Sama jsem to měla před několika roky na broskvoni a nektarince-dnes jsou zdravé. Tak nejprve cituji: zůsobuje houba Clasterusporium carpophilum příp. i jiné druhy hub a bakterií. U oslabených rostlin se symptomy choroby objevují častěji než-li u zdravých rostlin. U silně napadených rostlin dochází i k opadu listů. Pokoušíme se zlepšit podmínky pěstování a celkový zdravotní stav rostlin. Pokud nedochází ke zlepšení stavu, doporučují se postřiky měďnatými fungicidy. Protože jsem s tím tehdy zkušenost neměla, nevěděla jsem co s tím. Pak jsem pouze na základu úvahy selského rozumu začala stříkat po 14 dnech Kuprikolem, nakonec to dopadlo tak, že za pomoci manžela jsme ručně obrali napadené listy na třech stromech-byla to docela zabíračka. Úrodu v tom roce jsme nezachránili, stromy ano. Dnes bych použila Syllit a pokračovala Kuprikolem do vymizení příznaků, pochopitelně s ohledem na ochranné lhůty. Sama jsem krom toho ve vegetaci začala přihnojovat na list, pravidelně přivlažovat a zalévat s přidáním Ferosolu dle návodu-stromy trpěly chlorózou. Jinak stříkám po opadu listu před zimou Kuprikol, před rašením listů zjara Syllit, po 14 dnech Kuprikol-jdou i jiné přípravky na podobné bázi. Před zimou přidávám kompost a cca 2x v roce Cererit nebo NPK. Postřiky už žádné nejsou nutné, max. když jsou přemnožené mšice. Od té doby často procházím mezi všemi ovocnými stromy a sleduji vzhled listů, květů, plůdků, kůry-to jsem dříve moc nedělala-a zasahuji většinou při nějakém postižení včas. Držím palce, to zvládnete. M.R.