy.

host - 160.65 (?), 22.5.2009 6:17

Pro "romila":

Mohl bych vědět která odborná literatura doporučuje aplikaci měďnatých fungicidů na list během vegetace?

J. Jadrný

host - 160.65 (?), 22.5.2009 10:28

Myšleno na broskvoně a nektarinky.

Jaromír Jadrný

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025